Dopravný podnik v Nemecku sťahuje elektrické autobusy z prevádzky, zhoreli už desiatky vozidiel

Elektrobusy majú problémy, mnohé nemecké mestá ich vyraďujú z prevádzky.
Vydané  Text: 
Dolné Sasko patrí k lídrom v oblasti presadzovania ekologickej dopravy. V júni však v autobusovom depe v Hannoveri vypukol veľký požiar, ktorý úplne zničil deväť vozidiel dopravného podniku. Príčina? Vznietenie batérie elektrického autobusu. **Mesto Hannover po tomto incidente elektrickú flotilu autobusov vyradilo z prevádzky.** Nejde však len o ojedinelý prípad, mestá čoraz častejšie vyraďujú elektrobusy z cestovného poriadku. Dôvody možno často vystopovať k jednej spoločnej príčine: riziko požiaru. ### Pridali sa ďalšie mestá Po tom, čo mal elektrobus údajne na svedomí veľký požiar v stuttgartskom autobusovom depe, dopravný podnik autobusy nateraz odstavil. **Pri požiari bolo zničených až 25 vozidiel.** Zakročili aj ďalšie dopravné spoločnosti. Mníchovský dopravný podnik taktiež z preventívnych dôvodov vyradil z prevádzky osem elektrobusov. Opatrenie by malo platiť až do definitívneho objasnenia príčiny požiaru. ### Problémové batérie Prečo však majú mestá toľko problémov s elektrobusmi? Podľa všetkého za incidenty môžu zastarané bezpečnostné opatrenia. Batérie fungujú inak ako spaľovacie vozidlá a vyžadujú špecifické podmienky pri prevádzke. **Špeciálna pozornosť by mala byť venovaná predovšetkým termomanažmentu s dostatočným chladením batérií,** ktoré by malo pomôcť predchádzať týmto incidentom. V závislosti od druhu akumulátorov, riziko môžu predstavovať teploty už nad 80 °C. Po vznietení však môže teplota horiacej batérie presiahnuť aj 1 000 °C, čo v prípade natesno zaparkovaných autobusov v depe spôsobilo okamžitú reťazovú reakciu. ### Predchádzajúce incidenty Už v roku 2017 došlo k požiaru u výrobcu elektronických autobusov v Salzgitteri, v roku 2019 došlo k požiaru vozidla v Burghausene (okres Altötting) a v roku 2020 v Durínsku. V marci 2021 horelo vozidlo spoločnosti EvoBus v Mannheime. Pri dvoch ničivých tohtoročných požiaroch autobusových dep v Hannoveri a Düsseldorfe existuje minimálne jedno podozrenie, že spúšťačom bolo práve elektrické vozidlo. *foto: Youtube*




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.