BMW sa vracia ku koreňom. Predstavilo nádhernú štúdiu BMW Concept Touring Coupé

Návrat ku koreňom sa BMW skutočne podaril. Prekrásna štúdia BMW Concept Touring Coupé ukazuje, ako by mohol vyzerať návrat legendy.

Unikátna štúdia BMW Concept Touring Coupé vznikla v jednom jedinom kuse.
S jej výrobou sa aktuálne neráta.
Vydané  Text: 

Radosť z jazdy a zmyselnosť dizajnu. BMW Concept Touring Coupé spája dva najdôležitejšie aspekty automobilky do prekrásnej štúdie. Výrobca s ňou chce zaujať najmä na prestížnom podujatí Concorso d’ Eleganza Villa d‘ Este 2023. Svetová premiéra unikátneho „Shooting brake“ ukázala, že o podobný typ auta je medzi najvernejšími fanúšikmi značky obrovský záujem.

Krivky z minulosti BMW

Unikátny koncept BMW svojimi líniami prepája najväčšie úspechy z minulosti s podobou súčasnosti. Exemplár, ktorého vznikol iba jeden jediný kus má reprezentovať nadčasovosť a má byť pomyselným symbolom slobody od BMW. Tradičné tvarovanie karosérie odkazuje hlavne na legendárne BMW 328 Touring Coupé, ktoré sa predovšetkým v 40. rokoch minulého storočia postaralo významné úspechy automobilky na poli motoršportu.

Unikátnosť celej štúdie výrazne cítiť predovšetkým v detailoch. Masívna predná kapota sa rozprestiera nízko nad povrchom vozovky. Mohutný predný previs predlžuje prednú časť a posúva kabínu bližšie k zadnej náprave. Sedadlo vodiča je pri bočnom pohľade umiestnené len kúsok pred zadnou nápravou a celkovo tak vodič sedí výrazne vzadu. Výrazný C-stĺpik dotvára dizajn auta a implementuje charakteristický Hofmesiterov oblúk s padajúcou líniou strechy. Aj vďaka tomu sa môže koncept BMW Concept Touring Coupé popýšiť tvarmi karosérie vozov „Shooting brake“.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Dokonalá hra detailov

Odvážne navrhnutá masívna zadná časť zase odkazuje na aktuálne modely značky, ako napríklad predovšetkým na špičkové BMW 8er. Punc elegancie a zmyselnosti auto dodávajú aj strieborno-bronzové doplnky. Podobné prevedenie niekotrých detailov sme v poslednej dobe mohli vidieť napríklad aj na športovom BMW XM. Auto je navyše lakované v špeciálnom laku s prímesou drveného modrého skla. Povrchová úprava tak dostala hĺbku a zároveň ide o unikát, špeciálne navrhnutý práve pre túto štúdiu BMW.

O unikátnych detailoch nie je len exteriér vozidla. Vnútrajšok, ktorý bol vyrobený v spolupráci s kožiarskou firmou Paltrona Frau, predstavuje vrchol dizajnu v podaní nemeckej prémiovky. Hnedé kožené čalúnenie sedadiel disponuje špeciálnym druhom švu, ktorý robí interiér honosnejším. Masívna stredová konzola oddeľuje oboch cestujúcich a vytvára im vlastný priestor na dokonalý zážitok z jazdy.

Interiér z najkvalitnejších materiálov

Temné prevedenie niektorých detailov interiéru zase jasne naznačuje, že ide o športový model. To koniec-koncov symbolizuje hlavne tradičný radový šesť valcový motor pod kapotou alebo obrovské kolesá (20″ vpredu a 21″ vzadu). Za zadnými sedadlami nenájdeme nič iné, len priestor na batožinu prístupný cez veko batožinového priestoru. BMW si skutočne dalo záležať na každom jednom detaile a práve preto je ku konceptu BMW Concept Touring Copué špeciálne navrhnutá batožina od rovnakého výrobcu, ktorý sa staral o čalúnenie interiéru.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

S vysokou pravdepodobnosťou sa tento model na cesty nikdy nedostane. Prvotné reakcie fanúšikov však naznačujú, že by o auto tohto typu určite bol nemalý záujem.

 

Inzercia

Inzercia

Fotogaléria: PRVÝ TEST BMW Z4 M40i





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.