Kia „nechtiac“ ukázala malé mestské auto, ktoré sa ešte nepredáva

Kia sa pustila do náročného boja. Chce byť najinovatívnejšou automobilkou vo svete, kde je transformácia nevyhnutnosťou.
Vydané  Text: 
Automobilka Kia v uplynulých dňoch ohlásila zásadné zmeny týkajúce sa jej vozidiel, korporátneho imidžu, ale aj celkovej filozofie a pracovnej kultúry. Nasleduje tým ostatné automobilky, ktoré v roku 2020 vydali verejné záväzky o vlastnej transformácii. **Z klasických automobiliek sa postupne stávajú poskytovatelia komplexnej mobility**. V prípade Kie sa inovácie dajú zhrnúť do nasledovných pilierov: * nový účel spoločnosti * nová korporátna misia * nové obchodné riadenie * nová dizajnová filozofia * nová pracovná kultúra
Na prvé prečítanie to pôsobí akokoľvek, len nie konkrétne. Avšak značka už s transformáciou začala, v uplynulom období sa z nej stala automobilka ponúkajúca [solídnu paletu elektrických a elektrifikovaných vozidiel](https://autoviny.sk/obsah/znacka/kia), zverejnila [dlhodobú stratégiu s názvom „Plan S“](https://www.autoviny.sk/novinky/121126/velky-plan-kie-ovladnut-europsky-trh-s-elektromobilitou-skor-realisticke-ocakavania-a-ohromne-usilie)pre udržateľnú mobilitu, ohlásila [komplexnú spoluprácu so spoločnosťou Nvidia](https://www.autoviny.sk/novinky/121831/vsetky-nove-kie-budu-mat-infotainment-nvidia-drive), [zásadným spôsobom modernizovala svoje logo](https://www.autoviny.sk/novinky/121969/kia-predstavila-svoje-nove-logo-sledujte-video-z-predstavenia-dronmi-a-ohnostrojmi), [spustila službu KiaMobility](https://www.autoviny.sk/novinky/121565/kia-spusta-velkolepy-projekt-kiamobility) a ozrejmila svoje [plány vyrábať špecializované vozidlá, vrátane tých vojenských novej generácie](https://www.autoviny.sk/novinky/121723/kia-vyvija-armadne-stroje-novej-generacie-bude-aj-hummer-postaveny-na-zakladoch-suv-mohave). Všetkým týmto témam sme už na Autovinách venovali, odkazy na jednotlivé články nájdete aj na konci tohto príspevku. ### Sedem nových áut, minimálne jedno typu mini Spoločne s novým sloganom „Movement, that inspires“ , teda „Pohyb, ktorý inšpiruje“, automobilka zverejnila aj fotografiu svojho budúceho modelového portfólia vozidiel. Jedná sa síce len o ich siluety, vidíme však aj nápadne malé vozidlo, ktoré v súčasnosti Kia neponúka.
Predpokladáme, že sa bude jednať o úplne nový model malého mestského elektromobilu pre dve osoby (prípadne štyri), ktorým značka naplní svoje vízie o rozmanitom elektrifikovanom portfoliu. V súčasnosti trh ponúka hneď niekoľko podobných typov vozidiel, avšak o ich úspechu sa dá pochybovať. Zákazník ešte stále nie je dostatočne motivovaný k tomu, aby si kúpil nové a pomerne drahé malé vozidlo na elektrinu, keď mu trh s jazdenkami ponúka nepomerne lacnejšie riešenia s pomerne čistými benzínovými motormi. V tomto prípade by sa mohlo jednať o súčasť napĺňania transformácie automobilky na poskytovateľa mobility, ktorý takéto špecializované vozidlo ponúkne na krátkodobý prenájom a nie na kúpu. Okrem malého (zrejme) elektromobilu však Kia potvrdila skorý príchod iného kľúčového modelu. Pripravovaný elektromobil bude mať svojský dizajn zodpovedajúci novej filozofii a dnes vieme s takmer určitosťou povedať, že sa bude jednať o sériovú podobu dávnejšie predstaveného konceptu s názvom [Imagine by Kia](https://www.autoviny.sk/novinky/120697/kia-sa-snazi-o-nemozne-ponukne-premiovu-triedu-za-cenu-strednej-vsetko-to-zacne-jej-novy-elektromobil). Automobil postavený na novej elektrickej platforme E-GMP ponúkne dojazd viac ako 500 km, vysokorýchlostné nabíjanie za menej ako 20 minút a bude prvým globálnym modelom, ktorý ponesie nové logo Kia. „My nie sme prémiová značka, ale mainstreamová a tomuto dedičstvu zostaneme verní. Toto auto bude „haló“ a nacenené tak, aby demonštrovalo, že môžete mať auto špičkovej úrovne, ako Tesla, BMW či Mercedes, ale bez potreby platiť prémiové ceny,“ povedal Carlos Lahoz, marketingový šéf značky Kia v rozhovore pre magazín Autocar ešte minulý rok. Ho Sung Song, prezident a generálny riaditeľ korporácie Kia Corporation, Lahozove slová z minulého roka upresnil v najnovšej tlačovej správe: „V spoločnosti Kia zastávame názor, že doprava, mobilita a pohyb predstavujú ľudské právo. Našou víziou je vytvárať riešenia udržateľnej mobility pre zákazníkov, komunity a spoločenstvá na celom svete. Dnes začíname túto víziu uskutočňovať: uvádzame do praxe nový zámer našej značky a stratégiu pre budúcnosť.“ Do roku 2027 automobilka plánuje uviesť na trhy sedem špecializovaných elektrických vozidiel. Vďaka narastajúcej ponuke vozidiel EV chce spoločnosť Kia do roku 2025 dosiahnuť 6,6-percentný podiel na svetovom trhu s EV a do roku 2026 celosvetový ročný predaj v objeme 500-tisíc kusov EV. [GALLERY id=30692]

Kia predstavila svoje nové logo! Sledujte video z predstavenia dronmi a ohňostrojmi

Prezentácia nového loga pomocou dronov a ohňostrojov je demonštráciou toho, že automobilový priemysel nestráca na atraktivite ani v čase, keď sa všetky autosalóny a technologické veľtrhy zrušili pre pandémiu ochorenia Covid-19. Dnešná akcia od Kie prišla v čase, keď sa mal v Las Vegas konať legendárny veľtrh CES.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.