Elektromobil nie je otázka srdca, ale rozumu / Poistenie elektrického auta

Elektromobilita má svojich priaznivcov aj odporcov. O jej úspechu je však už dávno rozhodnuté a jedinou otázkou zostáva, kedy elektrické autá “prevalcujú“ trh.

Hlavným argumentom sú výrazne nižšie prevádzkové náklady, ktoré po rokoch jazdy spravia z elektrického auta lacnejšie riešenie.
Na každých 10-tisíc km ušetríte s elektrickým autom zhruba 700 €.
Vydané  Text: 

Napriek chýbajúcej dotačnej podpore sa už dnes niektorým investícia do elektrického auta oplatí a táto hranica sa bude každým rokom posúvať. Dôvodom je vývoj cien batérií, ktoré sa v posledných rokoch prudko znížili a tento trend bude pokračovať. Podľa správy spoločnosti BloombergNEF sa totiž v roku 2010 cena batérie pre elektrické auto pohybovala okolo 1 100 dolárov za kWh, v roku 2020 už klesla pod hranicu 140 dolárov a predpokladá sa, že do roku 2030 by sa mohla znížiť na 60 dolárov za kWh.

Komu sa elektrické auto oplatí už dnes?

1. Jazdíte veľa

Keďže elektrické auto má oveľa nižšie prevádzkové náklady, jeho návratnosť závisí od počtu najazdených kilometrov. Ak napríklad vozíte deti do školy či jazdíte každodenne za prácou desiatky kilometrov, môže byť elektrické auto pre vás výhodné už dnes.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

2. Elektrické auto nabíjate doma

Rýchlonabíjačky nesmú byť hlavným, ale len doplnkovým spôsobom nabíjania. Ideálne je mať doma 400V zásuvku, na ktorú si namontujete nabíjačku a auto s ňou nabijete za pár hodín. Majitelia rodinných domov, ktoré využívajú nižšiu tarifu s nočným prúdom v noci, nabíjajú dokonca o tretinu lacnejšie.

 

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Jeden príklad za všetky

Najpredávanejším európskym automobilom za rok 2022 je Peugeot s modelom 208. Porovnali sme benzínový a elektrický variant a skúsili prepočítať, po akej dobe sa vyššia obstarávacia cena elektrického auta vykompenzuje jeho nižšími prevádzkovými nákladmi.

Inzercia

Inzercia

Do výpočtu nezahŕňame rozdielne náklady na servis, ktoré sú v prípade elektrických áut nižšie, ani poistenie, ktoré je vzhľadom na vyššiu cenu vozidiel naopak, vyššie.

Prvé špecializované poistenie pre elektromobily od Allianzu však zohľadňuje špecifické potreby ich majiteľov ako je poistné krytie batérie, poistenie nabíjacej výbavy auta (nielen nabíjacích káblov, ale aj stenové nabíjačky – tzv. wallbox) či zabezpečenie odťahu k najbližšej nabíjacej stanici. Podrobnejšie informácie nájdete www.allianz.sk.

Napriek tomu, že prevádzkové náklady sú pri elektrickom aute takmer 4-násobne nižšie, podľa aktuálnych prepočtov sa cena vyrovná až po vyše 200-tisíc km. Hlavným dôvodom je o 80 % vyššia aktuálna cena elektrického vozidla.

Pri intenzívnom využívaní 100 km denne (ročnom nájazde 36 500 km) je však návratnosť necelých 6 rokov, po uplynutí ktorých už vychádza elektrické auto výhodnejšie. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že na každých 10-tisíc km ušetríte s elektrickým autom zhruba 700 €.

Treba však mať na pamäti, že cenový rozdiel medzi vozidlami s elektrickým a spaľovacím motorom sa bude každým rokom znižovať.

Ak sa teda v najbližších rokoch chystáte na kúpu nového auta a máte možnosť domáceho nabíjania, určite sa treba pozrieť aj na elektrickú verziu a vybrať si k nemu to správne poistenie.

 


Zdroje:  Allianz








Pokračujte na ďalší príspevok »