Dokáže klimatizácia neutralizovať vírusy? Japonská automobilka tvrdí, že takú predáva aj na Slovensku

Klimatizácia so systémom Nanoe neutralizuje vírusy a odstraňuje alergény, tvrdí jej výrobca.
Vydané  Text: 
Kedysi to bol luxus určený pre drahšie autá. Dnes ju nájdeme aj v ekonomických modeloch, a to neraz v štandarde. Klimatizácia je v súčasnosti jedným zo základných prvkov výbavy vozidla. Mohlo by sa zdať, že jej vývoj je už ukončený. Odborníci z automobilového priemyslu však nezaháľajú. Dôkazom je dômyselná **technológia Nanoe**, ktorú nájdeme v klimatizačných systémoch automobilov Lexusu a vo vybraných modeloch Toyoty. ### Ako to funguje Tvorcom technológie je japonský Panasonic. Jej tajomstvom sú tzv. **hydroxylové radikály**, ktoré sa nachádzajú v iónových molekulách vznikajúcich v dôsledku vystavenia vodnej pary vysokému napätiu. Hovoríme o skutočne mikroskopických štruktúrach – **častice nanoe** sú v priemere 500-krát menšie ako častice vodnej pary. Klimatizačný systém nasýti vzduch časticami ešte skôr, ako sa dostane do kabíny auta. Robí to závratne rýchlym tempom. **V priebehu jednej sekundy pridá do ovzdušia 480 miliárd hydroxylových radikálov**. Systém je založený na vlhkosti vzduchu, takže nevyžaduje žiadne zásahy zo strany vodiča **ani použitie ďalších tekutín**.

Veľký test filtrov klimatizácií v 11 autách: Cena vozidla nevypovedá nič o filtračných kvalitách klimatizácie

Mnoho veľkých miest trpí vysokými hodnotami mikroprachu. No koľko škodlivín sa dostane počas jazdy do kabíny? Premerali sme 11 vozidiel rozličných cenových kategórií: Audi A5, BMW radu 5, Ford Fiesta, Jaguar E-Pace, Kia Picanto, Mercedes triedy E, Opel Astra, Škoda Karoq, Toyota C-HR, Volkswagen Polo a VW Touran.

### Neutralizuje aj vírusy V praxi to znamená, že hydroxylové radikály viažu vodík, a tak zneškodňujú vírusy a baktérie nachádzajúce sa vo vzduchu. Efektívnosť Nanoe pri neutralizácii chrípkových vírusov je 99,9 %. A vraj to nie je všetko, pretože čistia vzduch aj od alergénov, nepríjemných zápachov, plesní a jemných prachových častíc PM 2.5, ktoré sú jednou z hlavných zložiek smogu. Mikroskopická veľkosť častíc umožňuje ľahký prístup aj do najvzdialenejších rohov vozidla. Zatiaľ čo štandardné klimatizačné systémy prispievajú k odvlhčeniu vzduchu, tie s technológiou Nanoe robia **pravý opak** – zvlhčujú ho, zvyšujú pohodu vodiča a cestujúcich a tiež majú pozitívny vplyv na ľudskú pokožku. Navyše schopnosť potlačiť rast plesní zaručuje, že klimatizácia ostáva čistá. ### Od Toyoty k Lexusu Prvým automobilom s klimatizáciou s Nanoe bola **Toyota Camry z roku 2012**. Súčasťou jej výbavy je dodnes. Technológiu nájdeme napríklad aj v **Toyote C-HR**.
S obľubou ju tiež používa **Lexus**. Klimatizácia so systémom Nanoe sa nachádza v SUV-čkach **UX** a **RX**, sedanoch **ES** a **LS** a aj v kupé **LC**.

Skutočný vplyv klimatizácie na spotrebu: Tieto čísla vás prekvapia!

**Známy nemecký autoklub (ADAC) si tentokrát posvietil na skutočnú spotrebu klimatizácie v autách.** Internetom totiž koluje veľké množstvo mýtov o tom, ako veľmi ovplyvňuje zapnutá klimatizácia spotrebu a výkon vozidla. Štúdia ukázala, že existuje veľký rozdiel v spotrebe medzi manuálnou a automatickou klimatizáciou. **Kým jednoduchší systém zaťažuje agregát počas celej doby chladenia, automatická klimatizácia po dosiahnutí želanej... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.