Zničilo vám vyčíňanie počasia auto? Takto celú situáciu vyriešite, a to dokonca aj vtedy, keď vám auto „odnieslo“ tornádo!

Letné horúčavy so sebou prinášajú aj poriadne vyčíňanie počasia. To môže v mnohých prípadoch zanechať nemalú škodu na majetku. Ako postupovať v prípade, že vám živelná pohroma poškodila alebo zničila auto?
Vydané  Text: 
* **Autoviny zisťovali, ako je to s plnením škôd, ktoré spôsobuje vyčínanie počasia.** * **Je potrebné spôsobenú škodu nahlasovať polícii alebo stačí oznámenie poisťovni?** * **Vedeli ste o tom, že aj krupobitie môže spôsobiť na aute tzv. totálnu škodu?** * **Aké doklady potrebujete v prípade, že sa auto rozhodnete opravovať výberom vlastného servisu s následným preplatením opráv?** * **Okrem toho sme sa pred časom zamerali aj na tému [poškodeného auta na parkovisku.](https://www.autoviny.sk/novinky/122217/co-robit-ak-ste-nasli-svoje-auto-poskriabane-alebo-naburane-aktualny-postup)** ### Živelná pohroma a škody na majetku Pomaly sa dostávame do obdobia roka, ktoré je známe svojimi extrémnymi vrtochmi počasia. Vysoké letné teploty, ktoré u nás v posledných dekádach panujú, majú častokrát za následok prívalové dažde, krúpy či dokonca silný vietor a padnuté stromy. Netreba však zabúdať ani na tornádo. Tento jav sa v minulom roku vyskytol u našich susedov a narobil tam miliónové škody nielen na autách. Ako postupovať v prípade, že vaše auto zasiahla jedna zo živelných katastrof? Na základe odpovedí od známej poisťovne sme si pre pripravili nasledujúci materiál, ktorý sa v tomto období môže hodiť. Začnime teda pekne po poriadku. **Ak vás už zastihla nejaká živelná pohroma**, ako napríklad blesková povodeň, silné krupobitie alebo vám na auto kvôli vetru padol strom, **v prvom rade by ste sa mali obrátiť na svoju poisťovňu**. Škoda, ktorá bola spôsobená na aute môže byť hradená z vašej poistky, ak teda samozrejme nejakú máte. ### Začnite nahlásením škody **Ihneď ako si nájdete poškodené auto počasím, je dôležité túto skutočnosť ohlásiť poisťovni**. Škodu nemusíte hlásiť polícii. **Každá poisťovňa má call centrum alebo online portál, kde môžete vzniknutú škodu nahlásiť**. **Po nahlásení škodovej udalosti vás bude kontaktovať poverený technik, ktorý urobí obhliadku vozidla**. Obhliadku je možné vykonať priamo v servise, kde bude auto opravované (pokiaľ ide o spolupracujúci servis) alebo na mieste poškodenia. Technik za vami môže aj vycestovať a to najmä vtedy, ak je auto po živelnej pohrome nepojazdné.
Padnutý strom na aute môže okamžite znamenať totálku
### Škodu treba vedieť vydokladovať **Následne začne prebiehať plnenie spôsobenej škody zo strany poisťovne**. To je odvodené od konkrétnych podmienok, ktoré máte stanovené v poistnej zmluve. **Poisťovňa od vás môže chcieť aj nejaké dokumenty, ktoré slúžia k vydokladovaniu spôsobenej škody. Ide predovšetkým o technický preukaz postihnutého auta, vodičský preukaz vodiča, ktorý auto šoféroval v čase vzniknutia škodovej udalosti alebo faktúru za opravu**. Pokiaľ auto stálo na parkovisku, vodičák nie je potrebný. Ak máte aj nejaké dokumenty od privolanej hliadky, nezabudnite ich k hláseniu pripojiť. Na druhú stranu, ak sa rozhodnete opravu vozidla riešiť po vlastnej osi, bude po vás poisťovňa potrebovať faktúru za opravu vtedy, pokiaľ ide o parciálnu škodu a vy nechcete poistnú udalosť riešiť rozpočtom. Treba sa ale pripraviť na to, že poisťovňa po vás môže žiadať aj nejakú spoluúčasť. Jej výška býva väčšinou uvedená v konkrétnej zmluve k poistke. ### Krúpy môžu spôsobiť totálku **Je dobré poznamenať, že aj krupobitie môže spôsobiť autu tzv. totálku**. Za totálnu škodu poisťovňa považuje také poškodenie, pri ktorom by náklady za opravu prevýšili celkovú všeobecnú hodnotu vozidla. Teraz vás možno napadá otázka, ako prebieha plnenie škody zo strany poisťovne v prípade, že mi auto „spláchla“ voda a ja som nestál na parkovisku. Našťastie sú zmluvné podmienky poisťovní nastavené tak, aby škodu spôsobenú povodňou plnili, a to aj vtedy, keď auto nie je odstavené na parkovisku.
Takéto poškodenie môže za sebou zanechať silné krupobitie
### Poisťovňa počíta aj s tornádom Poisťovňa však za určitých okolností môže odmietnuť plnenie škôd. K tomu môže dôjsť napríklad vtedy ak ide o výluku z poistenia alebo sa nejedná o poistnú udalosť. Konkrétne podmienky plnenia sú spísané v zmluve, ktorú ste uzatvorili so svojou poisťovňou. A teraz to najzaujímavejšie. **Po udalostiach, ktoré sa objavili v roku 2021 na južnej Morave sa mnoho ľudí pýtalo, či naše poisťovne kryjú aj škody spôsobené tornádom. Dobrá správa je, že áno**. Aj v našom podnebnom pásme sa s takýmto úkazom počíta. Plnenie škôd a postup nahlasovania poistnej udalosti je totožný, ako pri nahlasovaní škôd spôsobených povodňami či krúpami.
Tornádo dokáže auto zdevastovať na nepoznanie




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »