Rusi žiadajú miliardy rubľov od VW a Renaultu za to, že odišli z krajiny. Podali už aj žaloby.

Návrh na kompenzáciu strát francúzskemu koncernu už poslali ruskí díleri. Podľa ich výpočtov 8,5 miliardy rubľov. Má ísť o ušlý zisk, ako aj náklady na nehnuteľnosti a personál.

Vydané  Text: 

Ruskí predajcovia áut žiadajú, aby im Renault nahradil straty vo výške 8,5 miliardy rubľov (103,2 mil. eur) spojené s odchodom spoločnosti z Ruska, informuje RIA Novosti s odvolaním sa na Ruskú asociáciu predajcov automobilov (ROAD). Zodpovedajúci list už bol odoslaný prezidentovi Renaultu Jeanovi-Dominiquemu Senardovi. Správu priniesol aj ruský denník Autonews.ru, prepisom ktorej je tento príspevok.

„Skupina ruských predajcov Renault poslala 2. mája 2023 prezidentovi Renault Jean-Dominique Senardovi návrh na uzavretie dohody o kompenzácii ruských predajcov za straty vo výške 8,5 miliardy rubľov, ktoré vznikli v dôsledku stiahnutia značky Renault z ruského trhu,“ povedal prezident ROAD Alexey Podshchekoldin.

Táto suma zahŕňa náklady na nadobudnutie a prenájom nehnuteľností pre obchodné zastúpenia, ich vnútornú a vonkajšiu rekonštrukciu podľa noriem Renaultu, náklady na školenia zamestnancov a ušlý zisk.

Uzatvorenie dohody bude podľa predajcov kompromisom, pri ktorom neutrpí povesť Renaultu. Navyše, ak nedôjde k dohode, môže to podľa nich v budúcnosti skomplikovať návrat francúzskej spoločnosti na ruský trh. Táto možnosť je však dnes iba eventualitou, keďže nikto nedokáže spoľahlivo predpovedať blízky ani dlhodobý vývoj ruskej agresie.

Renault opustil ruský trh v máji 2022, svoj podiel v AvtoVAZ prenechal inštitútu NAMI a moskovský podnik Renault Russia previedol na moskovskú vládu.

Rusi nežiadajú takéto kompenzácie iba od Renaultu. 20. marca 2023 sa skupina GAZ obrátila na Arbitrážny súd regiónu Nižný Novgorod so žiadosťou o vrátenie 15,6 miliardy rubľov (190 mil. eur) od koncernu Volkswagen. Tamojšie podniky mali utrpieť straty v dôsledku predčasného ukončenia zmluvy o zmluvnej montáži automobilov Volkswagen a Škoda v závode v Nižnom Novgorode. Už 5. mája GAZ opäť podal žalobu na nemeckú automobilku Volkswagen za rovnakých 15,6 miliardy rubľov.

Inzercia

 

Menový kurz platný k 11.5.2023.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.