Alfa Romeo sa vracia vo veľkom štýle! Predstavila svoje plány na najbližšie 4 roky

Ak sme si mysleli, že legendárna Alfa Romeo umiera, opak bol pravdou. Značka medzičasom pripravila plán do roku 2022, ktorý počíta s novými technológiami i modelmi.
Vydané  Text: 
### Podstatou najbližších rokov v značke Alfa Romeo bude modernizovanie kompletného portfólia modelov aj technológií. Autmobilka si podľa vlastných slov bude naďalej vážiť svoje historické dedičstvo, ktoré mieni aj naďalej zveľaďovať a stavať na ňom, zohľadní však aj nároky modernej náročnej klientely. Z čoho sa naozaj tešíme? Že sa oživí legendárne 8C, ktoré nachádza svoje počiatky v 30. rokoch 20. storočia, dnes sa však skloňuje v súvislosti s rokom 2007 a modelom 8C Competizione. Alfa Romeo bude týrať fanúšikov motorizmu rozmerným kupé s centrálne uloženým motorom, dvojito preplňovaným motorom s elektrifikovanou prednou nápravou.Celkový výkon pohonného systému bude dosahovať famóznych 700 konských síl,, šasi bude z karbónového monokoku a rýchlosť 100 km/h pokorí za menej ako tri sekundy.
Taliani však neoživia iba 8C, ale privedú späť k životu aj ďalšiu legendu: Gran Turismo Veloce. Áno, to slávne kupé s perfektným pomerom hmotností 50:50; po novom bude ponúkať výkon viac ako 600 konských síl, za čo bude vďačiť aj doplnkovému elektrickému pohonu. Pripravované športové vozidlo ponúkne štyri miesta a pohon všetkých štyroch kolies s vektorovaním krútiaceho momentu.
Dočkajú sa aj tí, ktorí nie sú nadšencami nízkych športových automobilov, ale preferujú spojenie športovosti a karosérie v štýle SUV. Alfa Romeo v najbližších štyroch rokov predvedie dve úplne nové SUV-čka! Jedno bude menšie ako súčasné Stelvio, druhé ešte väčšie. Alfa Romeo by tak bolo schopné pokryť dopyt po všetkých troch štandardných veľkostiach SUV automobilov a uchádzať sa tak o priazeň zákazníkov, ktorí sa dnes rozhodujú napríklad pre Mercedes-Benz GLA či BMW X2. Talianska DNA by však mohla automobilom tejto kategórie dopriať nepomerne odlišné jazdné vlastnosti. V každom modeli bez ohľadu na kategóriu by rada videla gény z modelu 4C.


Test Alfa Romeo Stelvio: Už nie je o čom pochybovať, ale Taliani sa v detailoch nezapreli.

ERIK STRÍŽ




Naopak, smutní budú tí, ktorí čakali, že Alfa bude modernizovať kategóriu automobilov, ktorú reprezentovalo MiTo – do noviniek v tomto segmente sa Taliani zatiaľ nechystajú.
Plány Alfa Romeo smerujú aj v ústrety elektrifikácie pohonov. V priebehu najbližších 4 rokov chce značka odprezentovať 7 nových modelov (resp. faceliftov ), z toho 6 s plug-in hybridným pohonom. Celkovo bude Alfa Romeo ponúkať tri úrovne elektrifikácie pohonov: Hybrid, E-Booster (25% prínos k celkovému výkonu) a Plug-in Hybrid s elektrickým dojazdom vyše 50 km a zrýchľovaním z 0 na 100 km/h za 4 sekundy. Alfa ďalej spomína minimálne dva produkty, ktoré chce vyrobiť s ohľadom na regionálne požiadavky. Čo to presne znamená, zatiaľ nevieme. Značka sa netají ani tým, že do svojho technologického portfólia zahrnie aj techniku pre autonómnu jazdu 2. a 3. úrovne.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »