Pozrite sa do stánku KIA na bratislavskom autosalóne: e-Niro, e-Soul či ProCeed

Okrem dobre známych automobilov značka KIA ukázala na bratislavskom autosalóne aj krásny ProCeed modernizovaný crossover Niro, jeho elektrický variant e-Niro a tiež úplnú novinku KIA e-Soul. Pozrite si ich na videu.
Vydané  Text: 
### Elektrická KIA e-Soul už má slovenské ceny Nová Kia Soul je pre mnohých veľkým prekvapením. V prvom rade sa po generačnej modernizácii nezmenila na SUV, čo jej slúži ku cti, zachovala si charakter akéhosi MPV pre moderných aktívnych ľudí, ktorým navyše záleží na tom, aby z výfuku nevypúšťali karcinogény. Trh v Severnej Amerike si môže novinku zakúpiť aj so spaľovacími motormi, pre nás, Európanov, si však juhokórejská automobilka pripravila výhradne elektrické verzie modelu. Ten nesie príznačný názov e-Soul a cenou sa zaraďuje do skupiny najdostupnejších plnohodnotných elektromobilov na Slovensku. Prečo plnohodnotných? Predsa preto, lebo dnes si už môžete zadovážiť aj elektromobil s cenou okolo 13-tisíc eur, ale v skutočnosti sa jedná o elektrické štvorkolky s dizajnom napodobňujúcim osobný automobil. e-Soul je stopercentné auto vrátane 7-ročnej záruky a plnou bezpečnosťou. Výrazný dizajn predných partií, ako aj samotnej siluety vozidla z profilu, je iba začiatok toho, čím chce e-Soul zaujať. To najpodstatnejšie sa skrýva až v jeho vnútri: oceňujeme predovšetkým solídny batožinový priestor s kapacitou 315 litrov, respektíve 1 339 litrov po sklopení zadných sedadiel a elektrický dojazd na úrovni 277 až 452 kilometrov. Výbavu ako Bluetooth, FULL LED svetlomety, vyhrievané sedadlá, systémy pre sledovanie a udržiavanie v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat s funkciou zastavenia a rozjazdu, zadné parkovacie senzory či dvojzónovú automatickú klimatizáciu a cúvaciu kameru **dostanete už vo výbave Gold**. Ak si priplatíte za výbavu Platinum, dostanete napríklad aj navigačný systém s 10,25″ obrazovkou, audiosystém Harman/Kardon či bezdrôtovú nabíjačku na mobil, dažďový senzor alebo systém manažmentu teploty batérií. KIA e-Soul sa na Slovensku predáva v troch verziách. Líšia sa technologickou výbavou, maximálnym výkonom elektrického motora a kapacitou akulumátorov, teda aj praktickým dojazdom. Jedná sa o nasledovné verzie: **KIA e-Soul GOLD**, max. výkon 100 kW (136 k), kapacita akumulátorov 39,2 kWh, cena **35 690 €**
**KIA e-Soul GOLD**, max. výkon 150 kW (204 k), kapacita akumulátorov 64,0 kWh, cena **39 490 €**
**KIA e-Soul PLATINUM**, max. výkon 150 kW (204 k), kapacita akumulátorov 64,0 kWh, cena **41 290 €**


### Nová Kia Niro: čo sa vlastne zmenilo? KIA síce neukázala novú generáciu populárneho crossoveru Niro, ale dopriala mu balíček modernizácií, ktoré ho robia opäť o niečo atraktívnejším. Možno si poviete, že to ani nebolo potrebné, veď Niro je pekné a dizajnovo aktuálne a skutočnosť, že je piaty najpredávanejší model značky v roku 2018, hovorí sám za seba. Väčšie či menšie inovácie sú ale nakoniec viditeľné už na prvý pohľad. Crossover Niro si aj naďalej zachováva svoj charakter a kľúčový dizajn. Zachováva kultovú mriežku chladiča v štýle „tigrieho nosa“, ale nové nárazníky mu vpredu a vzadu dodávajú o niečo viac sebavedomia. Projektorové svetlomety boli prerobené v duchu unikátneho dizajnu „kocky ľadu“, na výber tiež Niro ponúkne Full LED svetlomety. Nové LED svetlomety vzadu majú modernejší svetelný podpis, v rohoch zadného nárazníka nachádzame nové reflektorové svetlá a zadné hmlové svetlá. V interiéri Kia zaviedla niekoľko vizuálnych a materiálových vylepšení, ktoré vytvárajú luxusnejšiu atmosféru a pozdvihujú kvalitu kabíny. Horná časť prístrojovej dosky má mäkkú povrchovú úpravu s vysoko kvalitným poťahom, prístrojová doska a panel prístrojov majú novú lesklú čiernu úpravu so striebornými detailmi alebo detailmi z lešteného chrómu. Kia tiež zavádza voliteľný nový 10,25-palcový širokouhlý TFT-LCD displej hlavnej obrazovky a pre vodiča 7,0-palcový prístrojový panel TFT Supervision. Niro je štandardne vybavené informačno-zábavným systémom s 8,0-palcovou dotykovou obrazovkou a 4,2-palcovou prístrojovou kompasnicou.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.