AUTOPRIEMYSEL

Tesly sa budú naďalej zlacňovať. Značka dosiahla rekord v počte dodaných áut, ambície má ale ešte vyššie

Medziročný nárast počtu dodaných vozidiel dosahuje závratných 37 percent.

Výrobca pravdepodobne iba tesne nesplní interné očakávania dodať 2 milióny áut.
Tesla sa v roku 2023 stala nesporným lídrom elektromobility v USA, ale aj v Európe.
Vydané  Text: 

SAN FRANCISCO – Tesla podľa všetkého dosiahla rekord v počte dodaných automobilov za jeden štvrťrok. Pravdepodobne však nesplní svoj interný ambiciózny ročný cieľ dodať zákazníkom dva milióny vozidiel, ktorý generálny riaditeľ Elon Musk oznámil začiatkom roka.

Uvádza to vo svojom príspevku denník Automotive News Europe, ktorý sumarizuje rok 2023 z pohľadu americkej automobilky Tesla tesne pred koncom roka.

Podľa aktuálnych odhadov Tesla v roku 2023 globálne dodala 1,82 milióna vozidiel, čo je o 37 percent viac ako v roku 2022. Pritom iba vo štvrtom štvrťroku to bolo asi 473-tisíc kusov – tieto údaje nezverejnila Tesla, ale sú odhadom 14 analytikov oslovených finančnou informačnou spoločnosťou LSEG (London Stock Exchange Group).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V januári Musk povedal, že Tesla má potenciál dosiahnuť 2 milióny dodávok, ak nedôjde k zásahu „zákernej vyššej moci“.

Tesla mohla zlacňovať tým, že znížila svoje zisky na vozidlo

Ako reakciu na spomalenie predajov elektrických automobilov Tesla v roku 2023 využila svoje inak vysoké marže a globálne znížila ceny svojich štyroch modelov áut.

Sústredila sa pritom na Čínu, kde spoločnosť stratila podiel na trhu v prospech miestnych výrobcov, akým je napríklad BYD. BYD má vôbec smelé plány, pretože v Číne už dosiahol zdanlivý vrchol a teraz má v pláne výrazne sa etablovať v Európe.

Cenová vojna a spomaľujúci sa dopyt po elektrických vozidlách popri tom podnietili výrobcov, ako napríklad Ford, aby ustúpili od svojich plánov elektrifikácie, čím sa Tesla stala nesporným lídrom v USA a jej obraty vozidiel sa tento rok viac ako zdvojnásobili.

Štvrtý štvrťrok je zvyčajne najsilnejší v roku, pokiaľ ide o dodávky pre Teslu, očakávame, že tomu tak bude aj tento rok,“ povedal Garrett Nelson, hlavný analytik spoločnosti CFRA Research.

Tesla na konci roka zvýšila predaj zvyšovaním zliav na svoje kľúčové modely a uviedla, že jej cieľom je dosiahnuť priemernú ročnú mieru rastu až 50 percent počas niekoľkých rokov.

Tesla popri automobiloch naďalej predáva aj technologické produkty Solar Roof či Powerwall

Nemecko a USA končia s dotáciami, pre Teslu to bude problém

V roku 2024 bude musieť líder na trhu elektrických vozidiel bojovať so stratou federálnych daňových úľav na niektoré zo svojich áut v USA, ale aj so zrušením dotácií na elektromobily v Nemecku, ktorý tamojšia vláda uzatvorila predčasne ako jeden z nástrojov šetrenia verejných financií. Už udelené dotácie však obyvateľom vyplatené budú.

Paradoxne, tieto okolností si pravdepodobne v budúcom roku vynútia ďalšie zníženie cien, aj keď sa očakáva, že sa znížia úrokové sadzby a náklady na výrobu trakčných akumulátorov pre elektromobily.

Zaujímavosť: Vo Voderadoch sa spustila pilotná výroba batérií pre elektromobily

Výzva na rok 2024 je autonómne jazdenie

Začiatkom tohto mesiaca Tesla zvolala takmer dva milióny vozidiel na cestách v USA, aby nainštalovala nové bezpečnostné opatrenia – aktualizácia však prebehla takzvane vzduchom, teda aktualizáciou softvéru cez internet priamo v autách. Aktualizácia sa týka systému samočinného riadenia, ktoré je momentálne silným tromfom v rukách Tesly.

Stále však nedisponuje takou technologickou vyspelosťou, aby sa vodiči mohli skutočne počas jazdy venovať oddychu, v čom Elon Musk vidí najväčší priestor na zvyšovanie hodnoty automobilky.

Musk už skôr povedal, že verí, že plná autonómia jazdy by jedného dňa mohla predstavovať väčšinu hodnoty Tesly.

Čo hovoria analytici?

Jairam Nathan, analytik Daiwa Capital Markets, podľa Automotive News Europe znížil svoj odhad dodávok Tesly v budúcom roku na 2,04 milióna z pôvodného 2,14 milióna a uviedol, že modeluje 4-percentný pokles priemerných príjmov na auto od roku 2023.

Analytici oslovení spoločnosťou Visible Alpha očakávajú budúci rok 2,2 milióna dodávok od Tesly. Väčšina sa domnieva, že uvedenie modelu Cybertruck a vynovený Model 3 nestačia na zvýšenie dopytu.

Tesla Cybertruck bola predstavená už pred rokmi, až teraz si ju ale zákazníci môžu kúpiť.

Investori očakávajú, že marže Tesly zostanú pod tlakom, keďže spoločnosť rozbieha výrobu Cybertruck a pripravuje sa na spustenie lacnejšej automobilovej platformy.

Musk povedal, že Cybertrucks bude predstavovať iba malé percento vozidiel, ktoré Tesla budúci rok vyrobí, a že existujú „obrovské výzvy“ pri dosahovaní sériovej výroby pre pick-up, ktorého kontroverzný dizajn rozdeľuje aj samotných fanúšikov značky.

Tom Narayan, analytik RBC Capital Markets, v správe uviedol, že Cybertruck bude v roku 2024 predstavovať 3 percentá objemov Tesly, pričom ho nazval skôr „halo“ produktom, ktorý by mohol prilákať spotrebiteľov k značke.









Pokračujte na ďalší príspevok »