Cestovanie

Lublin plný inšpirácií

Patríte medzi ľudí, ktorí chodia roky na to isté dovolenkové miesto, s domácimi si tykáte a poznáte čašníkov v miestnej reštaurácii? Alebo radšej spoznávate nové miesta a nebojíte sa vyraziť mimo bežných ciest? Ak patríte medzi tých druhých, máme pre vás šperk, ktorý by ste mali objaviť.

Vydané  Text: 

Napriek jazykovej a kultúrnej blízkosti s Poľskom to vyzerá tak, že ako dovolenkovú destináciu si našich severných susedov vyberáme zriedkavo. Nie, nákupy v Novom Targu a zimnú zábavu v Zakopanom nerátam. Pritom veľmi dobre viem, že Poliaci patria do prvej trojky zahraničných návštevníkov Slovenska. Preto som pri možnosti navštíviť na pár dní Poľsko neváhal a ponoril sa do dobrodružstva.

Ako vyraziť?

Destinácia, do ktorej znela pozvánka, mi niekde v zadnej časti mozgu akosi veľmi jemne rezonovala. Lublin. Mesto na východe Poľska, neďaleko hraníc s Ukrajinou. Čo mi to len hovorí? Jasné, autá, čo iné? Za dávnych dôb nákladné Žuky, krátko Peugeot 405, na prelome milénií Daewoo Nexia, SsangYong Musso a Korando. Ešte aj dnes tam žije výroba nákladných automobilov. Pritom celé to začal Chrysler, ktorý otvoril fabriku na motory, zadné časti vozidiel a riadenie ešte pred 2. svetovou vojnou. Technikov zaujme aj výroba najprv lietadiel a vrtuľníkov, pretože Lublin, dnes mesto so 400 000 obyvateľmi, patril medzi prvé mestá v Poľsku, kde sa začali pred storočím vyrábať lietadlá na základe licencie z Talianska. V súčasnosti sa v meste začína s výrobou vodíkových autobusov, vznikajú tu malé nákladné autá a obrnené vozidlá, sídli tu aj viacero subdodávateľov automobiliek.

Ak by vás Lublin zaujal, odporúčam, aby ste si cestu dobre rozmysleli. Jasné, dá sa prísť na víkend lietadlom cez Varšavu. No verte, že ak chcete spoznať všetky jeho chute a príchute, budete sa zbytočne naháňať. Mesto a okolie ocenia skôr objavitelia. Takže skôr to vidím na karavan, prípadne motocykel. Dobre, môže byť aj auto, s ubytovaním nebude problém. Napríklad taký hotel Dom na Podwalu. Čerstvo zrekonštruovaný, s veľmi dobrými možnosťami parkovania a hneď pod bránami hradu, aj starého mesta. Hneď vedľa neho neustále svieti historická lampa. Nie je pokazená. Má to svoj význam, o tom však neskôr.

Inzercia

Advertisement

História aj moderna majú v Lubline svoje dôstojné miesto. Centrum stretnutia kultúr pretvoril z ruiny na moderný kultúrny stánok Boleslaw Stelmach, jeden z najvýznamnejších poľských architektov súčasnosti.

Mesto mnohých chutí

Tretina textu za mnou a ja som ešte stále nespomenul cebularz? To by bol Krzysztof, náš sprievodca a zároveň riaditeľ rozvoja miestneho cestovného ruchu, veľmi sklamaný. Ako názov napovedá, ide o kysnutý posúch, na ktorom hrdo tróni posekaná cibuľa zmiešaná s olejom a makom. Keďže pred 2. svetovou vojnou bývalo v Lubline 43 000 príslušníkov židovského vierovyznania, ide o jeden z gastronomických odkazov na ich pôsobenie. Nájdete ho všade, dokonca vás ho naučia aj pripravovať. Azda najlepší si vychutnáte v rodinnej pekárni Kuzmiuk kúsok od hradu, ktorá funguje od roku 1944 a pečie od štvrtej ráno. Takže je na vás, či si ju zvolíte ako poslednú, alebo prvú zastávku dňa.

Obed? Ten si určite dajte v reštaurácii Mandragora v starom meste. Ak vám do vášho gastronomického rozhľadu chýba židovská kuchyňa so všetkými jej odtieňmi, tu ich zaručene spoznáte. Od šalátov s rybami, cez hummus a falafel, až po kuracie pečienky pripravené na viacero spôsobov. Ak ste sa nedostali do neba chutí, počkajte si na kávu s kardamónom. Jej vôňa sa vám vryje do pamäte a chuť prehluší akúkoľvek kávu, akú ste kedy pili.

Inzercia

Ale aby som nebásnil iba o židovskej kuchyni. Poliak by vám povedal, že bez bravčového rezňa sa neráta deň. Niektoré reštaurácie si na nich zakladajú svoju reputáciu. Možno viac ako na klasike v podobe pirohov. Veď sa len spýtajte, čo ide viac. A čím to zapiť? Vzhľadom na otepľovanie sa Poliakom začalo dariť s pestovaním viniča a dorábaním vína, no v Lubline sídli Perla, jeden z najznámejších pivovarov v Poľsku. Ak by ste si chceli pripomenúť výrobu piva, s radosťou vás prevedú po pivovare, jeho pivniciach a na záver nebude chýbať ochutnávka produktov. Ten svoj si isto nájdete.

Z bývalého kostola sv. Michala zostali už len obvodové múry, ktoré ožívajú vďaka umelej inteligencii.

Inzercia

História? Tá je tu doma

Samotné historické centrum Lublinu tvorí pár stoviek metrov ulíc a námestí medzi malebnou Krakovskou a Hradnou bránou, no o to útulnejšie sa tam budete cítiť. Na každom rohu nájdete kaviarničku, reštauráciu, divadlo, múzeum. O tom, že majú pre vás pripravených mnoho príbehov, nepochybujte.

Len samotný hrad stojí za deň návštevy. V jeho kaplnke Svätej trojice sa v roku 1569 podpisovala Lublinská únia, ktorá spojila do rovnocenného zväzku Poľské kráľovstvo s Litovským veľkokniežatstvom. V tom čase išlo o druhý najväčší štátny útvar v Európe s voleným panovníkom. V kontexte dedičných monarchií priam nevídané.

Kaplnka ako taká ponúka očarujúcu výzdobu nástennými maľbami a dobrý sprievodca vás upozorní na to, ako si ich autor predstavoval delfína. A k tomu, ako to počas tohto významného aktu vyzeralo, vás veľmi realisticky priblíži návšteva obrazárne s dielom Jana Matejka, ktoré vzniklo pri príležitosti 300. výročia podpisu únie.

Keďže Lublin ležal na polceste medzi hlavnými mestami Krakov a Vilnius, zastavoval sa tu kráľ aj so svojou suitou, čo prispelo k rozvoju mesta. Ak vás neoslovia meštianske domy, tak určite odporúčam renesančnú Baziliku sv. Stanislava, prípadne bohato zdobenú katedrálu sv. Jána Krstiteľa. Z bývalej fary nad hradbami dnes zostali iba ruiny. Tie ožívajú vďaka virtuálnej realite, takže nič nebráni tomu, aby ste sa prešli medzi jej múrmi.

Každodenný život poľskej dediny od polovice 19. storočia do roku 1939 pripomína skanzen umiestnený ďalej od centra. Nie je to iba klasická zbierka budov z okolia. Skanzen žije pravidelnými kultúrnymi podujatiami a s príchodom väčšieho počtu Ukrajincov intenzívne ožil aj jeho grécko-katolícky kostol, kde sa pravidelne slúžia omše.

Históriu tvorili aj Židia, ktorí mali v meste pred 2. svetovou vojnou veľmi významné učilištia talmudu. Zo súčasnej histórie stojí za zmienku Centrum stretnutia kultúr. Budova dlhé desaťročia rozostavaná, dnes vybudovaná v modernom šate so zelenou strechou. Okrem kultúrnych podujatí stojí za návštevu aj samotná budova so zaujímavými architektonickými riešeniami.

Lublinský hrad, jedna z najznámejších kultúrnych pamiatok v Poľsku. Dnes je v ňom múzeum vrátane obrazárne a dočasných expozícií. Najvýznamnejší historický moment je podpis Lublinskej únie v bohato zdobenej kaplnke Svätej trojice. Ako opicu jazdiacu na bobroch si autor jej fresiek predstavoval delfína, ktorého nikdy nevidel.

Ideál s prírodou

Ak budete počas návštevy Lublinu dostatočne mobilní, určite zamierte do 90 km vzdialeného mesta Zamość. Pred viac ako 440 rokmi ho dal ako ideálne mesto na zelenej lúke vybudovať Ján Zamojský, ktorý sa inšpiroval počas štúdií v Padove a Florencii. Centrum tvorí námestie s rozmermi 100 × 100 metrov s radnicou a meštianskymi domami s arkádami, aby sa medzi obchodmi na ich prízemí dalo chodiť bez ohľadu na počasie. Mesto zapísané v zozname UNESCO obkolesovali široké hradby aj s priekopou a aj dnes tu môžete získať výučný list stredovekého delostrelca. Isto budete súhlasiť s rozčarovaním delostreleckého majstra, ktorý nerozumie, prečo musia strieľať smerom z mesta, keď daňový úrad je v meste a aj tak strieľajú papierové gule.

Napriek pôvodnému zámeru postaviť mesto pre bohatých katolíkov potrebovali aj ľudí, ktorí rozumeli obchodu. A tak jeho kolorit obohatili šikovní Arméni, Gréci, aj španielski židovskí obchodníci, čo sa okrem blahobytu prejavilo aj na architektúre.

Milovníkov prírody osloví neďaleký Zwierzynec, obec s romantickým parkom, prírodnou rezerváciou s divoko žijúcimi koňmi vzácneho miestneho plemena, či možnosti na cyklistické výlety, alebo splavy po pokojnej vode. A keď sa vám zažiada niečoho echt lokálneho, zastavte sa v Zagroda Guciów. Hovoria o sebe, že sú etnograficko-prírodopisné múzeum a kulinársky skanzen. Vlastnými slovami – koliba plná miestnych kulinárskych zázrakov doplnená o stodoly s meteoritmi, jantárom a artefaktmi z čias socializmu vrátane rádií a dopravných prostriedkov. Ak vám chýbali emócie všetkého druhu, tu vám ich bezpečne dodajú plným priehrštím.

Svetlo do minulosti, aj budúcnosti

Ešte vám dlžím dopovedanie príbehu o stále svietiacej historickej lampe. Spomínal som, že pred 2. svetovou vojnou žilo v Lubline 43 000 Židov. Po vojne ich zostalo 1 000. Čo sa s nimi stalo, vám veľmi mrazivo vysvetlia v múzeu Majdanek na mieste bývalého koncentračného tábora. Preto v mieste vstupu do bývalej židovskej štvrte, počas 2. svetovej vojny dôsledne zrovnanej so zemou, svieti lampa. Aby pripomínala zmiznutých obyvateľov a vnášala svetlo do myslí súčasníkov.

Putovanie po Lubline musím ukončiť pozitívne. Za štyri dni ponúklo mesto a okolie zážitkov, na ktoré by ste pri pokojnom tempe potrebovali aspoň týždeň. A to som nespomenul ešte úplne všetko. Múzeum bábkového divadla. Trubača, ktorý z radnice každý deň hlási poludnie. Portál, ktorý vás obrazom prenesie na druhý koniec sveta. Šesť univerzít a priehradu, ideálne miesto na letné vodné aktivity. Remeselnú pálenicu. Ak som na niečo po jej návšteve zabudol, Lublin vám to s radosťou pripomenie. Hovorí o sebe, že vás inšpiruje. A tých inšpirácií ponúka na niekoľko návštev.

Text: Martin Šebesta
Foto: Martin Šebesta, Kancelaria Prezydenta – Marketing Miasta Lublin




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.

ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement