Vodič sanitky nepochopiteľne zmätkoval na železničnom priecestí, po zrážke s vlakom zahynuli dvaja ľudia

Čo robiť, keď sa zaseknete na železničnom priecestí?
Vydané  Text: 
Nesprávne rozhodovanie sa stalo osudným pre dvoch medikov. Vodič sanitky v Poľsku z nepochopiteľných príčin veľmi nesprávne vyhodnotil situáciu na železničnom priecestí, na ktorom ostal „zaseknutý“ po tom, čo sa spustili bezpečnostné závory. Namiesto toho, aby jednu z nich prerazil, snažil sa sanitku dostať do takej pozície, aby nezavadzala prechádzajúcemu vlaku. Namiesto toho sanitku nasmeroval čelom k vlaku, ktorý v rýchlosti 120 km/h dodávku s tromi ľuďmi doslova zmietol. K vážnej nehode došlo dňa 3.4.2019 v poľskom meste Puszczykowo pod Poznaňom. V sanitke sedeli okrem vodiča ešte dvaja medici. Vodič je v kritickom stave, obaja medici boli na mieste mŕtvi. Vlak v tomto úseku prechádza rýchlosťou 120 km/h.

Za akých okolností môžete prejsť cez železničné priecestie, keď bliká červená?

Nehody na železničných priecestiach nie sú tak časté ako iné dopravné nehody, platí však, že vinníkom je vždy vodič motorového vozidla, chodec či cyklista nerešpektujúci základné pravidlá.

### Čo robiť, ak ste sa zasekli na železničnom priecestí Ak sa s autom zaseknete na železničnom priecestí, ale signalizácia nehlási blížiaci sa vlak, nemusíte panikáriť. Ak nie je možné auto odstrániť v priebehu niekoľkých sekúnd, je potrebné zavolať na číslo 112 a nahlásiť, čo a kde sa vám stalo. Každé železničné priecestie má vlastný jednoznačný identifikačný číselný kód (JIČ), ktorý sa nachádza na železničnom semafore (má tvar SP0376, pričom SP znamená slovenské priecestie). „V krajnom prípade je možné dokonca na diaľku zastaviť železničnú dopravu v úseku,“ uvádzajú Železnice Slovenskej republiky na svojich webových stránkach. Ak sa s automobilom z akéhokoľvek dôvodu ocitnete medzi zatvorenými rampami a nemáte možnosť obísť ich, **môžete ich autom preraziť**. Podľa ŽSR sú rampy konštruované tak, aby pri prípadnom prerazení spôsobili na aute čo najmenej škôd. Netreba hľadieť na drobné poškodenia skla, laku alebo spätných zrkadiel. **Nesnažte sa auto zaparkovať tak, aby ho vlak obišiel na niekoľko centimetrov** – nemôžete vedieť, či v protismere nepôjde za minútu druhý vlak alebo sa auto nezachytí. Ak je auto nepojazdné a zostane stáť na železničnom priecestí, akonáhle budete vidieť prichádzajúci vlak, vzdiaľte sa od vozidla. V takejto chvíli už nič iné nezmôžete.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.