História

Ayrton Senna: Toto sú najpôsobivejšie stroje, ktoré nesú jeho meno

Pripomíname si 30. výročie smrti slávneho Ayrtona Sennu, ktorý zostal navždy mladý.

Milióny fanúšikov ho dodnes považujú za najlepšieho pilota F1 všetkých čias.
Vydané  Text: 

Týmto článkom si chceme pripomenúť 30. výročie smrti slávneho Ayrtona Sennu. Jazdec, ktorý sa narodil 21. marca 1960 v Sao Paule, zomrel 1. mája 1994 v Imole. Počas 34 rokov života sa mu podarilo zúčastniť v 161 pretekoch Formuly 1, pričom 41 z nich vyhral, 64-krát sa umiestnil na pole position, zajazdil 19 najrýchlejších kôl, a celkovo mal 80 pódiových umiestnení. A tri tituly majstra sveta.

V Rio de Janeiro po ňom pomenovali veľkú ulicu, brazílski futbalisti mu venovali svetový titul z roku 1994, dokonca aj Michael Schumacher sa pri spomienke naňho rozplakal. A milióny fanúšikov ho dodnes považujú za najlepšieho pilota F1 všetkých čias. V tomto zozname nájdete niekoľko pôsobivých strojov, ktoré nesú jeho meno

McLaren Senna

McLaren Senna / Zdroj: McLaren

Inzercia

Advertisement

Výrobca predstavil čistokrvný športový automobil s motorom v strede a s pohonom zadných kolies v roku 2018. Edícia limitovaná na 500 kusov môže legálne brázdiť aj obyčajné cesty, no navrhnutá bola na to, aby pretekala s časom.

Po modeli 720S nezdedila iba monokok, ale aj 4-litrovú twin-turbo V8 spriahnutú so 7-stupňovou prevodovkou, ktorá zvládne vyprodukovať 800 konských síl pri 7 250 otáčkach za minútu. Aj keď toto nie je najbrutálnejšia verzia pochádzajúca z Anglicka, má niekoľko pôsobivých vlastností. Okrem iného aj hmotnosť 1 198 kilogramov, karbón-keramické brzdy Brembo, zavesenie podvozka RaceActive Chassis Control II a maximálnu rýchlosť 325 km/h.

McLaren Senna GTR

McLaren Senna GTR / Zdroj: McLaren

Inzercia

Vo forme konceptu sa McLaren Senna GTR predstavil približne v rovnakom čase ako predchádzajúci model. Do výroby sa však dostal až o dva roky neskôr a značka upravila za ten čas niekoľko vecí, počnúc aerodynamikou a končiac efektívnejším pružením. Srdcom zostala V8-čka, ktorá bola ale v tomto prípade “doplnená” o ďalších 25 koní (celkový výkon 825 k).

McLaren Senna GTR LM

McLaren Senna GTR LM / Zdroj: McLaren

Inzercia

Krátko na to prišla verzia schválená na normálne cesty s rovnakým výkonom, no dostala sa do rúk iba 35 šťastlivcom. Neskôr sa ale McLaren rozhodol, že vyrobí ešte exkluzívnejšiu verziu v piatich kusoch. Zdieľajú rovnaký základ aj motor, no každý má iný vzhľad. Limitka bola vytvorená na oslavu 25. výročia trimfu McLarenu na 24-hodinových pretekoch LeMans v roku 1995.

Ducati 916 Senna

Ducati 916 Senna / Zdroj: Ducati

Ayrton Senna sa počas svojho života zoznámil s mnohými ľuďmi a jedným z jeho priateľov bol aj patrón Cargivy – Claudio Castigiono, ktorý v tom čase vlastnil Ducati. A práve z tohto priateľstva sa zrodil projekt 916 Senna, špeciálna edícia s obmedzenou produkciou na 300 kusov.
Raketu so štvortaktným dvojvalcom vykúpili zákazníci takmer okamžite, po troch týždňoch už nebolo čo predávať. Mala výkon 109 konských síl (pri 10 500 otáčkach za minute) a hmotnosť iba 195 kilogramov, takže sa poľahky dostala za hranicu 260 km/h. Začiatok výroby bol stanovený na jún – júl roku 1994, no tragická nehoda posunula výrobu o niekoľko mesiacov.

Ducati 916 Senna II + III

Ducati 916 Senna II + III / Zdroj: Ducati

Prvá limitovaná séria zaznamenala taký veľký úspech, že sa v Ducati rozhodli pridať ďalšie dve. 916 Senna z roku 1997 a 916 Senna III z roku 1998. Základný recept zostal rovnaký, zmenilo sa iba farebné prevedenie a produkcia bola obmedzená na 300 exemplárov. Ešte aj dnes sú tieto stroje vyhľadávané zberateľmi po celom svete.

Ducati 1199 Panigale S Senna

Ducati 1199 Panigale S Senna / Zdroj: Ducati

Po 20 rokoch od smrti brazílskeho esa sa Ducati znova rozhodla osviežiť svoj modelový rad o meno Senna. Vtedajší vlajkový motocykel spoločnosti mal upravený pretekársky výfuk a nový náter. Vyrobili iba 161 kusov, ako odkaz na Sennovo číslo Grand Prix Formuly 1, a mala byť určená iba pre brazílsky trh.

Ale cez hranice sa dá previezť všeličo, takže minimálne dve jednotky našli svoj nový domov na starom kontinente. Jeden kúpil na dobročinnej aukcii majster sveta Max Biaggi a druhý skončil v rukách Sebastiena Ogiera, niekoľkonásobného šampióna v rely.

Vespa Senna

Vespa Senna / Zdroj: Senna.com

S menom Senna sa spája mnoho jedinečných okamihov a tak sa nemôžeme čudovať, že svoju poctu chcela tomuto jedinčnému jazdcovi vzdať aj značka Vespa. Medzi asi tie najznámejšie patrí Vespa Senna z roku 2014, ktorá prevzala špecifikácie verzie PX 200 od Alana Moscu.

Ide o syna Sida Mosca, ktorý pár desaťročí predtým vytvoril ikonický dizajn Sennovej prilby vo farbách brazílskej vlajky. Tá istá grafická schéma bola využitá aj pri tejto špeciálnej verzii skútra Pontedera, ktorý sa potom vydražil na dobročinnej aukcii. Celý výťažok išiel na nadáciu Senna, ktorá pomáha deťom v Brazílii.





ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement