Zdražovanie diaľničných známok: Rezort dopravy navrhuje zdraženie, vieme o koľko a odkedy

Slovensko sa po rokoch možno dočká zvýšenia poplatkov za diaľničné známky. Na stole je aktuálne návrh, ktorý by ich od budúceho roka zdražil signifikantne.
Vydané  Text: 
* **Rezort dopravy navrhuje zvýšenie cien diaľničných známok o 20%.** * **Slovensko je poslednou krajinou v regióne strednej Európy, kde sa za poslednú dekádu nemenili ceny diaľničných známok.** * **Ministerstvo argumentuje zvyšujúcimi sa nákladmi na údržbu diaľnic a rýchlostných ciest a taktiež aj výrazným zlepšením diaľničnej siete od roku 2011.** * **Kedy by malo k zdraženiu prísť?** Poplatky za využívanie diaľnic a rýchlostných ciest sa na Slovensku menili naposledy v roku 2011. Okolité štáty za tento čas pristúpili k zvýšeniu týchto poplatkov viackrát. Všetko teraz ale nasvedčuje tomu, že po viac ako dekáde bez zmeny sa cena diaľničných známok u nás zvýši. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) predložilo návrh na zmenu aktuálneho cenníka diaľničných poplatkov na našom území týkajúcich sa všetkých typov známok. ### Zvýšenie cien o 20% [Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky](https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2022-653), ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 410/2014 Z.z., ktorým sa ustanovuje výška úhrady diaľničnej známky sa užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest uvažuje o plošnom zvýšení cien diaľničných známok dostupných na Slovensku. **Ako je uvedené v samotnom návrhu, cena ročnej alebo 365-dňovej známky by sa zvýšila z 50 na 60 eur**. Taktiež by došlo k posunu smerom nahor aj **v prípade mesačnej známky**. **Tu by sa cena menila zo 14 na 17 eur**. No a v neposlednom rade by sa **zmenila cena 10-dňovej diaľničnej známky z 10 na 12 eur**.

Skryté výhody diaľničnej známky, o ktorých motoristi vôbec nevedia

Služby diaľničnej patroly sú bezplatné aj pre motoristov, ktorých vozidlá boli od kúpy diaľničnej známky oslobodené.

### Vecné argumenty **Podľa portálu [teraz.sk](https://www.teraz.sk/ekonomika/rezort-planuje-zvysit-ceny-dialnic/668362-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) rezort dopravy tento krok odôvodňuje zvyšujúcimi sa oprávnenými nákladmi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na údržbu a opravu diaľničnej siete**. Poplatky za diaľničné známky sa na Slovensku nemenili už od roku 2011. [Minister dopravy Andrej Doležal (Sme Rodina) sa o podobný krok pokúšal už v minulom roku](https://www.autoviny.sk/novinky/121697/minister-dopravy-dolezal-drahsie-dialnicne-znamky-a-lacnejsie-regionalne-znamky). Vtedy bol však neúspešný.
Zmeniť by sa mali ceny za ročnú, 365-dňovú, mesačnú a aj 10-dňovú diaľničnú známku.
**Okrem argumentácie zvýšenými cenami za údržbu diaľnic tiež MDV podotýka, že od roku 2011 došlo k výraznému skvalitneniu služieb motoristom**. Ide napríklad o zavedenie diaľničnej patroly či líniové radenie na diaľniciach D1 a D2.

Skryté výhody diaľničnej známky, o ktorých motoristi vôbec nevedia

Služby diaľničnej patroly sú bezplatné aj pre motoristov, ktorých vozidlá boli od kúpy diaľničnej známky oslobodené.

[V reportáži portálu tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/320979-za-dialnicne-znamky-si-mozno-opat-priplatime-ministerstvo-dopravy-navrhuje-20-percentne-navysenie) hovorí Martin Petro z odboru komunikácie ministerstva dopravy nasledovné: „*Netrúfame si aktuálne povedať, ako sa k tomu postavia ďalší členovia vlády, avšak je nám jasné, že rozhodnutie bude aj politické. Cena diaľničných známok sa nezvyšovala od roku 2011. Za tento čas motoristom pribudlo 300 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest.*“ ### Navýšenie výnosu z predaja o 17 miliónov eur **MDV taktiež poukazuje na výrazný nárast indexu spotrebiteľských cien**. Slovensko je taktiež jedinou krajinou regiónu strednej Európy, ktorá za poslednú dekádu neupravovala ceny diaľničných známok. Na záver portál [teraz.sk](https://www.teraz.sk/ekonomika/rezort-planuje-zvysit-ceny-dialnic/668362-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) uvádza, že finančné prostriedky získané z výberu poplatkov za úhradu diaľničnej známky sú príjmom NDS, ktorá je povinná tieto peniaze použiť na prípravu, realizáciu, údržbu a výstavbu nových diaľničných úsekov a rýchlostných ciest. Výška výnosu z pozmenených cien by predstavovala pri rovnakom správaní vodičov dodatočných viac ako 17 miliónov eur. **Návrh sa aktuálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré by malo skončiť 9. novembra 2022**. Pokiaľ sa ho podarí presadiť, nové ceny diaľničných známok zvýšené v priemere o 20% by sme mali mať už v budúcom roku.

Jazda autom po diaľnici D1 medzi Bratislavou a Košicami sa výrazne skráti. Diaľničiari zverejnili, aká bude časová úspora

Diaľnica D1 síce ešte nie je hotová, no už je známy čas, ktorý vám cesta po nej z Bratislavy do Košíc ušetrí. Zaujímavou informáciou je aj to, že "dé-jednotka" neskončí v Košiciach, ale pôjde ďalej.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!