Pokuta za fajčenie v aute až 3 000 eur? Takýto návrh je už na stole a čaká na prerokovanie v Európe

Nemecko sa chystá urobiť radikálny krok. Za fajčenie za volanom chce ukladať pokuty vo výške niekoľko tisíc eur.
Vydané  Text: 
Fajčenie je nielenže nezdravé, no v niektorých situáciách aj extrémne nebezpečné. Hovoríme teraz predovšetkým o fajčení za volantom, ktoré mnohých vodičov odpútava od pozornosti pri riadení auta. Vážnosť celej situácie si uvedomujú viacerí zákonodarcovia naprieč štátmi v Európe. **Aj z toho dôvodu približne pred mesiacom padol v nemeckom Bundesrat návrh na priam likvidačné pokuty za cigaretu za volantom**. ### Nemecko už problém rieši Nemecká spolková rada Bundesrat dostala návrh od skupiny spolkových republík, ktorý má viesť k zavedeniu extrémne prísnych pokút za fajčenie za volantom. **Severné Porýnie-Vestfálsko, Brémy, Hamburg, Dolné Sasko a Šlezvicko-Holenštajnsto iniciovali zmenu a doplnenie odsekov 1, 2 a 5 tamojšieho Spolkového zákona o ochrane nefajčiarov**. Ich cieľom je kompletne zakázať fajčenie za volantom a prípadné porušenie trestať astronomickými pokutami. Ide pritom už o druhý podobný pokus po neúspešnom počínaní v roku 2019. Doplnenie zákona hovorí o tom, že **v budúcnosti by malo byť fajčenie v aute úplne zakázané** v prípade, že sa na palube nachádzajú **neplnoleté osoby alebo tehotné ženy**. Porušenie tohto zákazu sa má trestať finančnou pokutou od 500 do 3 000 eur. Pokuta by pritom mala byť uložená aj vtedy, ak na aute budú pootvorené alebo kompletne otvorené okná. Jedinou **výnimkou zo zákazu** má byť jazda v kabriolete s kompletne otvorenou strechou. Zmienené spolkové krajiny túto svoju iniciatívu odôvodňujú ochranou neplnoletých pasažierov a tehotných žien, ktoré majú byť podľa viacerých výskumov najohrozenejšou kategóriou.
### Štatistiky sú hrozivé Bundesrat sa vo svojom vyhlásení odvoláva na hrozivé dôsledky pasívneho fajčenia. **Podľa údajov totiž takýto druh fajčenia ročne celosvetovo zabije až 166-tisíc detí**. Fajčenie v aute je pritom obzvlášť škodlivé pre tehotné ženy, nakoľko koncentrácia pasívneho dymu vo fajčiarskom aute je 5-krát vyššia ako v priemernom bare. Nemecké Centrum pre výskum rakoviny (DKFZ) na základe svojich meraní dokázalo, že **v súčasnosti je pasívnemu fajčeniu v uzatvorenom aute vystavených približne jeden milión mladistvých**. Tento návrh bude teraz prednesený Nemeckému spolkovému snemu, ktorý ďalej rozhodne o jeho osude. **Nemecko by pritom nebolo prvou krajinou Európy, ktorá by fajčenie v aute zakázala. Podobné nariadenie existuje už od roku 2015 vo Veľkej Británii**.

Fajčenie za volantom: čo hovorí zákon a kedy dostanete blokovú pokutu

Zisťovali sme, čo hrozí vodičom vtedy, keď vyhodia ohorok cigarety z auta. Mnohí si to ani neuvedomujú, no takýmto správaním si môžu poriadne zavariť.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »