A1 citycarver: Najmenší Allroad od Audi si vystačí aj bez 4×4

Nová A1-ka prichádza vo vyhotovení citycarver – mestský Allroad. A1 citycarver chce zaujať hlavne mohutnejším exteriérom
Vydané  Text: 

Text: MartinzMartina Aj napriek tomu, že práve plynúce letné mesiace by sme mohli aj v automobilovom priemysle označiť za akúsi uhorkovú sezónu, značka Audi chrli jednu novinku za druhou. Za ostatné mesiace sme totiž spoznali napríklad športovo ladené modely S4, S5, S6, S7, S8 a SQ8, veľkým faceliftom prešla Q7-čka, no a napokon sme spoznali aj úplne nový A6 Allroad či Q3 Sportback. Teraz prichádza na scénu ďalšia novinka z Ingolstadtu, ktorej názov znie vskutku netypicky – A1 citycarver. Vo veci je nový variant najmenšieho modelu od Audi, ktorý nám automobilka servíruje v akomsi terénnejšom podaní. S prižmúrením oka by sme mohli povedať, že [Audi A1 citycarver](https://www.unitedlife.sk/z-najmensieho-audi-vznikol-mestsky-allroad-a1-citycarver-chce-zaujat-hlavne-mohutnejsim-exterierom/) je v zmysle tradícii značky vlastne Allroad, ktorý vznikol z malého hatchbacku. A1-ka s dodatkom citycarver je vyššia, štýlovejšia a vďaka ochranným prvkom aj mohutnejšia.

Audi A1 citycarver 2020 (foto: AUDI)
### Malý hatchback v štýlovejšom balení Najpodstatnejším faktom novinky je, že jej svetlá výška narástla až o slušné 4 centimetre – 3,5 centimetra zabezpečuje zvýšené zavesenie kolies, zvyšok pneumatiky s vyšším profilom. Základom sú 16″ disky, naopak, **vrcholom až 18-ky**, čo je na daný segment pozoruhodné. Samotný vzhľad karosérie je robustnejší, za čo môžu **zvýraznené blatníky** v kontrastnej farbe a **ochranné plasty**, ktorými bola doplnená celá karoséria v spodnej časti. **Zmenami prešli aj nárazníky**, ktoré sú inak tvarované a doplnené o väčšie otvory a čierne detaily. Maska je naďalej 8-uholníková, jej výplň ale v tomto prípade evokuje väčšie SUV-čka značky. Nepochybne, na oboch koncoch nájdeme špičkovú LED svetelnú technológiu.
Audi A1 citycarver 2020 (foto: AUDI)
**Interiér vychádza z klasickej A1-ky** – za príplatok bude možné siahnuť po digitálnych budíkoch či až 10,1″ dotykovej obrazovke v rámci infotainmentu MMI Navigation plus. Kokpit, ktorý už štandardne disponuje pomerne vyzývavým dizajnom a ostrým tvarovaním napokon dostal ešte viac prvkov individualizácie. Vnútrajšok tak zdobia farebné dekóry, početnejšie zastúpené náladové osvetlenie (aj v oblasti kľučiek) alebo nové vzory poťahov sedadiel. Vo výsledku sa tak príbuznosť technológií a dizajnových riešení z väčších modelov uprieť nedá. Práve od nich si vie najmenšie Audi prevziať viacero moderných asistentov a vychytávok. ### Dobre známa technika **Zvýšená svetlá výška** má zaručiť nielen lepšie nastupovanie a vystupovanie, ale hlavne väčšiu ochranu pri nástrahách v meste, prípadne mimo spevnenej vozovky. Žiaľ, pohon všetkých štyroch kolies nečakajte. Novinka stojí na dobre známej platforme MQB, a teda k dispozícii je výhradne predný pohon. Bližšie technické parametre k pohonnému ústrojenstvu automobilka neuvádza, je ale jasné, že do veľkej miery bude kopírovať ponuku klasického modelu. Pod kapotou si tak miesto nájde buď **benzínový agregát 1.0 TFSI alebo 1.5 TFSI s výkonom 95 až 150 koní**. Dá sa však predpokladať, že pre verziu A1 citycarver budú v ponuke len silnejšie verzie. Cenové relácie zatiaľ nepoznáme, vieme však to, že novinka sa má na trh dosť už tento september. V úvode predaja sa ukáže aj špeciálne vyhotovenie Edition One, ktoré bude s výrazným oranžovým lakom a efektnými 18″ diskami zastupovať akúsi uvádzaciu sériu s bohatou výbavou.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.