Nápadný facelift

KIA odhalila nové SORENTO vo verzii X-PRO. Terénna výbava má zaujať najnáročnejších aj vďaka najvyspelejšej technike

Facelift aktuálnej generácia Kia Sorento priniesol prekvapivé vylepšenie estetiky zvonka aj vnútri.

Na Slovensku je verzia pred faceliftom v predaji od necelých 47-tisíc eur.
Vydané  Text: 

Kia odtajnila aktualizovaný crossover Sorento ešte v auguste tohto roku a písali sme o ňom v samostatnom príspevku Nová KIA SORENTO: Veľmi solídne oživenie aktuálnej generácie dostane SUV opäť do popredia.

V rámci tejto modernizácie sa Kia Sorento dočkala inovácie exteriérového vzhľadu a interiéru v súlade so súčasným dizajnovým štýlom kórejskej značky. Na prvý pohľad najvýznamnejšou zmenou je vzhľad predných svetlometov, ktorý síce nezmenil charakter vozidla, ale v podstatnej miere sa esteticky priblížil k aktuálnej vlajkovej lodi výrobcu, modelu EV9. Predné svetlomety vyzerajú ako akési tesáky. Tieto FULL LED svetlomety majú nielen dizajn pripomínajúci tie z EV9, ale aj funkčnosť – pozostávajú zo stĺpcov vysokovýkonných osvetľovacích LED jednotiek, ktoré majú aj funkciu vyrezávania objektov, teda funkciu adaptívnych svetlometov s aktívnym tienením.

V Severnej Amerike má denné svietenie oranžovú farbu, zatiaľ čo v Európe musia byť jednotky denného svietenia biele.

Nová KIA Sorento po facelifte – fotogaléria

Vynovený model má tiež iný predný nárazník a inú masku chladiča so vzorom pozostávajúcim z veľkých článkov, ktorá prišla o logo výrobcu – to sa presunulo vyššie na okraj kapoty.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Paleta farieb exteriéru teraz zahŕňa Midnight Lake Blue a Dawning Red.

Na severoamerickom trhu ponuka vynoveného crossoveru zahŕňa atmosférické a preplňované 2,5-litrové štvorvalce. V prvom prípade je maximálny výkon 194 koní a maximálny krútiaci moment 245 Nm; tento variant je spárovaný s osemstupňovou automatickou prevodovkou. Výkon turbomotora je max. 285 koní. (421 Nm) a je dodávaný s 8DCT. Sorento podporuje pohon predných alebo všetkých kolies.

Modernizácia obnáša aj vylepšenie estetiky interiéru, novinkou je napríklad spojenie prístrojového panela a stredovej obrazovky

Kia Sorento je v predaji ako 5- a 7-miestne SUV, s oddelenými sedadlami v druhom rade ide o 6-miestne SUV 

Teraz debutovalo SUV určené pre severoamerické trhy s názvom Sorento X-Pro – je to off-road verzia inak rodinne ladeného veľkého SUV.

Kia Sorento 2024 vo verzii X-Pro obsahuje niekoľko rozdielov, ktoré ho líšia od „bežných“ verzií: dostal 17-palcové kolesá, obuté súpravou masívnych terénnych pneumatík BF Goodrich. Interiér tejto verzie nesie emblémy X-Pro. Jednou z hlavných odlišností tohto SUV je zvýšená nosnosť (viac ako 1814 kg), navyše verzia X-Pro bez problémov utiahne cestovný príves na kopci.

Zoznam výbavy zahŕňa systém na predchádzanie kolíziám zohľadňujúc premávku vpredu aj vzadu, chodcov, cyklistov (aj pri odbočovaní doľava na križovatke), funkciu udržania auta v jazdnom pruhu, inteligentný adaptívny tempomatom, ktorý sa prispôsobuje vodičovmu štýlu jazdy, asistent pri jazde po diaľnici s funkciou automatickej zmeny jazdného pruhu, ale aj 360-stupňový kamerový systém.

Modernizovaná Kia Sorento sa začne na americkom trhu predávať v prvom štvrťroku 2024, zoznam tamojších úrovní výbavy bude zahŕňať LX, S, EX, SX a SX-P, vrcholná verzia bude dostupná vo verzii X-Pro. Ceny budú oznámené neskôr. Hybridné verzie Sorento HEV a PHEV sa dostanú k predajcom koncom budúceho roka pre modelový rok 2025.

V sortimente slovenského importéra zatiaľ modernizované Sorento nefiguruje, aktuálne verzie sa predávajú za nasledujúce ceny:

  • Sorento diesel od 46 990 €
  • Sorento hybrid (HEV) od 47 490 €
  • Sorento plug-in hybrid (PHEV) od 55 790 €

Nová KIA SORENTO: Veľmi solídne oživenie aktuálnej generácie dostane SUV opäť do popredia

 

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.