TEST Samsung Galaxy Z Fold4: Smartfón? Tablet? Oboje!

V ďalšom technologickom teste sa pozrieme na druhý zo skladacích telefónov od Samsungu. Po kompaktnom Galaxy Z Flip4 sa mi do rúk dostal jeho väčší braček, Galaxy Z Fold4. Aký bol a čím ma zaujal a potešil?

Vydané  Text: 

Trh s mobilnými zariadeniami je na jednu stranu pomerne pestrý a dalo by sa povedať, že každý si tu nájde to, čo potrebuje. Na druhú stranu ide o celkom jasne špecifikované a možno do istej miery aj nudné odvetvie. Všetky telefóny sú totiž vo svojej podstate rovnaké. Obdĺžnikový tvar, na prednej strane je displej, na zadnej optika fotoaparátu, no a po okrajoch sú mechanické tlačidlá na ovládanie hlasitosti, prípadne iných funkcií. Podobná filozofia tu je s nami už od roku 2007. Našťastie v roku 2019 sa Samsung zaužívané pravidla rozhodol zbúrať.

Foldables na scéne

Prečo práve rok 2019? V tom čase sa svojej premiéry dočkalo zariadenie definujúce vlastnú kategóriu tzv. „foldables“. Nešlo síce o prvé skladateľné zariadenie v histórii, avšak je to prvý skladateľný telefón, ktorý sa dokázal etablovať na trhu. Dnes je Samsung Galaxy Z Fold k dispozícii už v štvrtej generácii, ktorá by sa dala nazvať ako evolúcia tej tretej. Evolúcia je ale niečo, čo mnohých zákazníkov neláka. Ak je však urobená precízne, je zaujímavejšou, ako zbytočné pretláčanie nových funkcií, ktoré v konečnom dôsledku nemusia fungovať.

Medzi vnútornými polovicami displeja je v oblasti pántu menšia medzera. Inak je telefón v zatvorenom stave o niečo hrubší. Jeho otvorenie je ale jednoduché. Na boku zariadenia sa nachádza domovské tlačidlo s rýchlou čítačkou odtlačkov prstov.

Keby som povedal, že Samsung Galaxy Z Fold4 je nudným zariadením, klamal by som nielen seba, ale predovšetkým aj vás. Pôjdem na to teda pekne postupne a pokúsim sa vymenovať všetky dôležité evolučné zmeny vytvárajúce z tohto telefónu skutočný unikát.

Spracovanie s dôrazom na životnosť

Už prvý dotyk so zariadením mi ukázal, že Fold4 nebude krehkým telefónom. Samsung v medzigeneračnej modernizácii pristúpil predovšetkým k technickej zmene mechanizmu pántu. Od neho si výrobca sľubuje väčšiu odolnosť a hlavne lepšiu ochranu pred prípadným prachom. Samotný mechanizmus je navyše o niečo kompaktnejší a ľahší, ako pri predchodcovi. Solídne spracovanie poskytuje aj oceľový rám dodávajúci telefónu žiadaný punc prémiovej triedy.

Oceľový pánt si prešiel medzigeneračne najväčšou zmenou. Jeho mechanizmus má kompaktnejšie rozmery a je jednoduchší. Z pevnosti však nestratil vôbec nič, možno naopak.

Evolučne pozmenený Fold4 si stále zachováva charakteristický tvar pri zatvorení. Hrubšie telo je smerom od pántu nepatrne stenčené do akéhosi klinu. Taktiež zostáva zachovaná aj medzera medzi jednotlivými polovicami zariadenia, ktorá je v oblasti pántu pri zatvorení. Z hľadiska testu sa podobné riešenie javí ako logické, no pri používaní bez obalu je možné, že práve cez túto štrbinu sa vám na vnútorný displej dostane najviac prachu a neporiadku.

Telo telefónu je nepatrne tenšie (v zloženom stave o 0,2 mm) a zaujme aj ostrejší tvar hrán, čo je jednou z hlavných odlišností v porovnaní s modelom z roku 2021. Evolučné dizajnové zmeny sa dotkli aj vystupujúceho tria hlavných fotoaparátov. Tie majú nepatrne väčšiu optiku a tak je aj ich vystúpenie z inak čistého zadného panelu mohutnejšie. Oblasť tria objektívov je pritom jedinou časťou zariadenia neobsahujúcou displej, k tomu sa ale dostaneme až o chvíľu.

Displej, teda displeje

Zásadnou odlišnosťou medzi klasickými nudnými smartfónmi je prítomnosť dvojice displejov. Ten menší z nich je na vonkajšej strane, väčší je zasa dostupný pri otvorení. Pri praktickom používaní sa môže vonkajšia zobrazovacia jednotka javiť mierne nepraktickou. Jej uhlopriečka je síce 6,2-palca, čo je aj vzhľadom na dnešné smartfóny dostačujúce, ide ale predovšetkým o jej pomer strán. Displej s označením HD+ Dynamic AMOLED 2X má totiž netradičný pomer výšky k šírke 23,1:9. V praxi to znamená, že je úzky, no poriadne vysoký. Pri jeho používaní sa palcom bez problémov dostanete cez celú jeho šírku, no ak chcete využiť niektorú z vrchných položiek užívateľského rozhrania, musíte si ho prechytiť.

Vonkajší displej konečne prekrávy takmer celú prednú stranu. Medzigeneračne sa zlepšil pomer strán a zvýšilo sa rozlíšenie. Jeho čitateľnosť na slnku je dostatočná aj vďaka maximálnemu jasu až 1000 nitov.

Samsung pri evolučnej zmene však samotný pomer strán trochu zmenil (Fold3 mal 24,5:9) a celkovo sa tak zariadenie na výšku zmenšilo pri zachovaní rovnakej uhlopriečky. Výhodou novinky je navyše aj lepšie využitie prednej strany samotným displejom, kde po jej ľavej strane je o niečo menší nevyužitý okraj skla. No a napokon došlo aj k nárastu hustoty pixelov. Predný displej tak má rozlíšenie 2316 na 904, čo predstavuje 402 ppi. A aby som nezabudol, v jeho vrchnej časti sa nachádza jediný klasický „priestrel“ ukrývajúci 10-megapixlovú selfie kameru.

Tablet začína po otvorení

Po otvorení telefónu sa dostanete k hlavnému, 7,6-palcovému QXGA+ Dynamic AMOLED 2X displeju s rozlíšením 2176 na 1812 a hustotou pixelov 374 ppi. Podobne ako vonkajšia zobrazovacia jednotka, dokáže hlavný displej pracovať s obnovovacou frekvenciou až 120 Hz (adaptívne). Ide o jeden z najlepších panelov svojho druhu na trhu. Poskytuje dostatočnú plochu na plnohodnotný multitasking až troch nezávislých aplikácií, no o tom si povieme nižšie. Jeho slabšou stránkou môže byť hlavne jemná povrchová úprava. Displej je síce krytý ochrannou fóliou, no aj tak je dosť náchylný na poškodenie.

Veľký 7,6-palcový displej má podobný pomer strán ako napríklad tablety. Dokážete na ňom otvoriť až 8 samostatných aplikácií. Nieoku možno môže vadiť mierna priehlbina v jeho strede. Tá je však vertikálna a pri práci nevadí.

V jeho strede sa nachádza mierna priehlbina, ktorá mi však vôbec neprekážala. Pokiaľ telefón v otvorenom režime používate klasickým spôsobom, zo samotnou priehlbinou sa nedostanete do kontaktu. Naopak je to napríklad pri nedávno testovanom Samsungu Galaxy Z Flip4, kedy je priehlbina v horizontálnej polohe, takže pri scrollovaní obsahom stránok ste s ňou takmer stále v kontakte.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Prečítajte si aj:


 
Recenzia Samsung Galaxy Z Flip 4: Moderné véčko je extrémne zaujímavým telefónom. Dostane takmer každého

David Hecl


Samsung už druhú generáciu Foldu pracuje s myšlienkou ukrytia vnútornej selfie kamery pod plochu displeju. Pri bežnom používaní ju oko prehliadne, no ak už raz viete, kde sa nachádza, pravdepodobne ju uvidíte stále. Displej nad ňou má z technických dôvodov o niečo nižšiu hustotu pixelov. Nie je to nijak zásadne limitujúce a výrobca si s tým poradil podľa mňa o trochu lepšie ako pri Fold3.

Až 5 kamier

Kde je ale stále priestor na zlepšovanie, je určite podanie fotografií a samotné algoritmy spojené s touto kamerou pod displejom. Fyzika sa ťažko oklame a tak od vnútornej kamery nemôžete očakávať tak čisté fotografie, ako od tej v oblasti vonkajšieho displeju. Názornú ukážu môžete vidieť na fotografii nižšie. Kamere do istej miery neprospieva ani slabé rozlíšenie len 4 megapixely. Treba však Samsungu zložiť patričnú dávku pochvalu za to, že sa do svojho vlajkového zariadenia rozhodol podobnú technológiou vôbec implementovať a kontinuálne na nej pracuje.

Trojica fotoaparátov na zadnej strane telefónu patrí k tomu lepšiemu na trhu. Hlavný 50-megapixelový snímač zvláda aj makrofotografie, avšak s miernou dávkou kreativity. Nočné fotky sú dostatočne detailné a kvalitné.

To by bolo k selfie kamerám, teraz prejdeme na tie klasické, ktoré sa paradoxne tiež dajú využiť ako selfie. Trio na zadnej strane je celkom silné. Vrchný objektív slúži pre 12-megapixlovú širokouhlú kameru, stredný je dedikovaný pre hlavný snímač s rozlíšením 50 megapixelov a napokon spodný je určený pre 10-megapixlovú telefoto kameru s optickým trojnásobným zoomom (softvérovo je možný až 30-násobný zoom). Hlavná kamera si prešla zásadnou technologickou zmenou a telefoto kamera na druhú stranu dva megapixely stratila.

Istým spôsobom sa dá aj vonkašia sústava kamier využit na kvalitné selfie. Umožňuje to softvér živého náhľadu fotografie na vonkajšom displeji.

Každý pracuje inak

Fotografie zo Samsungu Galaxy Z Fold4 som sa rozhodol porovnať s iPhone 14 Pro. Viem, že obe zariadenia sú určené pre iný druh používateľa a spadajú do rôznych kategórií, no aj tak si myslím, že porovnanie dvoch vlajkových lodí je na mieste. iPhone má celkovo o niečo teplejšie farby. Prácu so svetlom obe zariadenia zvládajú na výbornú a to najmä pri presvetlenom prostredí. Z hľadiska Samsungu by som si možno dovolil tvrdiť, že dokáže zachovávať vyššiu mieru detailu, aj keď obe fotografie sú zachytené na snímač s podobným množstvom megapixelov a následne spracované do podoby 12-megapixlových fotografií.

Na druhú stranu fotografie zachytené v noci sú síce z oboch zariadení porovnateľne kvalitné, no opäť sú tu oblasti, v ktorých má jeden telefón navrch pred tým druhým. iPhone dokáže vďaka svojej „computational photography“ lepšie pracovať s odleskami svetla. Je to vidno predovšetkým pri fotografiách, kde sa nachádza viacero svetelných zdrojov. Samsung však naoko vpúšťa do fotografií viac svetla. Fotky tak pôsobia jasnejšie. Niekedy je však svetla až príliš a potom pôsobia niektoré oblasti fotografie ako rozmazané. Dokonalou ukážkou je spodná časť fotografie porovnanej nižšie.

Dá sa to oklamať

Jednou z kategórií, ktoré sú vyrovnané aj to aj napriek tomu, že Samsung Galaxy Z Fold4 danú možnosť nepodporuje je makro. iPhone sa automaticky po priblížení k objektu prepína do makro režimu. Pri Folde je to inak, ako pri iPhone alebo pri Galaxy S23 Ultra, ktorý aktuálne testujem. Musíte si zapnúť plné rozlíšenie fotografie a následne si vďaka miere detailu dokážete vyrezať daný objekt a tak vytvoríte makro efekt. Jeho porovnanie uvádzam opäť na snímke nižšie. Oba telefóny majú porovnateľnú mieru detailu, no aj tak by som do budúcna uvítal plnohodnotnú možnosť snímania makro fotiek.

Pre lepšie porovnanie fotografií si môžete pozrieť galériu zobraziteľnú po kliknutí na odkaz nižšie. Fotografie sú tu v chronologickom poradí, kde párne čísla sú vyhradené pre Samsung Galaxy Z Fold4 a nepárne čísla v názve pre iPhone 14 Pro.

Fotogaléria k testu

Multitasking inej dimenzie

Všetky spracovania fotografií si žiadajú vysoký výpočtový výkon. V útrobách Fold4 tepe procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Ide o špičkový čipset vyrobený 4 nm výrobným procesom. Jeho silné stránky sa prejavia predovšetkým pri multitaskingu či náročných aplikáciách. 12 GB pamäte RAM v spojení s 8-jadrovým Snapdragonom dokáže naraz spustiť až 8 samostatných okien. Tri z nich majú pevnú polohu na obrazovke a zvyšné môžete využívať vo forme plávajúcich okien. A aby toho nebolo málo, kľudne viete otvoriť aj väčšie množstvo aplikácií, no začnú sa vám postupne, aj kvôli obmedzenej zobrazovacej ploche, zjednocovať na okraji displeja pod príslušnou ikonkou.

Rýchlosť a plynulosť Foldu navyše zabezpečujú aj rýchle pamäte typu UFS 3.1. Samsung Galaxy Z Fold4 si tak viete zakúpiť v 256 GB, 512 GB alebo 1 TB verzii. Telefón vďaka tomu dostáva dostatočný základ na používanie širokého spektra aplikácií a dokonca sa oba displeje dokážu popasovať aj s graficky náročnými hrami. Tu si však treba dávať pozor, aby ste zapálením do hry nepoškodili vnútornú zobrazovaciu jednotku.

Vnútorný displej bez problémov zvládne aj hranie graficky náročných hier. Treba si však dávať pozor aby ste si ho nechtami pri zapálení do hry nepoškodili.

Obrovskou výhodou skladateľných zariadení Samsungu je aj možnosť prepínania obrazoviek na základe aktuálnej potreby použiteľnej plochy. Telefón tak môžete v klasickom usporiadaní využívať na niektoré základné úlohy, ktorých je tak odhadom asi 55%, no a ak potrebujete, danú úlohu môžete dokončiť na väčšom displeji pri otvorení telefónu.

S otvorením, respektíve pootvorením telefónu sa spája aj pre mňa osobne celkom príjemná vlastnosť. Pri prezeraní videa, napríklad prostredníctvom YouTube, nemusíte telefón neustále držať v ruke. Jednoducho si ho pomocou pántu otvoríte tak, ako vám to vyhovuje a prezeráte obsah na pootvorenom zariadení.

Výhodou je mopžnosť pozerania videa pri čiastočnom rozložení. Vznikne vám tak pohodlný zážitok a vo vodorovnej časti si viete otvoriť napríklad klávesnicu. Telefón tak viete využiť napríklad ako maly laptop.

Zopár chýb vyvážených skvelou možnosťou využitia

V závere recenzie sa už tradične dostávame k celkovému zhodnoteniu. Po viac ako dvoch týždňoch so Samsungom Galaxy Z Fold4 som bol príjemne prekvapený možnosťami používania. Skladateľné zariadenia dokazujú, že majú potenciál v budúcnosti nahradiť širšie spektrum telefónov, tabletov alebo dokonca aj laptopov. Samsung ma osobne potešil aj v oblasti bezpečnosti. Počas testu som mal dve bezpečnostné aktualizácie, na čo so v minulosti pri zariadeniach s Androidom nebol zvyknutý.

Zaujala ma aj výdrž batérie, ktorej kapacita je len 4400 mAh. S ľahkosťou som sa dostal cez 5 hodín on-screen času a to aj vtedy, keď bol telefón v otvorenej forme. Treba si však dávať pozor na Always-on displej. Počas noci, približne 12 hodín, sa totiž Fold4 dokázal vybiť o 10 % a to len vďaka stále zapnutému času na zobrazovacej jednotke. Pozitívne hodnotím aj možnosť spolupráce s perom S Pen, aj keď osobne som ho k dispozícii počas testu nemal.

 

Naše hodnotenie

Odporúčam Samsung Galaxy Z Fold4? Jednoznačne áno. Viem si predstaviť, že mnohých ľudí zaujme už len kvôli možnému spojeniu dvoch zariadení – smartfónu a tabletu. Ide o príjemný technologický pokrok vpred, ktorý má do budúcna potenciál vytlačiť niektoré druhy zariadení z trhu. Stále však ide primárne o telefón, ktorého slabou stránkou môže byť vysoká cenovka. Je teda už len na vás či vám stojí vyššia cena jedného zariadenia spájajúceho smartfón a tablet za to, alebo radšej siahnete po samostatnom smartfóne a tablete. Osobne si myslím, že všetky evolučné zmeny, ktoré Samsung na Folde urobil padli na úrodnú pôdu. A keďže vývoj sa zastaviť nedá, už teraz som veľmi zvedavý na Fold 5. generácie!

KLADY
  •  Spracovanie
  •  Materiály
  •  Displeje
  •  Multitasking
  •  Podpora S Pen
  •  Lepší pomer strán vonkajšieho displeju
  •  Výdrž na jedno nabitie
  •  Evolučné zmeny
ZÁPORY
  •  Vyššia cena
  •  Medzera medzi polovicami displeju v oblasti pántu
  •  Pomalšie nabíjanie
  •  Väčšia hrúbka
  •  Kvalita fotografií z kamery pod displejom

Zdroje:  AUTOVINY.SK




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »