Ministerstvo vnútra plánuje modernizovať vozový park polície. Chce nakupovať ekologické autá

Ministerstvo vnútra ide nakupovať nové autá. Budú to elektromobily a plug-in hybridy!
Vydané  Text: 

[Portál aktuality.sk](https://www.aktuality.sk/clanok/dy9vtwf/ministerstvo-vnutra-chce-nakupit-705-ekologickych-aut-pre-policiu-zaplati-ich-z-planu-obnovy/) dňa 15.2.2022 s odvolaním na [TASR](https://www.tasr.sk) informoval o tom, že Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyhlásilo verejné obstarávanie. Má sa týkať nákupu ekologických automobilov, ktoré majú byť financované z Plánu obnovy. **Celková suma, ktorá mala byť na nákup vyčlenená presahuje 20 miliónov eur bez DPH**, konkrétne ide o 20,2 milióna eur bez DPH. ### 705 nových elektromobilov a plug-in hybridov **Ministerstvo vnútra má v pláne nakúpiť celkovo až 705 nových áut s tým, že si necháva možnosť kúpy ďalších 160 kusov v priebehu najbližších dvoch rokov**. Celý nákup by mal prebehnúť do konca roka 2022 a je prvou časťou obnovy osobných vozidiel autoparku Ministerstva vnútra do roku 2031. **Ministerstvo plánuje celkovo nakúpiť zmienený počet vozidiel, ktoré budú rozdelené až do siedmych kategórií**.
Zdroj: FB Polícia Slovenskej republiky
**V sekcii elektromobilov sa plánujú zaobstarať vozidlá s karosériou hatchback, SUV a tiež aj dodávky. V plug-in hybridnej kategórii má ísť zase o hatchbacky, sedany, SUV a autá s karosériou typu kombi**. Celá obmena sa bude týkať desiatich percent vozového parku a autá budú vyčlenené na konkrétne účely. ### Elektrická polícia **300 kusov z nich bude označených vo farbách Policajného zboru** a bude taktiež vybavených príslušným zvukovým a rozhlasovým zariadením. Ďalších **200 kusov z nových áut má byť dodaných v úprave so skrytou príslušnosťou k Policajnému zboru**, no a napokon zvyšných **205 kusov bude bez akéhokoľvek viditeľného označenia. Nebude im však chýbať špeciálna policajná výbava podľa požiadaviek rezortu, uvádza [portál teraz.sk](https://www.teraz.sk/slovensko/mv-chce-nakupit-705-ekologickych-aut/612089-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch)**.
Samotný minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa k tejto téme vyjadril nasledovne: „*Toto verejné obstarávanie je samozrejme v súlade s koncepciou obnovy osobných vozidiel autoparku MV SR do roku 2031, ktorá na Ministerstve vnútra dlhodobo chýbala a pripravili sme ju po dôkladnej hĺbkovej analýze stavu a potrieb rezortu. Znižovanie priemerného veku vozidiel sa okrem úspor pri bežných výdavkoch odrazí aj na bezpečnosti posádok a v neposlednom rade na znížení úrovne produkovaných emisií. Pri tomto nákupe to odhadujeme na 2700 ton.*“ ### Investícia je súčasťou Plánu obnovy **Investícia do vozového parku súvisí s Plánom obnovy, konkrétne s jeho časťou boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí, bezpečnosti a ochrane obyvateľstva**. Uchádzači o prihlásenie sa do zákazky môžu predkladať svoje ponuky buď pre jednotlivú kategóriu alebo pre viacero kategórií súčasne. Jedným z hlavných kritérií posudzovania vhodnosti ponuky bude cena.

Namiesto pokuty verejnoprospešné práce za 3 eurá na hodinu. Aj to je spôsob, ako predísť zadržaniu vodičského preukazu

Príspevok o tom, za čo vám na Slovensku zadržia vodičský preukaz. Zadržanie vodičského preukazu je vec, ktorej sa asi všetci chceme vyhnúť. My sme sa však pozreli na to, za akých okolností k tomu môže dôjsť.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.