KIA Blog

KIA chystá tvrdú konkurenciu pre elektromobily všetkých značiek, model EV3

Spočiatku sa špekulovalo, že sa bude vyrábať na Slovensku, čo dnes považujeme za málo pravdepodobné.

Ohlásila aj ďalšiu novinku, je ňou cenovo dostupný elektromobil.
Aktualizované 16.5.2024
Vydané  Text: 

„Elektrické kompaktné SUV EV3 by mohlo byť vyrobené pre európsky trh v kórejskej továrni Kia na Slovensku,“ naznačovali kuloárne správy o plánoch automobilky Kia. Dnes môžeme s veľkou pravdepodobnosťou tvrdiť, že sa model vyrábať na Slovensku zrejme nebude.

Model EV3 má byť nebezpečenstvom pre tradičné európske aj prichádzajúce čínske automobilky.

Súčasné odhady naznačujú, že nové plne elektrické SUV Kia, EV3, zostane blízko koncepčnej verzie predstavenej minulý rok.

Inzercia

Advertisement

Upútavky, ktoré spoločnosť zverejnila pred oficiálnym odhalením 23. mája, ukazujú podobné uhlové línie a detaily osvetlenia, aké boli použité na koncepčnom EV3 predstavenom v októbri.

Kia v októbri ukázala Concept EV3.

EV3 pokračuje v rovnakom dizajnovom duchu ako Kia EV9, čo je veľké SUV, ktoré sa začalo predávať v Európe minulý rok. Zdieľa tiež detaily s menším stredne veľkým elektrickým SUV EV5, ktoré bolo minulý rok uvedené na čínsky trh.

EV3 sa má na európskom trhu začať predávať neskôr počas tohto roka, uviedla Kia. Model bude súťažiť s novým elektrickým kompaktným SUV Ford Explorer, ako aj s Volkswagenom ID.4. 

Kia formálne nezverejnila informáciu, kde bude EV3 vyrábať, hoci vlani v októbri uviedla, že pre výrobu „malých a stredne veľkých elektromobilov“ bude zameraná na Európu. 

Inzercia

Automobilka KIA (Kia Slovakia s. r. o.) na Slovensku  vyrába modely Ceed, Ceed Sportwagon, XCeed, ProCeed a Sportage.

V predaji už koncom tohto roka.

Očakáva sa, že EV3 bude založené na rovnakej elektrickej globálnej modulárnej platforme (E-GMP), ktorú používajú EV5 a EV9, ako aj súčasný crossover strednej EV6.

Automobilka by tiež mala uviesť na trh menší, plne elektrický automobil základnej úrovne, ktorý by sa volal EV2 a vyrábal by sa v Európe od roku 2025.  Jeho maloobchodná cena by mala byť „dostupná“ a o priazeň zákazníka bude súťažiť s malými elektrickými SUV, ako sú Renault 5 a VW ID.2.





ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement