Výstavba tureckej elektromobilky TOGG za 3,3 miliardy Eur je realitou! Kedy začne vyrábať?

O tom, že Turecko plánuje vlastnú elektromobilku sme už písali. Plány sa medzičasom posunuli do reality. Výstavba závodu je spustená.
Vydané  Text: 
Podľa plánov, ktoré zástupcovia firmy pred nedávnom zverejnili, má výstavba moderného závodu trvať iba 18 mesiacov, prvé autá by teda mali z výrobných pásov zísť už koncom roka 2022. Agentúra AA (Anadolu Agency) hlási, že cieľová kapacita závodu bude 175 000 elektromobilov, prácu v novej firme nájde 4323 zamestnancov.
**V pláne až päť modelov** Firma už stihla predstaviť prvý plne funkčný model, ktorý si osobne vyskúšal aj turecký prezident R. T. Erdogan. Vývojári však už usilovne pracujú na ďalších štyroch. Druhým v poradí bude podľa očakávania sedan. Tieto autá sú totiž v Turecku veľmi populárne. A čo bude nasledovať potom. Očakávať vraj môžeme ešte jedno SUV a tiež klasický hatchback a dokonca aj MPV. Všetky autá budú zdieľať spoločnú platformu, ktorá je dielom tureckých vývojárov.
**Kto je TOGG?** Firmu pod záštitou vlády vytvoril päť tureckých firiem: BMC, Anadolu Grubu, Kiraca Holding, Turkcell a Zorlu. Vo vedení spoločnosti TOGG stojí Mehmed Gürcan Karakas, ktorý predtým spolupracoval s výrobcom automobilových súčiastok Bosch. Prevádzkovým riaditeľom sa stal Sergio Rocha, ktorý bol kedysi vedúcim juhokórejskej divízie americkej automobilky General Motors. Celková investícia je odhadovaná na 22 miliárd tureckých lír, čo je približne 3,30 miliardy eur.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.