Vodič vs. nitrianska polícia

Vodič mal nalepené tabuľky s EČV priamo na aute, policajti mu ich poškodili. Môže policajt poškodiť TEČ pri odoberaní?

Vodič sa celý čas domnieval, že je v práve a policajti majú povinnosť čakať trištvrte hodinu na jeho syna.

Každé motorové vozidlo podliehajúce evidencii má povinnosť mať riadne osadené tabuľky s evidenčným číslom.
Vydané  Text: 

Popis videa na mojevideo.sk: Vodič Škody, ktorému chcela polícia zadržať ŠPZky, si celú situáciu natočil. ŠPZky boli na vozidle prilepené a vodič informoval políciu, že si ich príde dať dole jeho syn. Polícii došla po 3/4 hodiny trpezlivosť a nalepené značky začala z vozidla odstraňovať. Incident sa neobišiel bez vulgárností zo strany vodiča.

Video zachytáva príslušníkov policajného zboru, ktorí sa snažia odobrať tabuľky s evidenčným číslom (EČV) z automobilu.

ⓘ Ak vám video nefunguje, pozrite si ho priamo na stránke mojevideo.sk

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Video sa stalo predmetom sporov, pretože zatiaľ čo niektorí komentujúci kritizujú policajta za poškodenie tabuliek s evidenčným číslom, iní pripomínajú, že má policajt na takéto konanie právny nárok.

Zisťovali sme, kto má vlastne pravdu a kto zodpovedá za škody, ktoré pri takomto konaní policajta vznikli, ako aj tomu, kedy vám vlastne policajt môže tabuľky zadržať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Policajt môže EČV odobrať aj so škodami

Uvedenej problematike sa venuje Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 , a to v paragrafe číslo 72. V odseku 6 je explicitne uvedené, že ak na výzvu policajta vodič nereaguje, môže sám policajt demontovať tabuľku s evidenčným číslom. Zároveň zákon odpovedá na spory o zodpovednosti za škody: škodu spôsobenú v súvislosti s demontovaním tabuľky s evidenčným číslom znáša prevádzkovateľ vozidla.

To znamená, že ak vám policajt pri odoberaní tabuľky s evidenčným číslom poškodí vozidlo, policajt nenesie zodpovednosť. Ak chcete škody opraviť, tak na vaše náklady ako prevádzkovateľa vozidla.

Kedy môže policajt odobrať tabuľky s EČV?

Často sa stretávame s tým, že sú takto trestaní priaznivci tuningu, ktorí si svoje vozidlá upravujú nelegálne. Ale dôvodov, pre ktoré vám policajt môže na mieste zadržať tabuľky s evidenčným číslom, je viac.

Podľa Zákona o cestnej premávke sú to napríklad zistenia o zlom technickom stave vozidla, neplatná emisná alebo technická kontrola, svojvoľná úprava alebo pozmeňovanie originálnych tabuliek s EČV, ďalej v prípade, že vodič nemá zaplatenú diaľničnú známku a používa spoplatnené úseky ciest alebo vtedy, keď nepredloží potvrdenie o zaplatení PZP či nemá hotovosť na úhradu pokuty uloženej v blokovom konaní.

Je potrebné uviesť, že policajt má podľa zákona právo zadržať tabuľky s EČV, k takémuto kroku ale obyčajne pristupuje iba v krajných prípadoch. V prvom rade zadrží osvedčenie o evidencii.

Pripravované novinky vo vodičských preukazoch: Ak nevyplníte dotazník, o vodičský preukaz prídete

Dobrá správa pre vodičov. Pri jazde za hranice už nebudú musieť nosiť papiere, na ktoré často zabúdajú

Zadržať vodičský preukaz nemusí len polícia. Môže tak urobiť aj exekútor?

Ako zarobiť na majiteľoch elektromobilov na Slovensku. „Nový“ koncept je legálny a vodiči zaň radi zaplatia

 









Pokračujte na ďalší príspevok »