BMW sa lúči so svojím prelomovým modelom. Príde v exkluzívnej edícii HomeRun.

Všetko má svoj začiatok a koniec. Inak tomu nie je ani pri plne elektrickom BMW i3, ktoré od základov zmenilo smerovanie prémiovej mobility. Teraz sa s ním výrobca lúči v limitovanej exkluzívnej edícii HomeRun.
Vydané  Text: 
BMW sa v týchto dňoch oficiálne lúči s modelom, ktorý od základov zmenil vnímanie modernej mobility značky. BMW i3, ktoré prvýkrát debutovalo v roku 2013, prinieslo viacero prelomových riešení. Tie v konečnom dôsledku vidíme aj dnes na tých najprémiovejších modeloch značky. Pre samotnú automobilku bola i3 dôležitá aj preto, že **dokázala osloviť zákazníkov, ktorí o BMW dovtedy nejavili záujem**. Teraz sa však táto éra oficiálne končí. ### Pritiahla až 80 % nových zákazníkov BMW i3, ktoré schádzalo z výrobných liniek v továrni v Lipsku, len prednedávnom dosiahlo významný míľnik. **Podarilo sa ho za osem a pol roka vyrobiť úctyhodných 250-tisíc kusov**. Tým sa zároveň stáva najpredávanejším prémiovým kompaktom v elektrickom segmente. To však nie je všetko. Automobilka môže elektrickej i3 vďačiť aj za nových zákazníkov. **V počiatočných rokoch predaja siahlo po tomto modeli až 80 % zákazníkov, ktorí boli v BMW úplnými nováčikmi**.
V strede môžete vidieť jubilejný 250 000. kus BMW i3 obklopený modelmi i3s HomeRun.
Auto, ktoré bolo charakteristické predovšetkým svojimi veľkými a extrémne úzkymi kolesami umiestnenými v rohoch karosérie, tak dnes prichádza s finálnou edíciou. **Tú výrobca nazval celkom symbolicky HomeRun, čo predstavuje akýsi návrat domov**. Typickými črtami finálnej série sú napríklad **matný lak Frozen**, ktorý je pri i3 použitý vôbec po prvýkrát. Nebude chýbať ani pomyselný punc exkluzivity. **BMW i3s HomeRun bude totiž vyrobený len v počte desiatich kusov**. ### Na palube to najlepšie K dispozícii bude dvojica lakovaní. **Frozen Dark Gray a Frozen Dark Red II** budú posledným lakovaním, ktoré aktuálna i3 dostane. Okrem toho budú k dispozícii aj 20-palcové disky kolies s dvojlúčovým dizajnom, elektricky ovládateľné strešné okno s ochranou proti slnečnému žiareniu či adaptívne LED svetlomety. **Finálna edícia okrem toho prinesie interiér Suite odetý do tmavých odtieňov**. Ten zahŕňa napríklad kožené čalúnenie Vernasca Dark Truffle, kožený prístrojový panel, kožený volant s pozinkovaným obložením, čalúnenie strechy v sivej farbe Carum, ambientné osvetlenie a samozrejme nesmie chýbať ani uvítacie osvetlenie.
Frozen Dark Red II je jedným z lakovaní finálnej edície HomeRun.
Nechýba ani najlepšia ponuka asistenčných systémov a palubnej zábavy: **napríklad hi-fi audio systém Harman Kardon či neustále pripojenie k online hudobnej knižnici s paušálom**. ### Ovenčená oceneniami Továreň v Lipsku, kde elektrická i3 vznikala pre 74 krajín sveta, sa už dnes pripravuje na novú éru. Tá bude výrazným spôsobom prepojená s produkciou dielov pre elektromobily a neskôr sa sem dostane aj výroba MINI Countryman v plne elektrickej verzii. Každopádne, prípadný pokračovateľ tradície položenej modelom BMW i3 to bude mať poriadne ťažké. **Malý prémiový elektromobil sa totiž môže tešiť z viacerých prestížnych ocenení** medzi, ktoré patrí napríklad „UK Car of the Year“, „Green Car of the Year“, „Classic of the Future“ a „Swiss Car of the Year“. Nesmieme zabudnúť ani na „World Car Design Award“ či „iF gold product design award“ a francúzsku cenu „Trophée de l’argus“.
Každý z desiatich vyrobených kusov ponesie plaketu s označením.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.