Vybrali sme 5 konceptov áut, ktoré vytŕčajú z radu priam brutálnym spôsobom

Automobilové koncepty boli vždy priestorom pre excentrických dizajnérov, v ktorom mohli naplno popustiť uzdu svojej fantázie a predviesť celému svetu, ako vidia budúcnosť autopriemyslu oni.
Vydané  Text: 
### Alfa Romeo BAT 7 Značku Alfa Romeo máme radi, pretože vždy vedela kresliť emóciami nabité automobily. Aj súčasná generácia vozidiel sa môže pochváliť krásnym a jedinečným vzhľadom, hoci Giulia a Stelvio sa vzájomne inšpirovali možno až v prehnanej miere. Koncept B.A.T. 7 je postavený na základoch legendárneho modelu Alfa Romeo 1900 a cieľom Bertoneho bolo dosiahnuť čo najnižší aerodynamický odpor. Výsledok kombinoval typicky americký „jet“ dizajn s talianskou emotívnosťou, dovedna pôsobil skôr ako Batmobil. BAT je akronym slov Berlinetta Aerodinamica Tecnica a okrem sedmičky z roku 1954 vznikli aj koncepty s číslami 5 (1953) a 9 (1955). O polstoročie neskôr predviedli značky Alfa Romeo a Bertone koncept s názvom BAT 11 (2008), ktorý vychádzal z úchvatného Alfa Romeo 8C Competizione.

BATcars.jpg
Alfa Romeo BAT 5, BAT 7 a BAT 9CC BY-SA 3.0, Link


### Buckminster Fuller’s Dymaxion Na prvý pohľad nevedno, či sa pozeráme na trup lietadla bez krídel, na kovovú vzducholoď alebo futuristický van. Vozidlo s tromi kolesami sa prvýkrát predviedlo v roku 1933 na kongrese World Fair v Chicagu a dostal prezývku Bucky. Inšpiráciu našiel v prírode, vraj sa mal podobať na štvorzubca (ryba) a prioritou dizajnu bolo dosahovanie vysokej efektivity motora pri vysokých rýchlostiach. Tvorcom konceptu bol Norman Foster.

Dynamixion car by Buckminster Fuller 1933 (side views).jpg
By StarysatyrOwn work, CC BY-SA 3.0, Link


### United Nude Lo Res Car Tento veľmi zvláštny automobil vznikol v štúdiu United Nude procesom postupnej redukcie rozlíšenia 3D objektu. Pôvodný automobil, údajne ním bol superšport Lamborghini Countach, v predstavách dizajnérov strácal svoje trojrozmerné tvary, až kým nedosiahol tento priestorový minimalizmus. Celá karoséria automobilu je jeden kus kompozitu, ktorý sa otvára smerom zdola nahor. Po otvorení sa odhalí extrémne asketický interiér pozostávajú z kovových rámov a s nulovou bezpečnosťou. Pri eventuálnom čelnom náraze do prekážky by sa dlhá odokrytá tyč riadenia doslova zabodla vodičovi do hrude, pričom rebrá by mu predtým rozdrvil kovový volant. V tomto prípade sa nejedná o automobil s ambíciami vyraziť na skutočné cesty, ale demonštrácia dizajnérskych kvalít štúdia United Nude z roku 2016.
### Ferrari 512S Modulo Najhoršie Ferrari všetkých čias. Inak by sme tento odvážny, ale dokonale nerozumný počin ani nemohli nazvať. Koncepčný automobil od Ferrari vznikol pod taktovkou Paola Martina z Pininfariny počas jeho dovolenky v roku 1968. Verejne sa vozidlo predviedlo až v roku 1970 na autosalóne v Ženeve. Automobil bol vysoký iba 935 milimetrov a kľúčovým sa mu stali tvary prísne podriadené záujmu o čo najlepšiu aerodynamiku. Ferrari bolo údajne schopné jazdiť rýchlosťou až 354 km/h, pričom vzadu uložený 5-litrový motor V12 disponoval maximálnym výkonom 410 kW (540 koní). Koncept mal jeden veľmi závažný nedostatok: zadné i predné kolesá boli zakryté bočnou karosériou, takže sa nedali otáčať, čo robilo prejazd akoukoľvek zákrutou prakticky nemožné. Skrátka, toto auto jazdilo iba dopredu a dozadu.

Ferrari Modulo and wooden frame Museo Ferrari.jpg
By MorioOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

### Cadillac Cyclone Concept (1959) Keby ste nechali 6-ročné dieťa nakresliť auto budúcnosti, vyzeralo by práve takto. Dokonale nedokonalé, nápadné, s krídlami, pohonom z rakety. Keby bolo čierne, mohlo by byť aj Batmobilom pre Brucea Wayna. Vyzerá, akoby ho poháňali dve turbíny a vpredu má dvojicu niečoho, čo by sme mohli považovať aj za rakety. Cyclone z roku 1959 je zaslúžene jedným z najodvážnejších a najzaujímavejších konceptov v automobilovej histórii.

Cadillac Cyclone Concept.jpg
By Yahya S. from United States – Cadillac Cyclone Concept, CC BY 2.0, Link





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.