SERVIS

Ako odhaliť havarované auto ešte pred jeho kúpou? Ide to aj na parkovisku pri prvej obhliadke

Kontrola jazdeného vozidla musí byť detailná a podrobná. Iba tak sa vyhneme kúpe opraveného auta po havárii.

Opravené auto sa dá odhaliť aj na parkovisku, ešte predtým, než prídete do servisu.
Vydané  Text: 

Dôkladná previerka je povinnosťou, bez nej auto nekupujte. Opravené auto sa dá odhaliť aj na parkovisku, ešte predtým, než prídete do servisu. Preto po úvodnej kontrole základných identifikátorov pokračujeme v preverovaní jazdenky, tentoraz o čosi detailnejšie. Lebo pri každom, nielen jazdenom vozidle, na drobnostiach záleží. Prinášame zoznam indikátorov opravy po havárii.

Karoséria

Preverte jednotlivé dielce karosérie. Všímajte si lícovanie konkrétnych častí, nedokonalo napasované či nanovo lakované, alebo striekané partie svedčia o amatérskej oprave alebo o vážnejšej nehode. Tieto nezrovnalosti poľahky odhalíte aj voľným okom.

Lak

Skontrolujte farebné odtiene laku pod rôznym uhlom a pri rôznom svetle. Odtieň laku by mal byť rovnaký na celom povrchu auta. Znakom výmeny je aj podozrivo lesklý lak na starších autách, zvýšenú pozornosť musíte venovať najmä výrazne prelešteným autám, to je najčastejší trik maskovania opráv po havárii.

Podrobná vizuálna kontrola môže byť dobrá, ale profesionálny merací prístroj nenahradí. Nezostávajte preto len pri vizuálnom pozorovaní, hoci podrobnom. Nezabudnite merať aj hodnotu laku v okolí VIN.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Podrobná vizuálna kontrola môže byť dobrá, ale profesionálny merací prístroj nenahradí

Inzercia

Inzercia

Aj iba mierna odlišnosť vo farbe laku znamená, že bola karoséria poškodená a prelakovaná

Nepravidelnosti laku

Tu už musíte byť obozretní a pozrieť si povrch auta doslova pod lupou. Orientujte sa na najmä na spodnú časť karosérie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Pomarančová kôra alebo nečistoty v laku a takzvané stekance na blatníkoch sú preto varovnými signálmi avizujúcimi opravu prelakovaním alebo tmelením. Zároveň znamenajú aj vyššiu náchylnosť na koróziu.

Korózia

Čo sa karosárskych dielcov týka, musíte vedieť, že náhradné dielce nie sú spravidla zinkované a tým sú náchylnejšie na koróziu. Takže začínajúca sa korózia je znakom výmeny dielcov, nemala by na aute s vekom do desať rokov čo hľadať. Výnimku tvoria azda iba dodávky, na ktorých sa hrdza ukazuje aj po menej ako desiatich rokoch, ich antikorózna ochrana je často oveľa slabšia.

Nosníky karosérie

Nosnú časť karosérie je potrebné preveriť aj zospodu, kde sa môžu ukázať známky po jej rovnaní na stolici, prípadne iné nedostatky, ako aj značná korózia, ktorá môže byť nebezpečná pre bezpečné jazdné vlastnosti auta.

Pozorne sledujte odspodu najmä protikorózny náter, ak nájdete pretreté či čerstvo natreté časti, je to signál opravy. Ak bolo treba túto časť auta opravovať, môžete si byť istí, že je opravené po ťažkej havárii.

Nosníky karosérie. Ak nájdete pretreté či čerstvo natreté časti, je to signál opravy.

Zvary

Opravu po ťažkej havárii odhalíte aj kontrolou zvarov. Kontrolujte najmä bodové zvary a zvary pri batožinovom priestore. Pomáha najmä porovnávanie ľavej a pravej strany. Prípadne si spomínané zvary pozrite na aute, o ktorom viete, že je v originálnom stave.

Geometria kolies

Opäť je to úkon, ktorý by mal byť pri kúpe jazdeného auta povinnosťou.

Kým opravené nosníky môžu byť motorom, prevodovka ostatnými časťami pohonu zakryté, nezrovnalosti nosníkov spoľahlivo odhalí geometria. Ak sú totiž uhly a odklony či zbiehavosť a rozbiehavosť mimo tolerancie. Svedčí to opäť o ťažkej havárii.

Okná

Okrem karosérie je potrebné skontrolovať aj okná a ich rok výroby. Pokiaľ vozidlo nebolo závažnejšie poškodené, rok výroby všetkých okien je rovnaký, prípadne sa nanajvýš líši o jeden rok. Akákoľvek väčšia odchýlka v tomto smere však poukazuje na iný ako pôvodný stav.

Zákazník dal skrytú kameru do auta odovzdaného do servisu. Odhalil tak neoprávnené používanie na autoškolu

Problém na STK pre nálepky a fólie na aute: Záleží na tom, kde nálepky sú a čo na nich je

 









Pokračujte na ďalší príspevok »