Na stiahnutie: Aktuálna správa o škodovej udalosti alebo nehode

Odporúčame vám správu o nehode stiahnuť, vytlačiť a neustále voziť vo vozidle spoločne s perom.
Vydané  Text: 
Napriek tomu, že dokument **správa o nehode nie je súčasťou povinnej výbavy** motorových vozidiel, dôrazne každému motoristovi odporúčame, aby tieto dokumenty vo svojom vozidle vždy vozil aspoň v dvoch exemplároch a perom. Dôvod je ten, že so správou o nehode sa vyhnete ďalším problémom, keď sa na cestách stanete účastníkom dopravnej nehody alebo škodovej udalosti. ### Škodová udalosť alebo dopravná nehoda? Z pohľadu bežného motoristu je akékoľvek poškodenie vozidla dopravnou nehodou, ale z právneho hľadiska musíme rozlišovať medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou. * Škodovou udalosťou sa rozumie udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla. * O dopravnú nehodu ide v prípade, že sa niekto zranil alebo usmrtil, poškodí sa cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie, uniknú nebezpečné veci a/alebo ak na niektorom z vozidiel alebo na majetku vznikne škoda v odhadovanej výške aspoň 3 900 eur (jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona) * Dopravnou nehodou sa rozumie aj taká škodová udalosť, pri ktorej bol niektorý z vodičov pod vplyvom alkoholu či omamných látok a tiež ak sa nevedia účastníci dohodnúť na vine ### Kedy je potrebné vyplniť správu o nehode? Správu o nehode musíte vyplniť v každom prípade, teda aj pri škodovej udalosti, aj pri dopravnej nehode. Je to dôležité pre to, aby mohla poisťovňa poistný prípad vyhodnotiť a aby bolo možné z PZP kryť škody na vozidle poškodeného, teda „nevinného“. Vinník nehody si môže uplatniť krytie škôd zo svojho havarijného poistenia. ### Kedy k dopravnej nehode volať políciu? Políciu musíte volať vtedy, keď ide o dopravnú nehodu opísanú vyššie a tiež vtedy, keď sa neviete s druhým účastníkom nehody dohodnúť na tom, kto nehodu zavinil. Políciu volajte aj v prípade, že sa účastník nehody snaží zo situácie vyvliecť, ak nespolupracuje, ak je pod vplyvom alkoholu či drog, prípadne aj vtedy, keď situáciu zľahčuje. Neuspokojte sa s vyplatením menšej hotovosti na ruku, môže sa vám to neskôr vypomstiť. ### Tlačivo Správa o škodovej udalosti alebo nehode/Záznam o škodovej udalosti alebo nehode na stiahnutie * **[Správa o škodovej udalosti alebo nehode](https://striz.sk/wp-content/uploads/2022/03/sprava-o-skodovej-udalosti-alebo-nehode-2022.pdf) (PDF, 1,63 MB)** * odporúčame vytlačiť 2x a voziť v aute spoločne s perom. Ide o tlačivo, ktoré na svojich stránkach ponúka aj Ministerstvo vnútra SR ([zdroj](https://www.minv.sk/?postup-v-pripade-skodovej-udalosti))

Čo robiť, ak ste náhodou vyšli na diaľnicu alebo nestihli včas odbočiť?

Hlavne nepanikárte a pokračujte v jazde. Zastavujte až na odpočívadle alebo čerpacej stanici, aby ste si premysleli ďalší postup.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.