AKTUÁLNE: Polícia začína obrovskú akciu, bude sledovať motoristov: poznáme podrobnosti!

Polícia zvyšuje kontroly na železničných priecestiach a pre motoristov to znamená, že si budú musieť pripomenúť pravidlá jazdy na takýchto úsekoch. Prinášame vám ich prehľad a podrobnosti k policajnej akcii.
Vydané  Text: 

Polícia avizuje zvýšený počet hliadok počas októbra a novembra na železničných priecestiach, na ktorých zaznamenala zvýšený počet dopravných nehôd. **V tomto článku sa dočítate**: * **na čo bude preventívna akcia zameraná** * **aká je maximálna povolená rýchlosť na železničnom priecestí** * **kedy nesmie vojsť vodič na železničné priecestie** * **ako správne jazdiť pred priecestím a na ňom** * **aká je výška sankcií** * **aké sú štatistiky nehodovosti na železničných priecestiach** Policajná akcia, ktorej cieľom je predovšetkým **prevencia dopravných nehôd**, bude zameraná na dodržiavanie rýchlosti pri prejazde priecestím, kontrolu chodcov a cyklistov, správnosť osadenia dopravných značiek a bariéry brániace výhľadu na železničnom priecestí. Okrem toho sa polícia bude vo zvýšenej miere venovať aj edukácií žiakov a seniorov.
Nezabezpečené železničné priecestie
### Maximálna povolená rýchlosť Samozrejmosťou je opatrnosť vodiča pri prejazde priecestím a uistenie sa, či môže bezpečne prejsť. Maximálna povolené rýchlosť pri prejazde priecestím je 30 km/h a to už 50 metrov pred priecestím. Výnimkou je, ak svieti prerušované biele svetlo. V takomto prípade môže vodič jazdiť 50 metrov pred priecestím a prejsť cez priecestie rýchlosťou 50 km/h. Vodič nesmie vojsť na železničné priecestie, ak: * sa dáva výstraha dvoma červenými striedavo blikajúcimi svetlami, * sa dáva výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka, * sa spúšťajú, sú spustené alebo sa dvíhajú závory, * je už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak, prípadne iné dráhové vozidlo alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie, * zamestnanec dráhy dáva znamenie na zastavenie krúžením červenou alebo žltou zástavkou, alebo červeným svetlom v hornom polkruhu, * situácia na železničnom priecestí nedovoľuje, aby ho vodič bezpečne prešiel. ### Povinnosti vodiča pred priecestím a na ňom Pred železničným priecestím vodič je povinný počínať si mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčiť, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Vozidlá pred železničným priecestím sa radia za sebou v poradí, v ktorom prišli. Ak nejde o súbežnú jazdu, smú vozidlá cez železničné priecestie len v jednom jazdnom prúde. Ak dôjde k zastaveniu vozidla na železničnom priecestí, vodič je povinný odstrániť vozidlo zo železničnej trate; ak tak nemôže urobiť, musí bezodkladne vykonať také opatrenia, aby bol vodič koľajového vozidla pred nebezpečenstvom včas varovaný. Pred železničným priecestím, pri ktorom je umiestnená dopravná značka „STOJ, daj prednosť v jazde“, vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať. Na svetelnej signalizácií je umiestnené jedinečné identifikačné číslo, ktoré v prípade nehody vodič nahlási záchranným zložkám, ktoré budú podľa neho vedieť, kde sa vodič presne nachádza. ### Výška sankcií Vjazd alebo prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, sa podľa zákona považuje za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Podľa zákona o priestupkoch za takéto konanie možno v správnom konaní uložiť pokutu od 60 do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do dvoch rokov. V blokovom alebo rozkaznom konaní hrozí pokuta do 150 eur. ### Štatistiky nehodovosti Počas obdobia január až september 2019 bolo evidovaných 97 nehôd na železničných priecestiach, zomrelo šesť osôb, päť sa ťažko zranilo a pod vplyvom alkoholu bolo sedem osôb. Pre porovnanie, v rovnakom období v roku 2018 sa stalo na priecestiach 88 nehôd, zomrelo sedem osôb, ťažko sa zranilo deväť a traja boli pod vplyvom alkoholu.

Za akých okolností môžete prejsť cez železničné priecestie, keď bliká červená?

Nehody na železničných priecestiach nie sú tak časté ako iné dopravné nehody, platí však, že vinníkom je vždy vodič motorového vozidla, chodec či cyklista nerešpektujúci základné pravidlá.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé