Ministerstvo dopravy plánuje zrušiť spoplatnenie niektorých úsekov diaľnic. Má na to dobrý dôvod.

Rezort vnútra uvažuje nad dočasným zrušením spoplatnenia niektorých úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Dôvodom sú rekonštrukčné práce v ich okolí.

V budúcnosti sa táto výnimka dotkne viacerých diaľničných úsekov.
O čo ide a ako danú novinku využiť?
Vydané  Text: 

Zvýšenie poplatkov za využívanie diaľnic a rýchlostných ciest na našom území v minulosti spôsobilo pomerne veľkú vlnu negatívnych reakcií. Ceny diaľničných známok sa plošne zvýšili o 20%, čo sa vodičom samozrejme nepáčilo, no z hľadiska údržby a rozvoja daných úsekov verejných komunikácií to malo svoje opodstatnenie. Ministerstvo dopravy teraz prichádza s ďalšou novinkou, ktorá mnohých vodičov určite poteší. Ide totiž o zrušenie spoplatnenia vybraných úsekov.

Diaľnice ako obchádzky

Vyňatie zo spoplatnenia sa ale nebude vzťahovať na všetky úseky a nepôjde o zrušenie spoplatnenia natrvalo. Portál teraz.sk uvádza, že úseky nebudú podliehať spoplatneniu len v čase, keď na cestách I. triedy v ich okolí budú prebiehať rekonštrukčné práce. Krátkodobé odpustenie spoplatnenia sa pritom bude týkať len vozidiel do 3,5 tony.

Môžem cúvať na jednosmernej ceste? Kedy mi za to nehrozí pokuta?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Minister dopravy Pavol Lančarič na tému zrušenia spoplatnenia diaľnic a rýchlostných ciest dodáva: „Naším cieľom je, aby sa opravy a rekonštrukcie dotkli občanov čo najmenej. Preto zavádzame toto nové pravidlo a nastavujeme interné procesy tak, aby bolo všetko administratívne dotiahnuté ešte pred začiatkom prác na ceste.“

Pilotný projekt na R1 a D1

Ministerstvo dopravy ďalej uvádza, že dané úseky budú z povinnosti platby za ich využívanie vyňaté len vtedy pokiaľ na nich nebude možné zmienený ústupok zneužívať. Rezort dopravy pritom už pred niekoľkými týždňami dočasne zrušil poplatky pre úsek rýchlostnej cesty R1. Po ňom vodiči obchádzajú aktuálne uzatvorený most ponad železnicu v Seredi. Podobne Ministerstvo dopravy postupovalo aj pri rozhodovaní o zrušení poplatkov za úsek diaľnice D1 Triblavina – Zlaté Piesky. K tomu má prísť počas rekonštrukcie cesty I/61 medzi Ivankou pri Dunaji a Bernolákovom. Samotný proces však doposiaľ nebol administratívne uzatvorený.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V budúcnosti by sa podobné úľavy smerom k vodičom mali začať objavovať aj na iných dopravných úsekoch. Odpustenie spoplatnenia diaľnic a rýchlostných ciest sa tak dotkne viacerých miest na Slovensku. Hovoríme najmä o úsekoch, kde aktuálne prebieha alebo je plánovaná rekonštrukcia úsekov ciest I. triedy.

Platnosť vodičských preukazov: Dokedy je čas na výmenu, ktoré musíme vymeniť a prečo

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.