Spravodajstvo

Slovensko pokryjú kamerové systémy rezortu vnútra za milióny eur, majú zvýšiť bezpečnosť v obciach. Monitorovanie dostanú aj vlaky

Nové kamerové systémy a analytické nástroje samosprávy využijú na zvýšenie bezpečnosti, v rámci projektu pribudnú aj nové body verejného osvetlenia.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a Ministerstvo vnútra SR avizujú vyhlásenie dvoch výziev na budovanie inteligentných a bezpečnejších miest a regiónov.
Posilňujú sa takzvané rómske hliadky a predmetom záujmu je aj dôslednejšie monitorovanie vlakov.
Vydané  Text: 

Slovensko pokryjú nové bezpečnostné kamerové systémy, ktoré majú pomôcť v prevencii kriminality a celkovo zvýšiť bezpečnosť v slovenských mestách a obciach. Ministerstvo vnútra na tlačovej konferencii pripravenej v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnili zámer vyhlásiť výzvu v rámci podpory budovania inteligentných miest a regiónov za celkovo 16,25 milióna eur.

Na začiatok obaja zúčastnení predstavitelia ministerstiev, Richard Raši za investície a informatizáciu a Matúš Šutaj Eštok za vnútro, tradične kritizovali predchádzajúcu vládu za nekompetentnosť.

V novom programovom období pripravuje MIRRI SR z Programu Slovensko dve výzvy v rámci opatrení „Investície do bezpečného fyzického prostredia obcí, miest a regiónov“ a „Podpora budovania inteligentných miest a regiónov“, prostredníctvom nástroja integrovaných územných investícií.

O konkrétnej podobe projektov teda rozhodne územie na základe svojich potrieb.

Pre celé Slovensko

Na poslednej Rade vlády pre prevenciu kriminality sme dohodli, že z eurofondov vyčleníme 20 miliónov eur na dve výzvy, ktoré v samosprávach pomôžu zlepšiť bezpečnosť. Bezpečnú samosprávu nevytvorí len posilnenie policajných hliadok v uliciach. Celosvetovo je dokázané, že kriminalitu pomáhajú znižovať práve bezpečnostné kamery,“ uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

V rámci investícií do bezpečného fyzického prostredia obcí, miest a regiónov bude k dispozícii celková alokácia 3,8 miliónov eur pre najmenej rozvinuté oblasti zameraná okrem iného aj na aktivity v oblasti prevencie kriminality ako kamerové systémy či inštalácia nových svetelných bodov verejného osvetlenia.

Predpokladaný termín vyhlásenia výzvy je do konca polroka 2024.

Výzva v objeme 16,25 miliónov eur (pre územie celého Slovenska) je plánovaná v rámci podpory budovania inteligentných miest a regiónov. Táto alokácia bude k dispozícii okrem iného aj na zavádzanie inovatívnych služieb, analytických nástrojov a aplikácií pre zvyšovanie bezpečnosti a odolnosti obcí, miest a regiónov. Pôjde teda o podporu komplementárnych aktivít a riešení pre kamerové systémy už implementované alebo plánované, napríklad prostredníctvom zberu a analýzy dát či nasadenia umelej inteligencie na vyhodnocovanie hrozieb. Predpokladaný termín vyhlásenia výzvy je tiež v prvom polroku tohto roka.

Podľa prieskumov až 84 percent primátorov a starostov konštatuje, že kamerové systémy sa im osvedčili. Momentálne sú inštalované na 43 percentách kľúčových zón v mestách a obciach, takže umocnenie bezpečia ich rozširovaním je stále možné v ďalších kľúčových lokalitách.

Priestor na medziobecnú spoluprácu pri zabezpečovaní verejného poriadku vidí takmer 70 percent komunálnych lídrov. Takéto spoločné komunálne pulty ochrany sú efektívne na prevádzku aj správu.

Prečítajte si naše príspevky o kamerách, autokamerách a radaroch:

Monitorovanie vlakov

Minister vnútra sa chce okrem preventívnych krokov k zvýšeniu bezpečnosti v mestách a obciach venovať aj bezpečnosti vo vlakoch.

Už v najbližších dňoch sa stretne s generálnym riaditeľom slovenských železníc.

Prioritou bude zabezpečenie monitorovania vlakov, v ktorých stúpajú počty nahlasovaných incidentov, uvádza správa ministerstva.

Rómske hliadky

Okrem spomínaných dvoch pripravovaných výziev MIRRI SR podľa vlastných slov v rámci konceptu bezpečných samospráv pomohlo aj posilnením rómskych hliadok. Je to pomocná ruka nielen pre marginalizované komunity, ale aj majoritné obyvateľstvo, tvrdí vo svojej tlačovej správe rezort vnútra.

„Spoločne sa nám podarilo nájsť ďalšie peniaze na rómske hliadky, ktoré budú strážiť poriadok v marginalizovaných komunitách. Využijeme na to prostriedky Európskej únie. Výzvu na Miestne občianske a preventívne služby, ktorá bola z Programu Slovensko vyhlásená vlani v júni, sa nám z pôvodných 50 miliónov eur podarilo navýšiť až na takmer 82 miliónov eur. Namiesto 256 obcí, ktoré už získali nenávratný finančný príspevok, sa tak podporí až 424 obcí, miest a mestských častí po celom Slovensku. Vďaka projektu získa prácu vyše 2-tisíc obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít,“ dodal Raši.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »