Prvá obrnená Škodovka: pri pohľade na jej cenu budete otvárať oči

Vyzerá ako obyčajné manažérske kombi, v skutočnosti je vôbec najbezpečnejším autom, aké kedy Škoda vyrobila.
Vydané  Text: 
Britský trh je pre mladoboleslavskú značku Škoda dôležitý: predáva na ňom s veľkým úspechom a rozumie si aj s firemnou klientelou, ktorá aktuálnu generáciu Superbu ocenila titulom najlepší firemný automobil roka. Nie je preto veľkým prekvapením, že vôbec najdrahšiu a najlepšie vybavenú verziu Superbu automobilka vrhla práve na britský trh, kde očakáva, že sa ponuka stretne s dopytom. V tomto konkrétnom prípade sa uchádza o pozornosť politikov, veľkých podnikateľov a celebrít, ktoré majú obavy o svoju bezpečnosť. Dnes existuje spoločnosť, ktorá prerába Škoda Superb druhej generácie na obrnené transportéry, ale automobilka samotná takúto verziu vozidla zaradila do ponuky prvýkrát vo svojej modernej histórii. Treba pripomenúť, že v rokoch 1948–1953 automobilka vyrábala automobily Škoda VOS a VOS-L, čo boli vysoko bezpečné vozidlá pre najvyšších štátnych predstaviteľov ČSR a ďalších krajín.
Moderný pancierovaný (obrnený) Superb prešiel radikálnymi inováciami v technike, ale zvonka tieto zmeny pozorovateľné nie sú. Všímať si môžeme skôr iba detailov, ktoré však o nadštandardnej bezpečnostnej výbave nenapovedajú nič.

Obrnená Škoda Superb kombi v kocke:

• karoséria obsiahla za tepla tvarovanú oceľ;
• má nepriestrelné pneumatiky;
• má nepriestrelné sklá zo skla a kompozitných materiálov, vzadu zatemnené;
• má vylepšené brzdy;
• nové tlmiče a pružiny zohľadňujú vyššiu hmotnosť;
• strecha i podvozok odolajú útoku granátom;
• na vozidle sa nachádzajú výstražné modré svetlá;
• automobil získal atestáciu PAS 300, odoláva teda automatickým strelným zbraniam i výbuchom.
Najvyššia rýchlosť automobilu je podľa automobilky 190 km/h, akcelerácia z 0 na 100 km/h prebehne za 8,4 sekundy. V aute je namontovaná automatická dvojspojková prevodovka DSG a sériový naftový motor 2.0 TDI s výkonom 190 konských síl. Je otázkou, prečo automobilka nepoužila silnejší dvojlitrový benzínový motor. Odpoveď, rovnako ako množstvo ďalších technických detailov, značka a ani predajcovia neprezrádzajú z bezpečnostných dôvodov. Cena obrneného Superbu je vo Veľkej Británii 118 688 libier, po prepočte 135 619 eur. Na škodovku je to teda poriadna sumička, zo Superbu robí vôbec najdrahšie auto v aktuálnej ponuke automobilky. Neočakávame, že by sa z tejto verzie automobilu stal bestseller, ale v ponuke predovšetkým nemeckých výrobcov a Jaguaru zabojuje priaznivejšou cenou a civilnejším (rozumej „menej nápadným“) vzhľadom.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »