Padol rozsudok nad chlapcom, ktorý z bicykla odstránil brzdy a potom ním zabil ženu

Angličanka utrpela „katastrofické zranenia“, ktorým podľahla po havárii s upraveným bicyklom ešte pred rokom. Mladý muž sa až dnes dočkal rozsudku, ktorý vytvára množstvo ďalších otázok.
Vydané  Text: 
Ilustračné foto, screenshot z YouTube: Fixed Gear Cycling - The most dangerous fad on earth?
Ilustračné foto, screenshot z YouTube: Fixed Gear Cycling – The most dangerous fad on earth?


12. februára 2016 44-ročná Kim Briggsová prechádzala cez cestu, keď do nej v rýchlosti 32 km/h (20 mph) narazil mladý cyklista Charlie Alliston. Jeho bicykel z druhej ruky za 470 britských libier s odstránenými prednými brzdami bol doslova zbraňou v rukách chlapca, ktorý ešte počas svojej jazdy vykrikoval „Get the f-ck outta my way“, aby zrážke zabránil.

Bývalý zamestnanec reštaurácie McDonald’s má dnes 20 rokov a do dnešného dňa čakal na rozsudok. Porota z Old Bailey uznala chlapcanevinného zo zabitia, ale vinného z usmrtenia dôsledkom nebezpečnej „zúrivej jazdy“ (furious driving). Vo väzení by mohol stráviť do dvoch rokov.

Mladý muž si nepochybne uškodil aj tým, ako sa o prípade verejne vyjadroval, v jeho prejavoch chýbala akákoľvek ľútosť. Nepripúšťal vlastnú chybu, dokonca na internete na diskusnom fóre pre cyklistov zverejnil príspevky o tom, že je celý incident bola chyba obete a šťastím bolo to, že nezomrel on sám. Pri nehode sa totiž obeť s cyklistom zrazili hlavami, pričom žena utrpela také devastačné poranenia, že o týždeň neskôr v nemocnici zomrela.

Väčšinu ľudí celkom určite šokuje skutočnosť, že si cyklista pred jazdou odstránil z bicykla brzdy. Podľahol trendu vlastnoručných úprav bicyklov, ktoré po tuningu zvyšujú adrenalín pre nezastaviteľnú jazdu. Sám pred jazdou na Twitteri zverejnil príspevok s textom, že si odstránil brzdy a cíti sa ako vo filme Lucasa Brunella. Podľa vyšetrovateľov a záznamov z CCTV kamery je jednoznačné, že keby brzdy na bicykli ponechal, zrážke by určite vedel zabrániť.

Je nevyhnutné podotknúť, že bicykle bez bŕzd nie sú úplnou novinkou. Veď celé desaťročia naši rodičia a prarodičia jazdili na bicykloch, na ktorých sa brzdilo späťným chodom. Práve také bicykle sú opäť v móde a okolo nich celá subkultúra cyklistov. Moderné fixed gear bicykle nie sú bezpečnejšie alebo lacnejšie, ale umožňujú rôzne triky a štýly jazdy, ktoré na bežných bicykloch možné nie sú.

Problematické je brzdenie, keďže spätný chod funguje iba na zadnom kolese. Aj pri šliapaní do pedálov opačným smerom sa teda bicykel kĺže ďalej vpred. Tento efekt si môžete pozrieť na videu nižšie v čase 2:22:



Udalosť spred roka je mementom pre všetkých účastníkov cestnej premávky: pre vodičov áut, motocyklistov, bicyklistov aj chodcov. Každý z nich je povinný správať sa na cestách i prechodoch pre chodcov zodpovedne, eticky a ohľaduplne.



Téme sa venovali DailymailTelegraph.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.