Nový model

Nová generácia SUZUKI SWIFT: Udrží si nízku cenu vďaka benzínovému motoru

Prístup značky bude ľuďom sympatický, pretože model Swift bude naďalej ponúkať s úsporným benzínovým motorom.

Novú generáciu Swiftu teraz výrobca avizuje prostredníctvom konceptu, ktorý má byť blízky produkčnej verzii.
Vydané  Text: 

Elektromobily sú zatiaľ jediná perspektíva, ale ešte je čas aj na úsporné benzíny a nafty

Výrobcovia automobilov dnes stoja pred náročnými výzvami spojenými s prechodom na lokálne bezemisné vozidlá a stratégiami dlhodobej udržateľnosti. Napriek tomu, že stále existujú a plánujú sa automobily s elektrickými motormi poháňané vodíkovými palivovými článkami, v skutočnosti sa hlavná pozornosť automobiliek sústreďuje na elektromobily s batériovým pohonom, BEV.

Predovšetkým pre malé mestské automobily to nie je priaznivý smer vývoja, keďže aktuálne používané batérie (trakčné akumulátory) sú napriek nespornému pokroku v uplynulých rokoch stále robustné a ťažké. Výnimkou sú Dacia Spring a nový Citroen e-C3.

Lenže Dacia s ambíciou čo najväčšieho zníženia nadobúdacej ceny nutne siaha po drastických optimalizáciách interiéru, technológií, bezpečnosti, ale aj jazdných vlastností a dojazdu.

Ako si s týmito výzvami poradil Citroen so svojím e-C3, zatiaľ nevieme, na zverejnených materiáloch zatiaľ vyzerá automobil vskutku dobre.

Štvrtá generácia Suzuki Swift sa odhaľuje zatiaľ ako koncept

Malý automobil, ktorý má pred sebou posledné desaťročie so spaľovacím motorom, je aj SUZUKI SWIFT. Obratné (nielen) mestské auto má svojich pravoverných priaznivcov, pretože vždy patrilo k ikonám autopriemyslu a v jeho prospech hrali skvelé jazdné vlastnosti.

Teraz automobilka Suzuki predstavila koncept novej generácie modelu Swift a avizuje, že automobil aj naďalej ostane poháňaný spaľovacím motorom. Elektrický Suzuki Swift Electric teda zatiaľ neprichádza, a to ani v čase, keď ostatné automobilky prijali opatrenia, aby spustili svoju transformáciu na výhradne elektrickú mobilitu: Volkswagen, Škoda, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Kia, Hyundai a mnohé ďalšie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Japonci si tak správne povedali, že nie je nutné opravovať, čo nie je pokazené. Koncept štvrtej generácie Suzuki Swift je tak len evolúciou súčasnej tretej generácie. Počítať je možné teda s nemennou siluetou  a iba mierne upravenou prednou časťou, ktorá vyzerá na prvý pohľad modernejšie, ale zachováva typický charakter Swiftu. Za tou sa podľa automobilky majú skrývať „vysoko efektívne“ motory dosahujúce „veľmi nízku spotrebu“. A budú vždy spaľovacie.

Vďaka tomu, že Swift bude naďalej pracovať s benzínovým motorom, môžeme očakávať v porovnaní s elektromobilmi podstatne nižšiu nadobúdaciu cenu.

Produkčná verzia má byť vo svojej domovine odhalená ešte tento rok, pričom príchod na európske trhy sa môže počítať najskôr v roku 2024.

Suzuki Swift 3. generácie (modelový rok 2021)

Aktuálne je v predaji tretia generácia Suzuki Swift. V porovnaní s predchodcom prišla o zopár milimetrov v rámci dĺžky, šírky aj výšky, len v prípade rázvoru došlo k nárastu. Japonci sa ale vyhrali s dispozíciou interiéru, čo viedlo k väčšiemu priestoru na sedadlách aj v batožinovom priestore. Hoci vozidlo vyzerá podobne ako predchodca, stojí na novej odľahčenej platforme HEARTECT, s ktorou prišla zhruba 10-percentná redukcia hmotnosti. Automobilka zároveň vôbec prvýkrát ponúkla zákazníkom novo vyvinuté motory Boosterjet. Bol z toho znovu úspech, a to nielen v Japonsku či Európe, ale aj v Indii, v Pakistane či v Kolumbii, pričom len posledné dve spomínané krajiny predajmi vyvažujú celý starý kontinent.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.