Toto sú najspoľahlivejšie jazdené autá pre začiatočníkov! Niektoré stoja menej než nový iPhone

Kto hľadá, nájde výbornú jazdenku za málo peňazí!
Vydané  Text: 
Vstup do sveta motorizmu nemusí byť vždy spojený len s veľkými investíciami. Samozrejme, nové autá sú stále drahšie a výber na trhu s jazdenými vozidlami sa v čase pandémie pre vysoký záujem o niečo zúžil. Ako teda na výber jazdeného auta za málo peňazí? **Stačí sa pozrieť na menej populárne modely, na ktoré už väčšina motoristov zabudla, alebo existujú v rámci nepopulárnej kategórie – napríklad MPV či kupé.** Po chvíľke hľadania môžete naraziť hneď na niekoľko zaujímavých ponúk s modelmi, ktoré vás síce nechytia za srdce, no ako dopravný prostriedok nesklamú vás ani vašu peňaženku. A keďže našim cieľom bolo nájsť spoľahlivé jazdené auto pre začínajúcich motoristov, **porovnali sme naše hľadania s výsledkami najnovšej štatistiky TÜV Reportu 2021,** ktorá každoročne zostavuje rebríček tých najspoľahlivejších vozidiel na trhu. ### 1. Ford Fusion (od 1 000 eur) Lacný päťdverový hatchback kedysi oslovoval hlavne starších vodičov, ktorí hľadali pohodlné a praktické vozidlo za málo peňazí. Faktom zostáva, že Ford Fusion ponúka stále veľké množstvo miesta pre cestujúcich a batožinu, pričom vôbec zlá nie je ani kvalita spracovania interiéru.
Dobové testy ospevovali najmä pohodlné nastupovanie a vyššiu svetlú výšku, vďaka ktorej sa nemusia začiatočníci báť ani obrubníkov či ľahkého terénu. Vôbec zlé neboli ani jazdné vlastnosti, ktoré mladému vodičovi poskytnú dostatočnú istotu za volantom. **Časom tiež vynikla antikorózna ochrana a nadpriemerná spoľahlivosť,** odporúčané sú predovšetkým motorizácie 1.6 16 V (74 kW) alebo 1.4 TDCi (50 kW).
**Naopak vyhnúť by ste sa mali naftovej 1,6-ke TDCi, ktorá neoslnila spoľahlivosťou.** Najlacnejšie inzeráty začínajú na sume 1 000 eur, zachovalé kusy zoženiete už od 2 500 eur a pokiaľ sa vyhnete automatickej prevodovke, nemusíte sa báť ani ťažkých servisných zásahov. ### 2. Honda Jazz (od 1 500 eur) Bez ohľadu na to, po ktorej generácii Hondy Jazz siahnete, prakticky nemôžete urobiť chybu. Naprieč generáciami ide o mimoriadne spoľahlivé a priestranné vozidlo, ktoré vďaka ponuke jednoduchých atmosférických benzínových motorov netrpí na žiadne zásadné technické problémy. **Pochopiteľne nejde o najrýchlejšie auto v segmente a zásadne neoslní ani antikoróznou úpravou,** no ponúka bezkonkurenčnú priestorovú ponuku v danej kategórii.
Veľkým lákadlom sú takzvané Magic Seats s vyklápateľným sedákom zadnej lavice, vďaka ktorému vznikne veľký nákladný priestor priamo v kabíne pre psa či domáci nábytok. Treba však pri kúpe pamätať na to, že Hondy si držia hodnotu o niečo lepšie než Ford Fusion, a **tak budete musieť s najväčšou pravdepodobnosťou siahnuť hlbšie do peňaženky.**
### 3. Volkswagen Golf Plus (od 3 000 eur) V našich končinách si obľúbené Volkswageny držia hodnotu azda najlepšie. Aj preto môže byť cena jazdených modelov Golfu Plus prekvapivo vysoká. Všeobecný záujem o toto vozidlo je však nízky, čo vám môže pomôcť pri zjednávaní konečnej ceny. **Dôraz u tohto auta bol jasne kladený na praktickosť, a tak napríklad batožinový priestor v Golfe Plus dokáže pobrať až 505 litrov** – výrazne viac ako v základnom hatchbacku.
Pri pohľade na spoľahlivosť sa Golf Plus umiestnil v rebríčku TÜV Reportu na fantastickom piatom mieste. Pár slabých miest sa však predsa len nájde – od ôsmeho roku veku hrozí únik oleja, v prípade najstarších exemplárov sa začína objavovať korózia. Čo sa motorov týka, ako ľahko problematickú môžeme brať snáď len spomínanú jedna-štvorku, u ktorej môže dochádzať k rachotaniu rozvodovej reťaze a išlo o známy problém vtedajších TSI. V prípade dvojlitrových turbodieselov vyrobených pred rokom 2005 sa potom objavovali praskliny v hlave valcov.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.