Čínsky akumulátor je vraj nezničiteľný!

Aspoň takto ho predstavila spoločnosť BYD. Podľa vyjadrenia spoločnosti prinesie do sveta elektromobilov doslova revolúciu.
Vydané  Text: 
V prípade akumulátorov elektromobilov riešia vývojári dve hlavné úlohy. Na jednej strane je samozrejme dojazd, rýchlosť nabíjania a počet nabíjacích cyklov a na druhej ich bezpečnosť v prípade nehody. # Ak počas nehody príde k mechanickej deformácii či nebodaj prerazeniu akumulátora, hrozí jeho požiar či dokonca výbuch! Akumulátor „Blade“ spoločnosti BYD vraj tieto problémy nemá. Zatiaľ čo v prípade súčasných Li-ion akumulátorov dochádza pri prerazení k zvýšeniu teploty až na 500 °C, následkom čoho začnú horieť a pri štandardných LPF (lítium-železo-fosfát) stúpne teplota na 200 až 400 °C, pri novom akumulátore sa nič zásadné nestane. Počas testov, v rámci ktorých došlo k perforácii akumulátora LFP Blade klincom ako aj jeho mechanickej deformácii, **zostala jeho teplota na úrovni bezpečných 30 až 60 °C** a k jej vznieteniu nedošlo. Firma dodáva, že svoj akumulátor podrobila ďalším „likvidačným“ testom. Skúšala ho drviť, lámať, zahrievať až na 300 °C, či prebiť až na 260 %. A hoci ho podľa očakávania úplne zničili, nezačal horieť a ani nevybuchol.
Popri týchto veľmi dôležitých schopnostiach odolať devastačnému poškodeniu sa firma pochválila aj kompaktným usporiadaním článkov, ktoré v porovnaní so súčasných štandardom vraj ušetrí až polovicu miesta. Otázne zostáva, akú energetickú hustotu ich akumulátor ponúkne. Dôležitou podmienkou úspechu a záujmu zákazníkov je totiž naďalej aj dojazd auta. Povedala firma o novom akumulátore všetko, alebo si niečo zatiaľ nechala pre seba? Vyhlásení o prevratných vynálezoch a technických riešeniach v oblasti akumulátorov sme v poslednom čase počuli neúrekom. Ako to nakoniec dopadne sa ale dozvieme čoskoro. Na rozdiel od mnohých iných vývojových konceptov totiž BYD plánuje využitie akumulátora už vo veľmi blízkej budúcnosti. Dostať ho má napríklad jej pripravovaný luxusný model a záujem už prejavili viacerí konkurenti.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!