Exkluzívne za volantom Renaultu Arkana! Prečítajte si naše prvé dojmy z jazdy na slovenských cestách

Ešte pred oficiálnou novinárskou premiérou sa nám podarilo v krátkosti si vyskúšať nový Renault Arkana. Prinášame vám úplne prvé dojmy z krátkej jazdy a aj fotogalériu!
Vydané  Text: 
V tomto článku nečakajte podrobné technické údaje. Kľúče (v tomto prípade hands-free kartu) od Arkany sa nám podarilo získať iba na chvíľu, aby sme vám mohli priniesť naše úplne prvé dojmy z tohto auta. Priznám sa, sám som si nebol istý, čo od neho môžem čakať vzhľadom na jeho komplikovaný rodokmeň. **Najprv teda malé predstavenie a potom prejdeme rovno na dojmy.** Renault Arkana bol pôvodne určený pre ruský trh, avšak karoséria SUV-Coupé je nepochybne veľmi atraktívna aj v Európe. Kým v Rusku je Arkana dostupná už celkom dlho, my sme sa jej dočkali až teraz. Ruský a európsky model toho totiž nemajú veľa spoločné. Kým ruská Arkana je vlastne načančaný Duster, my sme dostali model postavený na modulárnej platforme CMF-B. Na nej sú postavené menšie modely Clio a Captur, ale oba nás šokovali skvelými jazdnými vlastnosťami a komfortom.
### Na prvý pohľad Vo farbe Valencia Orange je Arkana neprehliadnuteľná. Naživo je to kus pekného auta s dobre zvládnutými proporciami. Auto je doslova posiata klasickými dizajnovými riešeniami Renaultu, ale prekvapilo nás, ako pekne spolu vo výsledku ladia. Asi najkrajšou časťou auta sú jeho ladné zadné boky. **Krivka začínajúca ešte na zadných dverách sa krásne nadúva, aby obopla širokú zadnú nápravu.** Nad zadnými kolesami je teda karoséria krásne a elegantne napnutá. Vyzerá to skvelo a tento majstrovský detail dodáva celému autu hodnotu. Na diskusiu sú akurát dve falošné koncovky výfuku pod zadným nárazníkom. Keď sa už dokáže späť ku skutočným výfukom vrátiť aj Peugeot, Renault by sa mohol tiež. Naopak, zaujímavé je, že na takomto aute 18-palcové disky kolies nie sú malé. Dizajnovo sú akurát. **Arkana obúva relatívne veľké (vysokoprofilové) pneumatiky, čo je tiež fajn trend.** Vyzerá to prekvapivo dobre a aj komfort môže byť lepší.
### Interiér Ako prvý mi udrel do očí naozaj veľmi pekne spracovaný dekor palubnej dosky a dverí s karbónovou štruktúrou. Samozrejme, že to nie je pravý karbón, ale štruktúra vyzerá veľmi verne, plus je hrubo lakovaná, čo jej dodáva pekný lesk a hĺbku. Neprekážala by ani vo výrazne drahších autách, jej spracovanie je naozaj skvelé. **Prekvapilo ma, že koncepcia palubnej dosky sa nepodobá na Captur ani Clio. Nepoužíva totiž to shift-by-wire volič prevodovky,** takže stredová konzola nemôže byť plávajúca. Odkladací priestor na mobil je však dobrý a obsahuje aj bezdrôtovú nabíjačku.
Interiéru dodáva šmrnc aj kontrastné prešívanie červenou a bielou niťou, ktorého je v interiéri celkom veľa. Arkana pôsobí aj vnútri ako prémiový produkt. Volant má hrubší veniec, trochu mäkšie čalúnenie než zvyčajne a bol by som ochotný sa staviť, že je menší, než v ostatných Renaultoch. Pozícia za volantom je dobrá, od sedadiel by som však očakával trochu výraznejšie bočné vedenie. **Prekvapil ma priestor na predných sedadlách, najmä čo sa týka šírky v oblasti nôh.** Dnešný trend je robiť najmä autá tejto kategórie úzke (športovo útulné) vpredu, takže možnosť sa výraznejšie nadýchnuť vpredu nie je na zahodenie. Priestoru v kabíne je primerane aj na zadných sedadlách, znižujúca sa strecha neprekáža ani vyšším cestujúcim. Batožinový priestor je obrovský – jeho objem je vyše 500 litrov.
**Infotainment a digitálny prístrojový štít už poznáme z Capturu.** Preto túto príležitosť využijem na to, aby som pochválil peknú, nenásilnú grafiku, jednoduché ovládanie a dostatočne rýchle reakcie systému. Veľmi pekne je spracovaný práve spomínaný digitálny prístrojový štít, ktorý umožňuje aj zobrazenie mapy. Má viac možností zobrazenia a dve interaktívne polia, kde si môžete jednoducho na volante zobraziť tie informácie, ktoré vás zaujímajú. V tomto smere mi tu nič nechýba. Inzercia: Kooperativa - výpočet PZP ### Jazda Na Renaulte Arkana som sa zviezol iba krátko, ale aj za ten čas ma zaujalo niekoľko vecí. Prvou je zladenie motora a prevodovky. Testovaný kus mal pod kapotou jednotku 1.33 TCe spojenú s dvojspojkovou prevodovkou. Kým v menšom Capture mi trochu prekážalo, že v prvej tretine chodu plynového pedála reagovalo auto až príliš lenivo a na výraznejšiu akceleráciu bolo treba riadne dupnúť na plyn, **Arkana má naopak plyn a prevodovku naladené tak krásne, že inak by som to už nechcel.** Pocitovo je teda väčšie, ťažšie a rovnako výkonné auto rýchlejšie než Captur. **Pri bežnej jazde máte skrátka pocit, že Arkana má poriadny motor a aj výkon.** Motor mal v čase testu najazdených 100 kilometrov, takže plný výkonový potenciál som prirodzene neskúšal, ale už aj z bežnej jazdy mám veľmi dobrý pocit. Mimochodom, pod volantom sa nachádzajú pekné veľké pádla prevodovky. Fungujú vynikajúco najmä pri podraďovaní, kde má väčšina konkurentov problémy a reaguje aj 10-krát pomalšie.
Ďalším pozitívom je odhlučnenie podvozka a najmä valivého hluku pneumatík. **Arkana sa v tomto zmysle pohybuje akoby na obláčiku.** Naladenie samotného podvozka je, ako sa dalo predpokladať, tuhšie. Nie je však nepríjemné. Karoséria pôsobí mimoriadne tuho a kvalitne, žiadne pazvuky, pukanie či vŕzganie sa nekonajú ani pri krížení náprav. To je zatiaľ všetko. Viac sa doho dozviete už za pár týždňov, keď sa odohrá prvé oficiálne predstavenie Renaultu Arkana. Vyzerá to tak, že sa je na čo tešiť.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.