Ceny vzácnych kovov rastú! Experti očakávajú, že elektromobily budú najbližšie roky ešte drahšie

Rastúce ceny lítia, kobaltu a niklu znamenajú, že elektromobily sa cenou tak skoro nevyrovnajú spaľovacím motorom.
Vydané  Text: 
Ceny lítia, kobaltu a niklu v minulom roku prudko vzrástli, čo narušilo marže výrobcov elektromobilov v kľúčovom bode rozvoja elektromobility. **S rastúcim dopytom teraz musia čeliť rozhodnutiu: prekusnúť zvýšené náklady, alebo ich preniesť na spotrebiteľov.** Ceny batérií sa v posledných rokoch približovali k úrovniam, pri ktorých by výrobcovia už dokázali vyrobiť konkurencieschopný elektromobil s cenovkou porovnateľnou so spaľovacími autami. Tento zlom by umožnil masové rozšírenie elektrických vozidiel bez štátnych dotácií. Situácia sa však začína meniť. **Ceny batérií sa tento rok (prvýkrát za viac ako desať rokov) zvýšia** a v kombinácii prebiehajúcou infláciou by mohlo dôjsť k oddialeniu vízie dostupnej elektromobility. *„Zníženie cien batérií na 100 dolárov za kilowatthodinu je teraz dosiahnuteľným cieľom vďaka novému chemickému zloženiu batérií a konštrukcii článkov,“* uviedli analytici BNEF. *„Ak však ceny surovín zostanú zvýšené alebo sa ešte zvýšia, tento „bod zlomu“ by sa mohol oneskoriť o niekoľko rokov.“* Medzinárodná energetická agentúra vyjadrila podobné obavy v ročnej predpovedi minulý mesiac. Generálny riaditeľ spoločnosti Stellantis, Carlos Tavares, patrí medzi tých, ktorí varovali, že ceny surovín by mohli spomaliť masovú adaptáciu elektromobilov. **Tavares minulý mesiac povedal, že priemysel narazí na vážny problém s dodávkami batérií okolo rokov 2025 alebo 2026.** Cena jednotky lítia vzrástla za posledný rok viac ako päťnásobne, zatiaľ čo ceny kobaltu a niklu tiež poskočili. Pre výrobcov automobilov však existujú určité známky uvoľnenia, keďže ceny lítia, kobaltu a niklu v posledných týždňoch začali opäť stagnovať alebo sa stabilizujú. Pri tom **netreba zabúdať na skutočnosť, že inflácia zasiahla aj konvenčné automobily.** Spaľovacie automobily stúpajú na cene pre zvyšujúce sa výrobné náklady a spotrebiteľov trápia tiež drahšie pohonné hmoty.
*„Rastúce náklady na batérie nenarušia prijatie elektrických vozidiel v blízkej budúcnosti,“* uviedli analytici BNEF. *„Niektoré z faktorov, ktoré spôsobujú vysoké náklady na suroviny na batérie – vojna, inflácia, obchodné trenie – tiež tlačia na cenu benzínu a diesel na rekordné maximá.“*




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »