Vizionárom roka je šéf značiek Kia a Hyundai. Formuje autopriemysel na ďalších 30 rokov

Kia patrí k technologickým lídrom súčasného autopriemyslu – má vysoké ambície, ale aj potenciál, aby ich naplnila.
Vydané  Text: 

**Euisun Chung**, výkonný predseda skupiny Hyundai Motor Group, do ktorej patrí aj značka KIA, v prvej polovici apríla získal ocenenie „**Vizionár roka**“. Formálne odovzdávanie ocenenia prebehlo na inauguračnom podujatí **Newsweek World’s Greatest World Auto Disrupters**. Program World’s Greatest Auto Disruptors 2022 sa vyvinul z časopisu Newsweek America’s 50 Greatest Disruptors. Ide o rebríček vizionárov, inovátorov a priekopníkov, ktorý sa prvýkrát publikoval minulý rok. Program oceňuje aktérov zmeny v automobilovom priemysle, ktorí využívajú technológie spôsobmi, ktoré výrazne a pozitívne ovplyvňujú životy ľudí, tvrdí Newsweek. Jedno zo šiestich ocenení udelených na podujatí, „Vizionár roka“, sa udeľuje lídrovi, ktorý podniká významné kroky na formovanie budúcnosti automobilového priemyslu v súčasnosti a v priebehu nasledujúcich 30 rokov. Newsweek ocenil Chunga za jeho významnú úlohu pri vzostupe značiek Kia a Hyundai v globálnom automobilovom priemysle. Pod jeho vedením skupina nanovo definuje, čo je možné v mobilite, a poskytuje ľudstvu väčšiu slobodu pohybu prostredníctvom elektrifikácie vozidiel, robotiky a pokročilej leteckej mobility (AAM). Kia pritom ostáva naďalej „tradičnou automobilkou“, hoci jej [stratégia Plán S](https://www.autoviny.sk/novinky/121126/velky-plan-kie-ovladnut-europsky-trh-s-elektromobilitou-skor-realisticke-ocakavania-a-ohromne-usilie) poukazuje na jej veľké ambície vo veľkom digitalizovať a sústreďovať sa aj na doplnkové služby pre zákazníkov a špecializované vozidlá, napríklad pre armádu. O Pláne S značky Kia sme písali v samostatnom rozsiahlom príspevku s názvom „**[Veľký plán Kie ovládnuť európsky trh s elektromobilitou? Skôr realistické očakávania a ohromné úsilie](https://www.autoviny.sk/novinky/121126/velky-plan-kie-ovladnut-europsky-trh-s-elektromobilitou-skor-realisticke-ocakavania-a-ohromne-usilie)**“ „**Vždy som veril, že autá sú spôsob, ako spájať ľudí. Nie je nič ľudskejšie ako neutíchajúca túžba objavovať, predstavovať si a robiť pokroky. Mobilita doslova spája ľudí. A keď pracujeme spolu, ľudské bytosti sú schopné mimoriadnych vecí**,“ povedal Chung pri preberaní ocenenia.
### Ďalšie ocenenia za podvozky aj pohony Celkovo skupina získala tri zo šiestich ocenení udelených na podujatí World’s Greatest Auto Disrupters 2022. Newsweek tiež ocenil skupinu za „Výskumný a vývojový tím roka“ a „Vývoj pohonnej jednotky roka“. Vývojové centrum architektúry vozidiel skupiny bolo ocenené ako „**Výskumný a vývojový tím roka**“ za vývoj elektrickej **globálnej modulárnej platformy E-GMP** (stojí na ňom napr. **[KIA EV6](https://autoviny.sk/obsah/znacka/kia-ev6)**) a technologická jednotka skupiny s elektrifikovaným pohonom získala ocenenie „**Vývoj pohonnej jednotky roka**“ za vývoj 800-voltový batériový systém. Obidve ocenenia odrážajú pokračujúce úsilie skupiny inovovať a prinášať na trh nové riešenia mobility. Pod vedením Chunga skupina zrýchľuje nasadzovanie robotiky a technológií AAM a skúma ich úlohu v budúcom rozvoji inteligentných miest. Chung tiež stojí na čele transformácie skupiny na poskytovateľa riešení mobility zameraných na človeka.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.