Ministerstvo vnútra otvára vlastnú autoškolu. Pre koho bude určená a aké skupiny vodičských preukazov si v nej urobíte?

Ministerstvo vnútra chce opätovne otvoriť vlastnú autoškolu pre svojich zamestnancov.

V minulosti ju v roku 2015 zrušilo pre problémy s legislatívou.
Rezort vnútra nebude jediným ministerstvom s vlastnou autoškolou.
Vydané  Text: 

Vlastná autoškola určená špeciálne pre konkrétny typ zamestnancov? Aj to už čoskoro môže byť realita. Rezort vnútra totiž aktuálne uvažuje o otvorení vlastnej autoškoly.Tá má byť najmä pre zamestnancov, ktorí potrebujú vodičské oprávnenie na výkon svojej práce. Podobná autoškola pritom na Slovensku nie je žiadnou novinkou.

Registrácia len formalitou

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky si požiadalo o registráciu vlastnej rezortnej autoškoly. Jej účelom je poskytnúť dodatočné školenie alebo rekvalifikáciu pre zamestnancov, ktorí potrebujú klasické alebo špeciálne vodičské oprávnenie na výkon svojej profesie. Rezort vnútra aktuálne pracuje na sfinalizovaní potrebných podkladov. Očakáva sa, že aj vďaka úzkym vzťahom s Ministerstvom dopravy bude samotný priebeh registrácie len formalitou. Na informáciu upozornil portál teraz.sk.

Rezortná autoškola pritom dáva celkom zmysel. V službách Ministerstva vnútra totiž aktuálne pracuje veľké množstvo ľudí, ktorí denne využívajú či už osobné alebo nákladné autá. Ak by sa úspešne podarilo finalizovať registráciu, títo zamestnanci by mohli absolvovať školenie alebo rekvalifikáciu v rámci výkonu svojho povolania.

Ministerstvo vnútra na margo vlastnej autoškoly uvádza: „Hlavným dôvodom opätovného zriadenia rezortnej autoškoly je operatívne zabezpečenie akcieschopnosti Hasičského a záchranného zboru a Policajného zboru s možnosťou školenia a výučby príslušníkov vo vlastnej réžii, rovnako úspory finančných prostriedkov, keďže nebude nutné zaraďovať ich do civilných autoškôl.

Koniec parkovania na chodníkoch sa blíži. Zaužívané pravidlo bude platiť už len pár týždňov

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Autoškola pre konkrétnych zamestnancov

Z vyhlásenia je zrejmé, že hlavne policajti, hasiči a ďalší terénni zamestnanci budú mať možnosť požiadať o udelenie vodičského oprávnenia. Nejde pritom o prvý pokus rezortu vnútra o vedenie vlastnej autoškoly. Ministerstvo ju malo do roku 2015, kedy ukončila svoju činnosť. Dôvodom zastavenia vzdelávacích kurzov v tom čase mali byť najmä legislatívne prekážky. Tie sa podarilo odstrániť až poslednou novelou zákona. Okrem MV SR má aktuálne vlastnú autoškolu aj Ministerstvo obrany SR, ktoré jej činnosť tiež obnovilo len nedávno.

V budúcnosti by Autoškola Ministerstva vnútra mohla poskytovať kurzy pre všetky skupiny vodičských oprávnení, ktoré aktuálne rezort využíva. Išlo by teda o vodičské preukazy tried A, B, C alebo D.

Inzercia

Inzercia

Platnosť vodičských preukazov: Dokedy je čas na výmenu, ktoré musíme vymeniť a prečo





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.