Zaujímavosti

SUV za cenu trojizbového bytu? Môžete si vyberať, je ich hneď niekoľko

Najdrahšie modely SUV na Slovensku.

Vydané  Text: 

Pamätáte si časy, keď sme luxus spájali hlavne s limuzínami a športovými autami? S postupom času a vývojom techniky sa menia aj preferencie zákazníkov, ale automobilky sa stále predbiehajú v ponúkaní bezkonkurenčných parametrov a extravagantného dizajnu. Už to však nie sú len limuzíny a športové autá. Túto štafetu prevzali tiež niektoré špecifické SUV. Extra prepychové modely pochopiteľne kúpite aj na Slovensku, prinášame vám preto tri aktuálne najluxusnejšie modely.

Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé s paketom GT

Komu by nestačil už v základe bohato vybavený Cayenne Turbo, má možnosť kúpiť si verziu s paketom GT. Cena začína na 224 473 eur. Naša nakonfigurovaná verzia (vybrali sme „maličkosti“, ako je farba diskov, odtieň karosérie, dotyková obrazovka pred spolujazdcom, individualizovaný kľuč, 3D High-End Surround Sound System) stojí 241 000 eur.  Katalóg doplnkovej výbavy je pomerne rozsiahly, takže konečná cena hravo pokorí hranicu 300 000 eur. Z doplnkovej výbavy je zaujímavý program Paint to Sample. Za príplatok 10 000 eur si môžete vybrať takmer akúkoľvek farbu karosérie, ale tiež luxusný kožený interiér s karbónovou dekoráciou.

Aj napriek vysokej cene patrí spomínaný model Cayenne k „najlacnejším“ modelom porovnávanej trojice. Pod kapotou má V8, ale už v kombinácii s elektrickým dopingom. Výkon samotnej spaľovacej jednotky je 600 koní, systémovo dostanete 740 koní. Na obe nápravy 2 570 kg ťažkého SUV je výkon prenášaný 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

Inzercia

Advertisement

Range Rover SV P615 AWD 

Cena Range Roveru začína na hranici 139 000 eur. Vzhľadom na ojedinelý prístup výrobcu k zákazníkom (ponúka 27 možných kombinácií karosérií s motormi) sa obstarávacia cena výrazne líši v závislosti na špecifikácii. Keďže porovnávame najluxusnejšie verzie, naša konfigurácia začína na cene 289 000 eur. Cena je za „základný“ (bez doplnkovej výbavy) Range Rover SV P615 s predĺženým rázvorom. Patrí k najdrahším z porovnávanej trojice v kontexte obstarávacej ceny.

V prípade našej konfigurácie sme vyberali obdobné maličkosti ako pre Porsche. Cena nášho exempláru vyšla na 292 000 eur. Tak isto ako pri Porsche, ani tu nie je problém prekročiť hranicu 300 tisíc. Range Rover SV je dostupný so šesťvalcovým naftovým trojlitrom ako mild-hybrid s kombinovaným výkonom 550 koní, alebo (ako v našom prípade) s benzínovou V8 s objemom 4,4 litra, výkonom 615 koní a krútiacim momentom 750 Nm. Všetky verzie motorov prenášajú hnaciu silu na obe nápravy prostredníctvom 8-stupňového automatu.

Mercedes-Benz EQS 680 Maybach 

EQS SUV Maybach nešetrí na luxuse a exceluje v individualizácii. Je to jednoducho auto pre ľudí, ktorí snívajú aj zarábajú vo veľkom. Cena základnej výbavy modelu zo Stuttgartu začína na hranici 212 000 eur. Nami vybraná verzia skončila na čiastke 240 000 eur.  Na Maybach sa to môže zdať málo, skutočnosť je ale taká, že elektrické SUV je tak prešpikované luxusom, že výber doplnkovej výbavy je v porovnaní s Range Roverom a Porsche pomerne „chudobný“. Pokiaľ ide o techniku, máme tu čisto batériový pohon. EQS má vo vrcholnej verzii 658 koní a krútiaci moment 950 Nm. Maximálna rýchlosť je podľa výrobcu 210 km/h a dojazd podľa WLTP vychádza na 607 km. Z porovnávanej trojice je Maybach najťažší. Výrobca uvádza hmotnosť 3 075 kg, pričom najväčšia celková prípustná hmotnosť je 3 500 kg.

Inzercia

Okrem tejto klasiky je možné objednať si prostredníctvom importérov v Českej republike aj luxusné modely Rolls-Royce CullinanBentley Bentayga. Objednávky na Rolls-Royce prijíma importér a predajca Rolls-Royce Motor Car Prague. Podľa stránky importéra Rolls-Royce Motor Car cena modelu Cullinan Black Badge začína na 398 000 eur. Britská automobilka je známa nielen luxusom, ale aj svojim programom Bespoke, v ktorom si zákazník prispôsobí model svojmu vkusu a potrebám. S týmto programom môže teda cena Cullinanu bez problémov prekročiť hranicu 500 000 eur. Srdcom Cullinanu je 6,75 l V12 s výkonom 600 koní. Tento výkon prenáša krútiaci moment 900 Nm na nápravy pomocou automatickej prevodovky.

Oficiálna stránka importéra a predajcu Bentley Praha ponúka cenník len na vyžiadanie pre záujemcov o vozidlo. V súčasnosti  najluxusnejším Bentley na trhu je model Bentayga EWB Mulliner.  Podľa výrobcu si zákazník môže vyberať z neuveriteľného množstva 60 farebných odtieňov karosérie auta. Exkluzívne disky Mulliner sa dodávajú až v troch odtieňoch. Mulliner ponúka rozsiahly sortiment príslušenstva a voliteľnej výbavy. M

odel disponuje motorom V8 o objeme 4,0 l s výkonom 550 koní a krútiacim momentom 770 Nm. Hoci cena nového modelu nie je širokej verejnosti prístupná (ako pri bežných automobiloch), je možné nájsť cenu „jazdeniek“ tohto modelu. Napríklad AR Cars Ostrava, ktorá sa zaoberá predajom mnohých luxusných značiek, predáva Bentaygu vyrobenú v septembri 2023 za 238 443 eur (podľa aktuálneho kurzu).

Záver

Čisto subjektívne? Za nás by toto porovnanie asi vyhral Range Rover. Hlavne vďaka veľkej miere individualizácie. Všetky informácie o porovnaných modeloch a cenníky sú dostupné na oficiálnych webových stránkach slovenských predajcov značiek Land Rover, Porsche a Mercedes-Benz. Okrem Rolls-Royce a Bentley – kompletné cenníky sú na vyžiadanie, keďže sú to exkluzívne modely.

Čo dodať na záver? Snáď len informáciu o spotrebách:

  • Range Rover SV 615 – 12 l/100 km
  • Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé – 30 – 31 kwh/100 km + 1,8 l/100 km
  • Mercede-Benz EQS 680 Maybach – 22,2 kwh/100 km.
  • Rolls-Royce Cullinan – 16,1 l/100 km
  • Bentely Bentayga – 12,8 l /100km





ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement