Viete, kto má prednosť? Podobná križovatka mnohým vodičom spôsobuje problémy. Niektorí ju dokonca riešia úplne zle…

Takáto križovatka sa síce na našich cestách nevyskytuje často, no ak na ňu narazíte môžete mať problémy. Ako sa popasovať s jej vyriešením?

Ktoré auto má podľa zákona prednosť?
Riešenie je jednoduché.
Vydané  Text: 

Napriek tomu, že križovatky sú neodmysliteľnou súčasťou vzdelávacích osnov v každej autoškole, mnoho vodičov má s nimi stále problém. Nejde pritom ani tak o klasické križovatky, ktoré nájdeme na viacerých miestach Slovenska. Najčastejším kameňom úrazu sú práve tie, ktoré v praxi nevyskytujú až tak často. Jedným z príkladov je aj dopravná situácia zobrazená na obrázku nižšie. Ktorý z vodičov má v tomto prípade prednosť? Môžu do križovatky vstúpiť obaja naraz?

Jednoduchá križovatka, nejasné riešenie?

Ide o klasickú križovatku v tvare kríža, ktorá umožňuje vodičovi červeného vozidla odbočiť vpravo spoločne s vodičom modrého vozidla, ktorý zo svojho pohľadu odbočuje vľavo. Podobnú križovatku nájdeme na niektorých cestách na Slovensku. Ako ju ale vyriešiť a kto má na nej skutočne prednosť?

Niekto by si mohol povedať, že nakoľko majú autá možnosť napojiť sa do dvoch samostatných jazdných pruhov, tak to znamená, že môžu odbočiť naraz. To je však chyba. Podobná situácia síce nie je podrobne popísaná v zákone, avšak samotný vzťah medzi vodičom odbočujúcim vľavo a vodičom odbočujúcim vpravo tu definovaný nájdeme. Konkrétne hovoríme o Zákone č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Jeho § 19 s názvom „Odbočovanie“ v odst. 4 hovorí jasne:

Pravidelné lekárske prehliadky platia aj pre mladých vodičov, nielen seniorov. Prehľad termínov podľa aktuálneho zákona

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Definícia v zákone

  • Vodič odbočujúci vľavo je povinný dať prednosť v jazde protiidúcim motorovým vozidlám i nemotorovým vozidlám, električkám idúcim v oboch smeroch, vozidlám idúcim vo vyhradenom jazdnom pruhu po jeho ľavej strane, cyklistom idúcim súbežne s cestou a chodcom prechádzajúcim cez vozovku. Vodič motorového vozidla i nemotorového vozidla odbočujúci vpravo je povinný dať prednosť v jazde električke, ak je povolená jazda pozdĺž električky vľavo a vozidlu idúcemu vo vyhradenom jazdnom pruhu po jeho pravej strane.

Na podobnú križovatku narazíte napríklad aj pri nákupnom centre Avion v Bratislave:

Znamená to teda, že vodič modrého vozidla musí dať prednosť vodičovi červeného vozidla. Vodič červeného vozidla si pritom môže vybrať, ktorý jazdný pruh využije. Z osobnej skúsenosti pritom vieme, že častokrát sa stáva, že práve autá odbočujúce vpravo dávajú prednosť vozidlám idúcim vľavo. Môžu tak vzniknúť komplikované dopravné situácie či dokonca dopravné nehody. Pamätajte teda, že v podobnej dopravnej situácii má prednosť vozidlo odbočujúce vpravo. A to dokonca aj s možnosťou voľby jazdného pruhu.

Vodiči pozor! Frekventovanú križovatku D1 a R1 čaká rozsiahla rekonštrukcia. Začne sa s ňou už v najbližších týždňoch





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »