FOTOGALÉRIA

NOVÝ VW TIGUAN je odhalený! Fotogaléria nového kráľa stredne veľkých SUV (modelový ročník 2024)

Volkswagen vo svetovej premiére predstavuje úplne nový Tiguan a s ním aj tretiu generáciu bestselleru. Nový model sa do predajcov dostane už v prvom štvrťroku 2024.

Tiguan je dnes jedným z najúspešnejších modelov značky Volkswagen na svete. Od jeho debutu v roku 2007 si kompaktné SUV vybralo viac ako 7,6 milióna kupujúcich.
Vydané  Text: 

Kompaktné SUV prichádza s úplne novým dizajnom. Predná časť vozidla má obzvlášť výrazný vzhľad s veľmi plochými LED svetlometmi a preskleným horizontálnym pásom. Otvory mriežky chladiča sú teraz umiestnené na vonkajších stranách nárazníka, kde vzduchové clony zabezpečujú optimálne prúdenie vzduchu. Čisto navrhnutá predná časť zdôrazňuje fakt, že koeficient odporu vzduchu sa zlepšil z 0,33 na 0,28. Túto siluetu charakterizujú atletické ramená nad podbehmi kolies (s až 20-palcovými kolesami). Nový horizontálny LED pás dodáva dôraz na nezameniteľnú zadnú časť Tiguanu.

Nový Tiguan narástol na dĺžku približne o tri centimetre. Výška, šírka a rázvor ostávajú prakticky totožné s predchodcom. Kapacita batožinového priestoru novej generácie ukazuje, aké dobré je využitie priestoru: hoci je SUV len o niečo dlhšie, jeho kapacita batožinového priestoru narástla o 37 litrov na 652 litrov.

Čisto navrhnutý digitálny kokpit založený na MIB4, štvrtej generácii modulárnej informačno-zábavnej matice, ponúka najvyššiu úroveň informácií a prináša digitálne služby a aplikácie. Novinkami sú aj funkcie ako pneumatická masážna funkcia pre predné sedadlá alebo matricové svetlomety IQ.LIGHT HD – tie sú v Tiguane použité prvýkrát a sú odvodené od vyššie postaveného modelu Touareg.

MQB evo poskytuje základ pre novú generáciu podvozku. Popri množstve individuálnych opatrení Volkswagen vylepšil adaptívne riadenie podvozku DCC: voliteľným DCC Pro s dvojventilovými tlmičmi. Nový model je navyše štandardne vybavený Vehicle Dynamics Manager – systémom MQB, ktorý debutoval v aktuálnom Golfe GTI.

Systém riadi funkcie elektronických uzávierok diferenciálov (XDS) a komponenty priečnej dynamiky riadených tlmičov v systéme DCC Pro. Brzdné zásahy špecifické pre kolesá a selektívne zmeny tvrdosti tlmiča vedú k vyššiemu komfortu a zlepšenému výkonu pri dynamickom prejazde zákrutami. Vďaka tomu je ovládanie vozidla stabilnejšie, agilnejšie a presnejšie.

Pohony

Vďaka MQB evo je možné v Tiguane implementovať rôzne typy pohonov. Pôjde o naftové motory (TDI), benzínové motory (TSI), mild hybridné benzínové motory (eTSI) a plug-in hybridné systémy (eHybrid), ktoré budú ponúkané výhradne v spojení s automatickou prevodovkou ( DSG) v budúcnosti.

Vďaka novým hybridným pohonom s dojazdom na elektrický pohon približne 100 km je toto SUV efektívnejšie než kedykoľvek predtým. Striedavé nabíjanie bude navyše rýchlejšie vo všetkých verziách eHybrid a po prvýkrát bude štandardne možné aj rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom.

Ako na modeloch ID. a novom Passate sa bude v Tiguane meniť rýchlostný stupeň pomocou spínača na stĺpiku riadenia na pravej strane volantu s intuitívnym princípom činnosti. Všetky modely Tiguan majú navyše pádla za volantom.

 

 

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.