AUTOPRIEMYSEL

Ako Tesla získala 9 miliárd dolárov od iných automobiliek, keď sa im nedarilo predávať elektromobily

Tesla pokračuje v zarábaní na iných automobilkách, ktoré potrebujú pomoc pri plnení emisných noriem. Udržiava si tak lukratívny biznis, o ktorom si pôvodne myslela, že zanikne.

V posledných rokoch potrebovali pomôcť pri plnení emisných noriem aj VW či General Motors.
Vydané  Text: 

Americká automobilka TESLA pod vedením Elona Muska v minulom roku vygenerovala príjmy z regulačných kreditov vo výške 1,79 miliardy dolárov. To prinieslo kumulatívny celkový zisk spoločnosti Tesla od roku 2009 takmer 9 miliárd dolárov, informuje denník Automotive News Europe.

Predaj emisných kreditov je pre Teslu čistý biznis. Zarába ich výrobou a predajom elektrických vozidiel a potom predáva kredity výrobcom, ktorých vozový park nových vozidiel prekračuje emisné limity stanovené rôznymi úradmi – vrátane Číny, Európskej únie a štátu Kalifornia. Regulačné pravidlá sa pritom v jednotlivých krajinách môžu líšiť a počítať odlišnými metodikami.

Tesla znáša malé alebo žiadne náklady na získanie kreditov, takže ich predaj je pre automobilku prakticky čistý zisk.

Pred tri a pol rokmi finančný riaditeľ Tesly povedal, že očakáva, že príjmy sa postupne rozplynú.

Neriadime obchod s predpokladom, že regulačné kredity významným spôsobom prispejú do budúcnosti,“ povedal vtedajší finančný riaditeľ Zachary Kirkhorn vo vyhlásení o zisku v júli 2020. „Bude to pokračovať nejaký čas, ale nakoniec sa tento prúd regulačných kreditov zmenší.“

Tesla vtedy predajom regulačných kreditov zarobila 1,58 miliardy amerických dolárov. A aj keď spoločnosť v roku 2021 vygenerovala približne o 7 percent menej týchto príjmov, za posledné dva roky to bolo viac ako 1,7 miliardy dolárov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nekupujú radi, ale Tesla ostatným automobilkám pomáha

Nie je žiadnym tajomstvom, že manažéri automobiliek nie sú spokojní s tým, že musia nakupovať emisné kredity práve od americkej automobilky. Nemajú však inú možnosť, pretože nákupom emisných kreditov od Tesly fakticky prichádzajú o menej finančných prostriedkov, než keby nové emisné normy neplnili.

Naozaj ich rozčuľuje, že Tesla získala takú podporu z toho, že je jediným výrobcom čisto elektrických áut,“ povedala v roku 2017 pre Bloomberg News Mary Nichols, bývalá predsedníčka Kalifornskej rady pre letecké zdroje. „V konečnom dôsledku pomohli financovať túto povýšeneckú spoločnosť, ktorá má teraz všetku slávu,“ konštatovala kriticky.

Inzercia

Inzercia

Napriek tomu, že od roku 2020 vzniklo alebo expandovalo na americké, čínske a európske hneď niekoľko značiek elektromobilov, podnikanie spoločnosti Tesla s emisnými kreditmi bude pravdepodobne naďalej prosperovať.

Automobilky ako Volkswagenu a General Motors nesplnili svoje ciele v oblasti elektromobilov a odložili alebo zrušili investície do výroby elektrických vozidiel. VW a GM v posledných rokoch potrebovali pomoc pri plnení emisných noriem, rovnako tak aj Honda či Jaguar Land Rover.

Navyše, medzičasom sa emisné pravidlá nestali jednoduchšími. Nielen Európa si stanovuje neustále nové emisné ciele, ktoré budú automobilky ešte viac trestať, keď nebudú plniť tieto čoraz náročnejšie podmienky na trhu. Aby ich splnili, bude sa vyžadovať nielen ich ďalšie veľké investovanie do vývoja a predaja, ale aj do samotnému nákupu emisných kreditov.

Čo sú to emisné kredity?

Emisné kredity sú finančné nástroje, ktoré slúžia na reguláciu a obchodovanie s emisiami skleníkových plynov. Skleníkové plyny, ako napríklad oxid uhličitý, metán, oxid dusný a fluorované plyny, prispievajú k globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám.

Emisné kredity sa vytvárajú a prideľujú podnikom a organizáciám ako oprávnenie emitovať určité množstvo skleníkových plynov. Každý kredit zvyčajne reprezentuje jednu tonu ekvivalentu oxidu uhličitého (CO2e), čo je miera emisií skleníkových plynov, ktorá má rovnaký účinok na otepľovanie ako jedna tona oxidu uhličitého.

Podniky, ktoré emitujú menej skleníkových plynov, ako im bolo prideľované, môžu prebytočné emisné kredity predať na trhu. Naopak, podniky, ktoré prekročia svoj limit emisií, môžu nakupovať dodatočné emisné kredity, aby pokryli svoje nadmerné emisie.

Koncept emisných kreditov je založený na princípe trhového mechanizmu, ktorý podporuje snahy o znižovanie celkových emisií skleníkových plynov tým, že podniky motivuje k ekologickejšiemu správaniu a znižovaniu svojich emisií. Emisné kredity sú súčasťou nástrojov známych ako „emisné obchodovanie“ alebo „cap and trade“ systémy, ktoré sa používajú na reguláciu emisií v mnohých krajinách a regiónoch na celom svete. Tieto systémy majú za cieľ dosiahnuť environmentálnu udržateľnosť a podporovať prechod k nízkouhlíkovému hospodárstvu.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.