Nemecké prémiové auto roka je v skutočnosti z Južnej Kórey!

Kia EV6 si získala nemeckú odbornú porotu aj napriek tomu, že domáce automobilky majú čoraz silnejšiu ponuku prémiových modelov s cenou do 50-tisíc eur.
Vydané  Text: 
Úplne nový elektrický crossover Kia EV6 bol zvolený za „**Nemecké auto roka 2022**“ v kategórii „**Premium**“. Prestížne ocenenie **Nemecké auto roka GCOTY 2022** prichádza v čase, keď tento výhradne elektrinou poháňaný crossover pokračuje vo svojom dlho očakávanom debute na celom svete, samozrejme aj na Slovensku. Aj my sme už mali príležitosť zoznámiť sa s touto horúcou novinkou a uznávame, že na oficiálnych fotografiách nedokáže vyniknúť jedna podstatná vlastnosť modelu EV6: jeho veľkosť. **S rázvorom dlhým takmer tri metre** ide o naozaj poriadny kus auta, ktorý navyše púta pozornosť svojou pôsobivou estetikou. Zdá sa, že automobilka našla recept na skutočný crossover, teda medzičlánok medzi SUV a kombi.
V súťaži GCOTY 2022 model EV6 porazil veľmi silných konkurentov, ako Hyundai IONIQ 5, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron či vozidlá značky Mercedes-Benz. Porota zložená z 20 automobilových novinárov hodnotila nové modely so základnou cenou od 25 000 do 50 000 eur, aby určila celkového víťaza kategórie. Áno, aj vozidlá v cenovej relácii so stropom 50-tisíc eur sú považované za prémiové. Pre autá s cenou nad 50 000 eur bola vyhradená kategória „Luxus“, zatiaľ čo kategória s názvom „Kompakt“ zahŕňala iba automobily s cenou do 25 000 eur. Novinkou bola dodatočná kategória „Nová energia“, do ktorej patrili iba elektrické vozidlá poháňané výlučne batériami alebo vodíkom. Kia EV6 sa v tejto kategórii umiestnila na druhom mieste, hneď za víťazom kategórie Hyundai IONIQ 5.
### Kia EV6 na Slovensku Predpredaj modelu EV6 bol na Slovensku spustený ešte 28. apríla 2021, vozidlo je ponúkané v stupňoch výbavy Air, Earth a GT-Line v s pohonom zadných alebo všetkých štyroch kolies. Cena začína na 43 990 eur, za ktorú zákazník dostane verziu s max. výkonom 125 kW / 170 k, pohonom 2WD a batériou s kapacitou 58 kWh. Ďalej sú v slovenskej ponuke aj verzie s batériou s kapacitou 77,4 kWh a maximálnymi výkonmi pohonov 168 kW (229 k), 173 kW (235 k) a až 239 kW (325 k).

Práve teraz: Kia EV6 dostala kompletný slovenský cenník, zverejňujeme ceny všetkých verzií

Model EV6 ponúkne tri úrovne výbavy, z toho dve, ktoré značka Kia ešte nikdy predtým nemala.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.