Zdajú sa vám momentálne doby dodania nových áut pridlhé? Na novú Toyotu Land Cruiser 300 si zákazníci počkajú extrémne dlho

Koľko by ste boli ochotní čakať na nové auto? Mesiac, dva alebo tri? A čo tak si na svojho nového miláčika počkať niekoľko rokov? Toyota má s dodaním svojho najnovšieho Land Cruiser 300 vo svete obrovské problémy.
Vydané  Text: 
V júni tohto roku sme sa dočkali novej generácie jedného z najúspešnejších gigantov na cestách. Toyota Land Cruiser 300 prišla v ďalšom pokračovaní, ktoré okamžite zaujalo desiatky tisíc zákazníkov z celého sveta. Obrovský záujem o tento cestný kolos však spôsobil samotnej automobilke nečakané problémy. ### Reálny záujem zlikvidoval pôvodné predpoklady Možno by sa mohlo zdať, že obrovský záujem o nový model je pre automobilu dobrým znamením. Samozrejme tomu tak aj je. **Veď len na domácom japonskom trhu si nový Land Cruiser 300 predobjednalo za mesiac viac, ako 20 tisíc zákazníkov**. Celkové číslo je však omnoho vyššie. **Takýto záujem prekvapil aj predstaviteľov automobilky, ktorých pôvodné odhady boli prekročené o 400%**. Ako však dobre vieme, súčasná kremíková kríza, ktorá postihuje celosvetový priemysel v spojení s problémami s výrobou LC300 a obrovským množstvom predobjednávok spôsobili, že **zákazníci si na nový Land Cruiser v niektorých prípadoch musia počkať až 4 roky**. A to je z technologického pohľadu extrémne dlhá doba.
### Zákazníci nový LC300 nemôžu ďalej predať Niektoré zastúpenia Toyoty vo svete už začali svojim zákazníkom rozposielať informačné správy, v ktorých uvádzajú, že dodávky nového Land Cruiseru 300 budú posunuté o bližšie nešpecifikovanú dobu. V súčasnosti sa počíta s tým, že automobilka bude schopná dodať len obmedzené množstvo kusov nového modelu. Avšak tieto kusy budú určené prevažne predajcom a to ako predvádzacie vozidlá. Medzitým sa na internete objavilo viacero správ, ktoré hovorili o tom, že **zákazníci musia pri preberaní Land Cruiseru podpísať dokument, v ktorom sa zaväzujú, že ho v najbližšej dobe 12 mesiacov nikam nepredajú**. Dôvodom pritom nemajú byť jeho obmedzené dodávky, ale len bezpečnostné hľadisko. Na túto informáciu upozornil [magazín motor1.com](https://www.motor1.com/news/521995/2022-toyota-land-cruiser-resale-forbidden/) s odvolaním na zdroje japonského [portálu Creative311](https://creative311.com/?p=122685). Aktuálne je celosvetovo nedostatok kremíku, ktorý je kľúčovým prvkom pri tvorbe logických obvodov a teda aj čipov. Tento nedostatok môžeme pociťovať aj my, nakoľko čakacie doby na nové autá pri niektorých automobilkách dosahujú aj niekoľko mesiacov.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.