Porovnajte si ceny PZP cez túto online kalkulačku!

Je najlacnejšie PZP najlepšie? Ušetríte, ale iba kým sa niečo nestane

Tisíce motoristov si uzatvárajú čo najlacnejšie PZP a keď sa im napríklad poškodí auto pri krupobití alebo rozbije čelné sklo, ostanú im len oči pre plač.

Cena PZP je dôležitá, nemala by však byť rozhodujúca.
Stačí využiť online kalkulačku PZP, ktorá vie porovnať ponuky od všetkých poisťovní na Slovensku.
Vydané  Text: 

Prečítajte si všetky články našej poradne o PZP:

Uzatvorenie povinného zmluvného poistenia je pre väčšinu motoristov rutinou. Mnohí z nich vedia iba toľko, že PZP musia mať a pomôže im, ak niekomu inému spôsobia škodu. Takí zvyknú vyberať podľa ceny s tým, že čím lacnejšie, tým lepšie. Netreba predsa míňať peniaze zbytočne. No vďaka najlacnejšiemu zákonnému poisteniu nemusí motorista vždy ušetriť. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať najlepšie PZP, ktoré vás nebude stáť veľa a zároveň sa naň môžete spoľahnúť pri mnohých nepríjemnostiach.

Dôležitý je rozsah poistenia

Určite viete, že povinné zmluvné poistenie kryje zodpovednosť vodiča za škodu, ktorú svojím autom spôsobí niekomu inému. PZP však prostredníctvom pripoistení môže kryť aj poškodenia na vlastnom aute. Ponuka doplnkových poistení je v dnešnej dobe naozaj široká a môžu kryť napríklad riziko rozbitia čelného skla, krádeže, poškodenia vozidla pri nabehnutí na výtlk, živelnej udalosti alebo zrážke so zverou. Toto všetko sú situácie, ktoré môžu na aute zanechať malé, ale aj veľké poškodenia, ktoré vie zaplatiť vaša poisťovňa. Kľúčové je mať správne pripoistenie. Je ale dôležité poznamenať, že zákonné poistenie vrátane doplnkových poistení býva, pochopiteľne, drahšie. Poisťovne však majú v ponuke vopred zostavené balíky PZP s rôznymi pripoisteniami, ktoré si môžete uzatvoriť za zvýhodnenú cenu. Síce si možno priplatíte, no v prípade poistnej udalosti vám takáto poistka môže ušetriť stovky eur.

Preverte si aj poistné limity

Každé poistenie a tiež aj pripoistenie má stanovený poistný limit, teda maximálnu čiastku, ktorú poisťovňa v prípade poistnej udalosti vyplatí. Odporúčame, aby ste si pri uzatváraní poistenia vždy pozreli, aké limity má stanovené. A to hlavne v prípade, že si uzatvárate PZP vrátane pripoistení. Ako sme už spomenuli, každé doplnkové poistenie má limity určené tiež a určite by ste sa s nimi mali oboznámiť. Zvyčajne platí, že čím vyšší balík poistenia, tým má vyššie limity.

Všímajte si výšku poistného

Cena PZP je dôležitá, nemala by však byť rozhodujúca. Ako ste si už mohli prečítať, správne zvolené PZP môže kryť aj niektoré poškodenia na vašom vozidle. Ak havarijné poistenie pre vaše auto nezvažujete, napríklad preto, lebo sa už nemusí oplatiť, stavte na doplnkové poistenia. Síce môžete rátať s vyšším poistným, nemusí ísť ale o žiadnu závratnú sumu. Tvrdíme to preto, lebo vieme, ako si môžete vybrať najvýhodnejšie zákonné poistenie.

Stačí využiť online kalkulačku PZP, ktorá vie porovnať ponuky od všetkých poisťovní na Slovensku. Takže ľahko a rýchlo týmto spôsobom nájdete poistenie auta za najlepšiu cenu. Porovnávať ceny poistenia sa oplatí preto, lebo cenové rozdiely medzi jednotlivými ponukami častokrát nie sú až také veľké. Konkrétne poistenia sa však môžu diametrálne odlišovať v samotnom rozsahu.

Inzercia

Napríklad zistíte, že nejaká poisťovňa vám dá veľmi lacné PZP, no keď si porovnáte ceny, môžete zistiť že u iného poisťovateľa si môžete uzatvoriť povinné zmluvné poistenie síce o pár eur drahšie, no s výrazne vyšším krytím.

Tisíce motoristov si uzatvárajú čo najlacnejšie PZP a keď sa im napríklad poškodí auto pri krupobití alebo rozbije čelné sklo, ostanú im len oči pre plač. Vy medzi nich patriť nemusíte. Stačí, ak si povinné zmluvné poistenie budete vyberať s rozumom.












Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.