NOVÝ MODEL

Značka MINI sa definitívne mení. Nové Countryman a Cooper sú veľké, výkonné a elektrické

MINI Countryman v elektrickej verzii má potenciál stať sa najobľúbenejším modelom značky. Je zároveň obrazom toho, čo môžeme od MINI očakávať v blízkych rokoch.

Lákadlom novinky je nová koncepcia interiéru a jazdné vlastnosti, ktoré nám však MINI zatiaľ neumožnilo overiť.
Vydané  Text: 

MNÍCHOV – Automobilka MINI dnes verejne odhalila novú generáciu vozidiel Countryman a Cooper s čisto elektrickým pohonom a naživo nám predviedla novú koncepciu kokpitu s názvom MINI Intercation Unit.

Spoločne s elektrickými verziami budú v predaji aj verzie so spaľovacími motormi, avšak, ako sa zdá, prím v marketingovej komunikácii budú mať práve elektrické verzie.

Nový MINI Countryman

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Stefan Floeck z MINI ďalej avizuje aj skorý príchod nového modelu Aceman, ktorý sme spoznali už pred rokom, ale zatiaľ videli iba na fotografii.

Premiéra novej generácie vozidiel Countryman a Cooper sa konala tesne pred podujatím IAA Mobility v Mníchove na tlačovej konferencii Stakeholder Days skupiny BMW Group, ktorej súčasťou je aj značka MINI.

MINI Countryman a Cooper sú pre značku významným krokom vpred, uviedli predstavitelia automobilky na tlačovej konferencii.

Značka stojí pred dôležitým obdobím postupného prechodu na kompletne elektrické portfólio, čo je súčasť stratégie celého koncernu pre náročné legislatívne regulácie nielen v Európskej únii.

Inzercia

Inzercia

MINI mieni mať kompletne elektrický sortiment už v roku 2030, a tak musí presvedčiť zákazníkov novými metódami. Že komunita majiteľov vozidiel značky MINI nie je celkom stotožnená s MINI na elektrický pohon, sme sa presvedčili na nedávnom zraze fanúšikov nielen historických vozidiel MINI.

MINI teraz musí prekonať nielen prechod na elektromobilitu z finančného hľadiska, ale aj vytvoriť dostatočný dopyt po svojich nových modeloch a presvedčiť komunitu jazdnými výkonmi. Mieni to dosiahnuť pútavým dizajnom, pestrofarebne ladenou marketingovou komunikáciou a poukazovaním na emotívny zábavný charakter áut.

Oliver Heilmer, šéf dizajnu značky MINI stojí pri novej generácii modelu Countryman. V porovnaní s predchodcom je dlhší až o 13 cm.

Nový MINI Cooper Electric je zvonka kratší ako predchodca, ale vnútri má byť priestrannejší.

Interiér pre mladých

MINI Countryman a Cooper Electric sú vybavené novou generáciou kokpitu MINI Interaction Unit.

Novinkou je možnosť nastaviť si ľubovoľné pozadie infotainmentu Operating System 9.

Zaujímavosťou je, že do stredového displeja s kruhovým tvarom integruje aj prístrojový panel a vôbec podstatnú časť ovládacích prvkov vozidla.

Stefanie Wurst, CEO značky MINI, na tlačovej konferencii hovorí o budúcnosti modelov. V pozadí okrúhly displej systému Interaction Unit.

Pre vodiča je naďalej k dispozícii head-up displej na vyhradenej sklenej platni.

Tento dizajnový a ergonomický koncept automobilka prvýkrát demonštrovala už pred 14 rokmi, avšak v priebehu tejto doby sa naďalej v interiéroch používali klasické obdĺžnikové displeje, hoci zapracované do konzoly s kruhovým motívom. Nevšedným detailom typickým pre MINI je, že vyhradený prístrojový panel mal matný povrch, ten je v novej koncepcii nahradený head-up displejom.

Zadné partie modelu Countryman

Zadné partie modelu Cooper

Ceny a dostupnosť

Automobilka zatiaľ neinformuje o cenách nových modelov pre slovenský trh.

Má sa pritom za potvrdené, že ceny v porovnaní so súčasnými generáciami porastú signifikantne, teda o tisícky eur.

Mini bude do predaja uvoľňovať jednotlivé konfigurácie pohonov a výbav postupne, pričom začne už tento rok.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »