Pre zlý technický stav odstavili štvrtinu autobusov MHD, v Košiciach denne vypadáva viac než 100 spojov! Takto vyzerá Európsky týždeň mobility na Slovensku:

Mestská hromadná doprava v Košiciach zlyháva počas Európskeho týždňa mobility.
Vydané  Text: 
Dnes oficiálne končí medzinárodné podujatie s názvom [Európsky týždeň mobility,](https://eraportal.sk/podujatia/europsky-tyzden-mobility-2021/) ktorý je hlavnou kampaňou Európskej komisie na **popularizáciu a zvyšovanie povedomia o udržateľnej mobilite v mestách.** Kampaň je všeobecne uznávaná ako hybná sila smerom k udržateľnej doprave v Európe aj mimo nej. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a inovatívnych, zelených a inteligentných riešení v doprave. Týždeň vrcholí dnes, 22. septembra 2021, takzvaným „Dňom bez áut“. Viaceré mestá sa preto rozhodli v rámci tejto udalosti poskytnúť motoristom [bezplatné cestovanie v prostriedkoch hromadnej dopravy.](https://www.facebook.com/kosiceofficial/posts/223820149789733) Do iniciatívy sa zapojili aj Košice, ktoré však v rovnakom čase zápasia so žalostným stavom vozového parku DPMK. Zatiaľ čo [politici pózujú](https://www.facebook.com/stranasas/posts/417145013109271) na fotkách s kolobežkami a vyzývajú motoristov presadnúť do ekologickejšej MHD, dopravný podnik denne odstavuje až [štvrtinu autobusov](https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1005027/2180761/Pre-poruchy-byva-denne-odstavena-az-stvrtina-autobusov-DPMK?fbclid=IwAR3BOmLa5N6B9dWKDkQwTKQL8iOkxspLaaioMPjeWylssgpEpBKyWwiHGWw) pre zlý technický stav.
*„Momentálne je situácia tak zlá, že niektoré spoje nie sú vypravované vôbec. Meškanie mnohých spojov pre zdržanie v zápchach však nemôžeme ovplyvniť a náš dopravný dispečing musí často doslovne ‚čarovať‘.* Aj napriek týmto problémom zamestnanci DPMK robia všetko, čo je v ľudských silách, aby dopady na cestujúcich minimalizovali,“ uviedla dozorná rada. [Korzár](https://kosice.korzar.sme.sk/c/22746544/kosickemu-dopravnemu-podniku-vypadlo-125-spojov-za-den-laka-vsak-na-mhd-zdarma.html) neskôr zverejnil informáciu, že v priebehu jediného dňa vypadlo až 125 spojov, len počas rána neprišlo na zastávky viac než 50 autobusov. To cestujúcim značne skomplikovalo cestu za povinnosťami. *„Dcéra je od 7.00 na zastávke a do autobusu sa dostane najskôr o 07.27! Neskutočné niečo. A to sa nestalo prvý raz! Výpadok ste mali aj včera,“* píše nahnevaná mama študentky na facebooku Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).
Sťažnosti sa však týkajú aj úrovne cestovania v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy. **Vozidlá sú častokrát špinavé a bez funkčnej klimatizácie.** Cestujúci tvrdia, že kvalita služieb častokrát nezodpovedá cene lístka. **Zvýšená mediálna pozornosť počas Európskeho týždňa mobility nakoniec poskytla motoristom pohľad na žalostný stav verejnej hromadnej dopravy na Slovensku** a zlyhania politikov, ktorí vo vedení mesta nedokážu zabezpečiť kvalitnú a spoľahlivú MHD pre obyvateľov.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!