Nové SUV od Subaru sa bude volať SOLTERRA. Čo o ňom vieme?

Automobilka Subaru zverejnila nové informácie o svojom pripravovanom SUV.
Vydané  Text: 
* **Subaru zverejnilo nové informácie o novom SUV s názvom Solterra**; * **SUV bude jazdiť na elektrinu a ponúkne pohon všetkých kolies**; * **Technológie pohonu má Subaru od Toyoty**; * **Pridanou hodnotou má byť aj vysoká pasívna bezpečnosť**. Nové SUV od značky Subaru bude v predaji už v polovici budúceho roka a evidentne sa máme na čo tešiť. Bude sa jednať o vôbec prvý elektromobil japonskej automobilky, ktoré by malo zachovávať jej typickú orientáciu na praktické využitie a terénne schopnosti. ### Výsledky japonskej spolupráce pre celý svet Názov„SOLTERRA“ vznikol spojením latinských slov „SOL“ a „TERRA“, ktoré znamenajú „slnko“ a „zem“. Aj takto chce Subaru demonštrovať svoj záujem dosahovať udržateľnosť svojho biznisu tým, že bude vyrábať „zelené autá“. Elektromobil od Subaru bude stáť na úplne novej platforme e-SUBARU, ktorú značka vyvinula v spolupráci s automobilovým koncernom Toyota. Táto platforma podľa slov výrobcu umožňuje „efektívne zavádzanie rôznych typov elektromobilov, a to kombinovaním viacerých modulov a komponentov, ako prednej, strednej a zadnej časti vozidla“. Toyota sa okrem vývoja samotnej platformy podieľala aj na vývoji pohonu a vozidla ako takého: „Vzájomná spolupráca zahŕňala širokú škálu oblastí vrátane produktového plánovania, dizajnu či hodnotenia výkonnosti. Počas tohto vývoja obe spoločnosti navzájom spojili svoje silné stránky, napríklad dlhoročnú technológiu pohonu všetkých kolies z dielne Subaru a výnimočnú technológiu elektrifikácie vozidiel od Toyoty, aby vytvorili nové SUV s vlastnosťami, aké môže ponúknuť len čistý elektromobil,“ uvádza Subaru vo svojej tlačovej správe.
### Elektrické SUV určené do skutočného terénu Na troch po celom svete dnes Subaru predáva hneď niekoľko modelov SUV, jedná sa o Ascent, Outback, Forester a Subaru XV. Z nich ani jedno nejazdí výlučne na elektrinu, Solterra tak bude predstavovať historický míľnik vo vývoji spoločnosti. Zo zverejnenej fotografie, ale aj z marketingových prospektov výrobcu je zrejmé, že elektromobil ponúkne nadštandardné terénne schopnosti. Na fotografii je evidentná **vysoká svetlá výška podvozka, veľmi krátky zadný previs** a pomerne veľká šírka vozidla.
Viac sa ale nedozvieme, automobilka celkom dôsledne zamaskovala dodanú fotografiu tak, aby sme nemohli odhaliť detaily predných partií a profilu ani po špekulovaní s Photoshopom. Predpokladáme, že pokiaľ sa bude jednať o estetiku, tak si Subaru zachová svoj typický vzhľad a namiesto revolúcie budeme svedkami skôr prirodzenej triezvej evolúcie – práve tak, ako to bolo v prípade nového Outbacku:

Nové Subaru Outback rozpoznáva tvár vodiča, v predaji bude už budúci mesiac

Permanentný symetrický pohon všetkých kolies a 2,5-litrový atmosférický štvorvalcový BOXER nie sú jediné dôvody, pre ktoré sa vlajková loď značky drží na špici záujmu už od uvedenia na trh v roku 1995.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »