Špeciálna výbava pre psa do auta: pásy, poťahy i prepravky

Ak z času na čas cestujete autom aj so svojím psom, určite pre vás budú užitočné niektoré z nasledujúcich pomôcok, ktoré môžu zvýšiť psíkov komfort a bezpečnosť počas jazdy. A vám môžu niektoré z nich pomôcť predchádzať znečisteniu sedadiel chlpami.
Vydané  Text: 
Ak v aute prevážatie zvieral, jednou z priorít vodiča by mala byť vždy bezpečnosť psíka. Keď je vhodne upevnený a umiestnený, zvyšuje aj vašu bezpečnosť počas šoférovania. V tomto prípade veľmi záleží na veľkosti psa, keďže upevniť čivavu si bude vyžadovať iné pomôcky ako fixovanie veľkého vlčiaka. Slovenské zákony myslia aj na zvieratá prevážané v aute, ale venujú sa im skôr iba okrajovo a neuvádzajú žiadne konkrétne odporúčania, postupy a pravidlá: **Zákon o cestnej premávke: § 51 Preprava nákladu** (3) Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť prepravovaných zvierat ani bezpečnosť cestnej premávky.
### Bezpečnostný postroj a pásy Sú vhodné predovšetkým pre väčších psov, aj keď sú dostupné vo veľkostiach XS až XL, teda od najmenších psíkov až po najväčších. Postroj sa upevní do pásového úchytného systému auta, je bezpečný, pohodlný a nastaviteľný. Jeho cieľom je chrániť psa pred zranením počas brzdenia a počas prejazdu zákrutami. Výhodou je, že sa dá použiť aj ako samostatný postroj na bežné nosenie počas prechádzok, ku ktorému je možné pripojiť vodítko. Čo sa týka pohodlia psa, dĺžka pásu je nastaviteľná až na 62 cm, čiže pes si môže pripútaný aj ľahnúť. Postroj s pásom vás vyjde už od 6 eur, takže ide o najlacnejšiu alternatívu. Sofistikovanejšie riešenia umožňujú pripútať menšieho psa do sediacej polohy, napríklad ako ten na videu nižšie. ### Cestovný pelech Ak ste si zvykli prevážať psa v batožinovom priestore auta, skvelým pomocníkom môže byť špeciálny pelech do auta. Ten chráni auto pred nečistotami a chlpami, má odnímateľnú nylonovú zásteru, čím chráni nárazník pred poškriabaním a má antisklzové dno. Vášmu psovi poskytne komfort, keďže bude mať vymedzený priestor, ochráni ho pred chladom a je možné ho využiť aj ako pelech doma v interiéri. Jeho cena sa pohybuje okolo 40 eur a je vhodnejší pre väčšie plemená psov, keďže malý psík by sa v ňom mohol prekotiť. Niektorí výrobcovia áut, napríklad Nissan, ponúkajú takúto úpravu vozidla pre psov ako príplatkovú výbavu.
### Autosedačka pre psy Autosedačka je vhodná pre malé plemená psov, chráni vaše auto pred špinou a srsťou a je možné umiestniť ju na predné aj zadné sedadlo auta. Má v sebe otvor pre bezpečnostný pás, takže ju treba pásom pripevniť k sedadlu. Autosedačku jednoducho položíte na sedadlo sieťkou dopredu, potom pretiahnete bočné popruhy za sedadlo a spojíte prackou. Rovnako urobíte aj so zadným popruhom za hlavou opierky. Okrem sedačky je nevyhnutné pre zvýšenú bezpečnosť použiť aj bezpečnostný postroj. Cena autosedačky je okolo 40 eur.
### Prepravka Prepravná taška alebo prepravka je vhodná pre všetky plemená psov. V prípade ich použitia v aute by mal byť na ne pes zvyknutý, lebo inak sa bude snažiť z tašky vyskočiť alebo po zavretí v prepravke bude štekať. Použitím prepravky predchádzate tiež chlpom na sedadlách a pes má presne vymedzený svoj priestor. Nezabúdajte však na to, že prepravku je tiež potrebné uchytiť bezpečnostným pásom alebo pevne uchytiť v kufri či na podlahe auta. Ceny sú rôzne v závislosti od veľkosti, rátajte však s cenou od 30 eur v prípade tašky a od 100 eur v prípade prepravky.
### Autopoťah alebo deka Autopoťah a deka patria skôr k doplnkovej výbave a nezabezpečia psa pred zranením v prípade nehody. Ich veľká výhoda však spočíva v tom, že vaše auto dokonale ochránia pred chlpami a špinou. V ponuke je veľké množstvo autopoťahov a plachiet vhodných aj do kufra aj na sedadlo, niektoré sa dajú dokonca zložiť do vaku, takže tvoria akýsi pelech pre psa. Sú vodeodolné, je možné uchytiť ich popruhmi a majú univerzálnu veľkosť do každého auta. Niektoré z nich majú v strede suchý zips, takže ich je možné rozdeliť na polovicu v prípade menšieho psa alebo spolujazdca. Niektoré majú dokonca otvory na bezpečnostný pás. Cena je rôzna, deku môžete kúpiť už od 8 eur.
### Bariéra alebo mriežka Pokiaľ máte problém s tým, že pes potrebuje byť s vami v neustálom kontakte aj počas jazdy, nedokáže pokojne sedieť alebo ležať a ohrozuje vás vyskakovaním a pohybom pri šoférovaní, mali by ste si zadovážiť mriežku alebo klietku do kufra. Mriežka je prispôsobitešná veľkosti auta a môže byť buď na celú šírku auta alebo iba na priestor medzi sedadlami v strede. Cena stredovej sieťky je okolo 15 eur, mriežka vás vyjde približne na 50 eur.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.