VIDEO: Paradox doby? Britom vadí reklama na terénne auto. Jazdí v nej totiž v teréne…

Reklama, ktorá zobrazovala terénne auto jazdiace v teréne dostala vo Veľkej Británii zákaz. Čo sa úradom nepáčilo?

Paradoxom je, že podľa automobilky bol spot natočený na súkromnom pozemku.
Aké je odôvodnenie Toyoty?
Vydané  Text: 

Už sme sa s tým stretli aj u nás, že niektoré reklamy dokázali pobúriť verejnosť, aj keď vo svojej podstate nepoukazovali na nič zlé. Dokonalým príkladom je reklama jedného zo slovenských operátorov, voči ktorej dokonca pred časom vznikla aj petícia. Vo Veľkej Británii však došlo k zákazu reklamy propagujúcej Toyotu Hilux, silné terénne auto s bohatými off-road vlastnosťami. Dôvod? Auto v reklame totiž jazdí v teréne.

Problémom je jazda v teréne a propagovanie emisií

Áno presne tak. Reklamu na terénne auto s názvom „Born to roam“ zakázali preto, že auto v nej jazdilo v teréne. Sťažnosť voči samotnému krátkemu spotu podali spoločnosti Adfree Cities a Badvertising. Odôvodnením podnetu na posúdenie vhodnosti reklamy pritom má byť tolerovanie environmentálne škodlivého správania. Okrem toho je problémom aj propagovanie produktu alebo služby s vysokým obsahom uhlíka.

Tamojší Úrad pre štandardy reklamy (ASA) už rozhodol, že reklamy schvaľujúce používanie vozidiel spôsobom, ktorý neberie ohľad na prírodu a životné prostredie, neboli pripravené so zmyslom pre zodpovednosť voči spoločnosti. Treba podotknúť, že samotná reklama ukazuje podmienky, v ktorých si je možné auto používať. Ide teda napríklad o brodenie riekou alebo o jazdu na nespevnenom povrchu. Následne video zobrazuje aj ukážky jazdy auta v meste. Vo všeobecnosti tak môžeme povedať, že video nepoukazuje na nič pohoršujúce, ale zobrazuje len schopnosti auta.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia


Toyota sa bráni

Aj samotná automobilka obhajovala kampaň Hiluxu argumentom, že vozidlo je navrhnuté pre najťažšie prostredie, pričom tí, ktorí pracujú v odvetviach, ako sú poľnohospodárstvo a lesníctvo, skutočne potrebujú terénne vozidlá. Hovorca Toyota sa na margo veci vyjadril: „Toyota neospravedlňuje správanie, ktoré je škodlivé pre životné prostredie. V skutočnosti bola Toyota v priebehu posledných troch desaťročí nielen jedným z lídrov v oblasti automobilového priemyslu, pokiaľ ide o znižovanie emisií uhlíka v rámci ponuky vozidiel, ale taktiež sprístupnila stovky bezplatných licencií, ktoré umožňujú ostatným výrobcom využívať jej elektrifikačnej technológie.“

Zábery v reklame sú pritom podľa automobilky natočené na súkromnom pozemku v zahraničí mimo Spojeného kráľovstva. Automobilka mala navyše povolenie a natáčalo sa v prostredí, ktoré nie je ekologicky citlivé. Obrázky na billboardoch v rámci tejto kampane boli navyše vygenerované pomocou počítačov, takže ich zaobstaranie nemalo žiadny dopad na životné prostredie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nová Toyota C-HR (2024): Fotogaléria novej generácie nápaditého crossoveru


Zdroje:  The Guardian




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »